Witam wszystkich ![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
To mój pierwszy post więc przepraszam jeśli kogoś urażę swoją ignorancją.
Otóż po spędzeniu wielu godzin na czytaniu forum, oglądaniu filmików na youtube postanowiłem dołączyć do braci piwowarów. Na początek spróbowałem z brew-kitem BREWMAKER --- Lager --- de Luxe 1,8 kg. Postępowałem zgodnie z opisem (no może poza temperaturą brzeczki - mam ciepło w domu i nie mogłem się doczekać zejścia do zalecanej temperatury 18-21°C, więc wsypałem drożdże przy 24°C). No i zgodnie z opisem po kilkunastu godzinach zaczęła się fermentacja. Cały wczorajszy dzień była kilkucentymetrowa (ale bez szaleństw typu opisywane 10-15 cm) piana na brzeczce, pokrywka na fermentatorze była wybrzuszona, ale powietrze nie wylatywało przez rurkę fermentacyjną. Dziś rano niestety wybrzuszenie i piana zniknęły. Zgodnie z zaleceniami otworzyłem fermentator i zdezynfekowaną łychą zamieszałem brzeczkę. Jest na niej taka baaaardzo delikatna piana ale od 5 godzin nic się nie dzieje. Temperatura między 23-24°C utrzymuje się cały czas.
I teraz pytanie: czy to normalne ? Czy może coś skopałem ?
Czy ew. można coś z tym zrobić czy spokojnie zaczekać jeszcze 5 dni do pełnego tygodnia ?
Pozdrawaim
T.
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
To mój pierwszy post więc przepraszam jeśli kogoś urażę swoją ignorancją.
Otóż po spędzeniu wielu godzin na czytaniu forum, oglądaniu filmików na youtube postanowiłem dołączyć do braci piwowarów. Na początek spróbowałem z brew-kitem BREWMAKER --- Lager --- de Luxe 1,8 kg. Postępowałem zgodnie z opisem (no może poza temperaturą brzeczki - mam ciepło w domu i nie mogłem się doczekać zejścia do zalecanej temperatury 18-21°C, więc wsypałem drożdże przy 24°C). No i zgodnie z opisem po kilkunastu godzinach zaczęła się fermentacja. Cały wczorajszy dzień była kilkucentymetrowa (ale bez szaleństw typu opisywane 10-15 cm) piana na brzeczce, pokrywka na fermentatorze była wybrzuszona, ale powietrze nie wylatywało przez rurkę fermentacyjną. Dziś rano niestety wybrzuszenie i piana zniknęły. Zgodnie z zaleceniami otworzyłem fermentator i zdezynfekowaną łychą zamieszałem brzeczkę. Jest na niej taka baaaardzo delikatna piana ale od 5 godzin nic się nie dzieje. Temperatura między 23-24°C utrzymuje się cały czas.
I teraz pytanie: czy to normalne ? Czy może coś skopałem ?
![Smutek](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/frown.gif)
Czy ew. można coś z tym zrobić czy spokojnie zaczekać jeszcze 5 dni do pełnego tygodnia ?
Pozdrawaim
T.
Comment