Butelki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

Butelki

Aktualnie borykam się z butelkami które dostałem od kuzyna. Nie wiem ile one leżały ale wygląda że całe wieki... są tak zapyziałe że nie mogę ich domyć. Moczenie w ciepłej wodzie z płynem do naczyń pomogło tylko na większy brud (pleśń czy coś takiego czarnego na ściankach i na dnie butelek) za nic nie mogę się tego gówna pozbyć.....
    Zalałem butelki wrzątkiem i zasłoniłem kapslem z nadzieją że wrzątek ten syf zmiękczy bo już nie mam pomysłu co zastosować do tych butelek.

A wy jak myjecie tak mocno brudne butelki ?? Nie posiadam myjki ciśnieniowej ani zmywarki (której teraz najbardziej potrzebuje) a część mycie butelek przyprawia mnie o palpitację.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy.
    Używam tylko butelek, które sam opróżniłem. 95% opłukuję bieżącą najdalej godzinę po wypiciu i osuszam. Te pozostałe 5% następnego dnia.
    Tym sposobem żadne palpitacje serca mi nie groźne
    Tak przygotowane butelki mogą leżeć miesiącami w piwnicy, co najwyżej grozi im kurz.
    Last edited by Pendragon; 2011-11-05, 13:53.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Sądzę, że bez większego trudu znalazłbyś kilkanaście tematów, w których omawiano to zagadnienie, używając wyszukiwarki.

Albo mocna chemia: soda żrąca i pochodne (np Kret), kwas solny, kwas siarkowy, albo mechanicznie: twarda szczota, albo piach z wodą i trzepać butelką, aż syf zejdzie. Albo oba sposoby na zmianę.

Comment

• fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Post nie działa. Wyświetla tylko post #6
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Wybielacz Tytan za 3,50zł bezzapachowy, wlewasz do butelki wodę, trochę wybielacza, zostawiasz na noc, później wylewasz, płuczesz i już.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
              Czyli działa.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

Tu miała być zamieszczona cała dyskusja, którą swego czasu czytałem, rozpoczynając swoją przygodę z browar.biz. Nie to chyba chodzi
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

Wybacz, nie wiem o co Ci chodzi Link zamieszczony przez Fido w każdym bądź razie działa.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• leszcz007
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.04
                    • 100

spróbuj tutaj

na pewno coś znajdziesz

Comment

• Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi

Teraz lepiej?
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Naturalnie. Jestem kontent Twoje

Comment

• jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

Raz tylko chciałem domyć zasyfiałe butelki i stwierdziłem, że nigdy więcej. Po godzinie szorowania wywaliłem wszystkie, poszedłem do sklepu i za śmieszne grosze kupiłem puste i czyste.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• zerom_ol
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.10
                            • 50

Żeby nie zakładać następnego nie potrzebnego wątku bo pewnie są już ich miliony mam 1 małe pytanie dotyczące butelki czy butelka po amberowskim koźlaku nadają się do ponownego wypełnienia bo zbieram butelki do swojego warzenia i stąd moje pytanko ?

Comment

• raczek84
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.10
                              • 58

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zerom_ol Wyświetlenie odpowiedzi
                              Żeby nie zakładać następnego nie potrzebnego wątku bo pewnie są już ich miliony mam 1 małe pytanie dotyczące butelki czy butelka po amberowskim koźlaku nadają się do ponownego wypełnienia bo zbieram butelki do swojego warzenia i stąd moje pytanko ?
                              Jeśli nie jest to butelka z gwintem to dlaczego miałaby się nie nadawać ?

Comment

Przetwarzanie...
                              X