nic nowego - pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomuch
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 6

    nic nowego - pierwszy raz

    Tak jak w temacie, chciałbym zrobić swoje pierwsze piwo (ale nie chcę używać brew-kita) i w związku z tym mam kilka pytań:

    1. Jeszcze nie zdecydowałem się, jakie to dokładnie będzie piwo (mam tylko nadzieję, że będzie zdatne do picia ), ale dajmy na to, że wybiorę przepis na piwo jasne, gdzie należy użyć (wg książki): "1,5 litra jęczmienia, 1,5kg cukru, 100g cukru [tak napisane jest w książce, ale domyślam się, że jest to pomyłka i chodzi o chmiel], 40g drożdży (mogą być drożdże piekarnicze), 11l wody".
    Chciałbym kupić słód już ześrutowany (z centrumpiwowarstwa.pl). Ile w takim razie kg muszę użyć, żeby odpowiadało to temu 1,5 litra?

    2. Czy mogę użyć do przygotowania tego piwa drożdży górnej fermentacji czy raczej powinny być dolnej? (w międzyczasie przeczytałem w innym wątku, że lager przy użyciu drożdży górnej fermentacji będzie ok, więc pytanie [chyba] nieaktualne]

    3. W przepisie jest mowa o tym, żeby po gotowaniu, a następnie ostudzeniu całość pozostawić na dobę w ciepłym miejscu (czyli powinny być drożdże górnej fermentacji??) - rozumiem, że będzie to fermentacja burzliwa. Nie zostało nic wspomniane o fermentacji cichej, czyli nie jest ona konieczna (i zamiast niej wystarczy leżakowanie)?

    4. No i znowu z przepisu. "[Butelki razem z zawartością] trzymać w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni". I po tym czasie będzie już (jeśli wszystko pójdzie dobrze) zdatne do picia? Czy jednak dłuższy czas leżakowania (w zależności o blg)?

    Przepraszam, jeśli pytania banalne kogoś obrażą, zaszokują, doprowadzą do zawału... Już od wszystkiego, co przeczytałem miesza mi się we łbie
    Pomożecie?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. wywalić książkę do pieca,
    2. no chyba nieaktualne
    3. patrz pkt 1
    4. patrz pkt 3
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      1. Przepis jest bzdurny. Kup gotowy zestaw z CP
      2. Jeśli lager to dolna fermentacja
      3. Fermentacja cicha jest zalecana
      4. 7 dni to za mało na dobre piwo, nie nagazuje się

      P.S. Jaka to książka daje takie rady?
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • tomuch
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 6

        #4
        łojojoj, tak fatalnie?
        no właśnie chciałem uniknąć gotowca, ale widać nie jest to takie proste...
        "Piwo klasztorne i domowe" wydawnictwa Baobab
        Last edited by tomuch; 2011-10-19, 19:28.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Jak chcesz uniknąć gotowca, to pocvzytaj to lub inne forum. Kup zestaw ześrutowanych słodów i do roboty.

          Na początek czytaj. Czyli, do usłyszenia za dwa tygodnie.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Elvispres
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 50

            #6
            Fajna ta książka Jeśli nie masz innej literatury, to zacznij tutaj, a jak coś będzie niejasne to doczytuj na forum.
            To beer or not to beer?

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Browarbizowe kompendium tematów jest natomiast tu http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244

              Comment

              Przetwarzanie...
              X