Tak jak w temacie, chciałbym zrobić swoje pierwsze piwo (ale nie chcę używać brew-kita) i w związku z tym mam kilka pytań:
1. Jeszcze nie zdecydowałem się, jakie to dokładnie będzie piwo (mam tylko nadzieję, że będzie zdatne do picia ), ale dajmy na to, że wybiorę przepis na piwo jasne, gdzie należy użyć (wg książki): "1,5 litra jęczmienia, 1,5kg cukru, 100g cukru [tak napisane jest w książce, ale domyślam się, że jest to pomyłka i chodzi o chmiel], 40g drożdży (mogą być drożdże piekarnicze), 11l wody".
Chciałbym kupić słód już ześrutowany (z centrumpiwowarstwa.pl). Ile w takim razie kg muszę użyć, żeby odpowiadało to temu 1,5 litra?
2. Czy mogę użyć do przygotowania tego piwa drożdży górnej fermentacji czy raczej powinny być dolnej? (w międzyczasie przeczytałem w innym wątku, że lager przy użyciu drożdży górnej fermentacji będzie ok, więc pytanie [chyba] nieaktualne]
3. W przepisie jest mowa o tym, żeby po gotowaniu, a następnie ostudzeniu całość pozostawić na dobę w ciepłym miejscu (czyli powinny być drożdże górnej fermentacji??) - rozumiem, że będzie to fermentacja burzliwa. Nie zostało nic wspomniane o fermentacji cichej, czyli nie jest ona konieczna (i zamiast niej wystarczy leżakowanie)?
4. No i znowu z przepisu. "[Butelki razem z zawartością] trzymać w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni". I po tym czasie będzie już (jeśli wszystko pójdzie dobrze) zdatne do picia? Czy jednak dłuższy czas leżakowania (w zależności o blg)?
Przepraszam, jeśli pytania banalne kogoś obrażą, zaszokują, doprowadzą do zawału... Już od wszystkiego, co przeczytałem miesza mi się we łbie
Pomożecie?
1. Jeszcze nie zdecydowałem się, jakie to dokładnie będzie piwo (mam tylko nadzieję, że będzie zdatne do picia ), ale dajmy na to, że wybiorę przepis na piwo jasne, gdzie należy użyć (wg książki): "1,5 litra jęczmienia, 1,5kg cukru, 100g cukru [tak napisane jest w książce, ale domyślam się, że jest to pomyłka i chodzi o chmiel], 40g drożdży (mogą być drożdże piekarnicze), 11l wody".
Chciałbym kupić słód już ześrutowany (z centrumpiwowarstwa.pl). Ile w takim razie kg muszę użyć, żeby odpowiadało to temu 1,5 litra?
2. Czy mogę użyć do przygotowania tego piwa drożdży górnej fermentacji czy raczej powinny być dolnej? (w międzyczasie przeczytałem w innym wątku, że lager przy użyciu drożdży górnej fermentacji będzie ok, więc pytanie [chyba] nieaktualne]
3. W przepisie jest mowa o tym, żeby po gotowaniu, a następnie ostudzeniu całość pozostawić na dobę w ciepłym miejscu (czyli powinny być drożdże górnej fermentacji??) - rozumiem, że będzie to fermentacja burzliwa. Nie zostało nic wspomniane o fermentacji cichej, czyli nie jest ona konieczna (i zamiast niej wystarczy leżakowanie)?
4. No i znowu z przepisu. "[Butelki razem z zawartością] trzymać w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni". I po tym czasie będzie już (jeśli wszystko pójdzie dobrze) zdatne do picia? Czy jednak dłuższy czas leżakowania (w zależności o blg)?
Przepraszam, jeśli pytania banalne kogoś obrażą, zaszokują, doprowadzą do zawału... Już od wszystkiego, co przeczytałem miesza mi się we łbie
Pomożecie?
Comment