Wysłodziny po Porterze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Wysłodziny po Porterze

    Takie głupie pytanie. Co robicie z niewysłodzonym młótem podczas robienia portera? Bo jak się domyślam aby otrzymać wysokie BLG między innymi nie należy wysładzać do końca bo będziemy mieli zbyt rozcieńczoną brzeczkę. Można pewnie odparowywać ale ile to gotowania i energii. Szkoda wyrzucić takie niewysłodzone młóto więc się domyślam, że można zrobić z tego jakiegoś cieńkiego ciemniaczka tyle, że trzeba chyba warzyć jedną warkę po drugiej i wtedy zabawa robi się strasznie długa. W najbliższym czasie mam w planie popełnienie portera właśnie i się zastanawiam jak najlepiej wykorzystać słody.
    A przy okazji może ktoś mi podpowie jakąś sprawdzoną recepturę?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Gotując brzeczkę porterową z chmielem równolegle wysładzasz pozostałości z młóta. Po zakończeniu gotowania portera wlewasz cienkusza do gara i znowu gotujesz z chmielem. Wcale aż tak bardzo nie wydłuża to procesu (1,5 h).
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Prusak
      Balans, Kurpiowskie Porter
      Prusak
      Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
      2023-03-24, 01:45
    • oozz
      Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
      oozz
      Witam,

      -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

      -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

      -chłodnica...
      2019-01-07, 15:18
    • grzeber
      Kamionkowa butla po porterze z Ciechanowa [sprzedam/wymienię]
      grzeber
      Sprzedam lub wymienię na aktualne kraftowe piwo kamionkową butelkę po porterze z Ciechanowa. Najchętniej odbiór osobisty w najbliższą sobotę na giełdzie w Tychach 19.05.2018.

      Nie mam zdjęcia pod ręką więc posiłkuje się z forum. O taką butelczynę chodzi. Jest z etykietą:
      https:...
      2018-05-17, 22:24
    • pegazus300
      Osady białkowe podczas gotowania
      pegazus300
      Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
      2018-04-04, 08:17
    • bastion
      Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
      bastion
      Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
      2025-01-10, 21:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...