Kiepskie pierwsze warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

    Kiepskie pierwsze warki

    Witam

    Właśnie jestem po próbie warki nr.1 Weizena który jest nie dość że niedogazowany to jeszcze mało treściwy.
    Wiem że gdzieś robię błąd ale nie wiem gdzie może wysładzanie?? co do niedogazowania to zakupiłem nową wagę elektroniczną bo stara mnie chyba oszukuje, smak mojego weizena jest w porównaniu z kolegi pszenicznym które dostałem do spróbowania jak woda w porównaniu do piwa..... niestety został mi jeszcze Dunkel Weizen i Koelsch jeśli nie wyjdą lepsze to chyba rzucę ręcznik i się poddam
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Masz cukromierz i mierzyłeś Blg przed i po fermentacji? Napisz dokładnie jak warzyłeś, to będziemy mogli znaleźć problem
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      Nie poddawaj się chłopie
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • raczek84
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.10
        • 58

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        Masz cukromierz i mierzyłeś Blg przed i po fermentacji? Napisz dokładnie jak warzyłeś, to będziemy mogli znaleźć problem
        Warzyłem wg instrukcji, temperatura mi nie skakała ale w przypadku weizena miało być 12BLG i wyszło tyle..... ale przy 16l po chmieleniu (oczywiście schłodzone do 20st i w takiem temp. mierzone BLG) Balingomierz sprawdzony i jest dobrze skalibrowany.

        Nie wiem czy nie popełniam błędu przy wysładzaniu że wychodzi mi tak niskie BLG więc teraz zastosuje przy DunkelWeizenie metodę na raty (3x4l+3l wody w temp. 78st.) zobaczymy co z tego wyjdzie.

        Piwo od kolegi ze smakiem wypijam a swoje pije bo wstyd dać komuś spróbować, poza tym chcę żeby jak najszybciej się skończyło.
        Czy nie dogazowane piwo można potraktować glukozą jeszcze ??

        Comment

        • dreads
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.09
          • 520

          #5
          Ile dni, tygodni, itd. ma Twój Weizen? Miał czas na nagazowanie? Jakich drożdży użyłeś?

          Piwowarstwo to hobby dla cierpliwych i tych, co chcą się ciągle uczyć. Mnie moje piwa wciąż nie satysfakcjonują w pełni, ale z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej. Znajomi, którzy degustują moje wyroby są w 90% przypadków nimi zachwyceni. Nie zawsze tak było...

          Comment

          • raczek84
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.10
            • 58

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
            Ile dni, tygodni, itd. ma Twój Weizen? Miał czas na nagazowanie? Jakich drożdży użyłeś?

            Piwowarstwo to hobby dla cierpliwych i tych, co chcą się ciągle uczyć. Mnie moje piwa wciąż nie satysfakcjonują w pełni, ale z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej. Znajomi, którzy degustują moje wyroby są w 90% przypadków nimi zachwyceni. Nie zawsze tak było...
            Weizen ma 3 tygodnie od zabutelkowania użyłem 115g glukozy na 17l piwa drożdże jakie były użyte do fermentacji to MauriBrew Weiss

            Jestem osobą cierpliwą przynajmniej do tej pory za taką się uważałem ale jak pierniczą się 2 rzeczy na raz przy obu warkach to ręce opadają.
            Nie dość że Weizen pusty w smaku to jeszcze jest niedogazowany. W obawie przed zakłamaniem ze strony mojej dotychczasowej wagi kupiłem elektroniczną którą teraz będę odmierzać glukozę.
            Glukozę rozpuszczam w ok 0.5l wody i doprowadzam do wrzenia, przelewam do wiadra z kranikiem i przelewam piwo z pojemnika z cichej wężykiem (nie mieszam żeby nie napowietrzyć, butelkuje, zostawiam tydzień w temp. w jakiej fermentowało) z tej strony nie popełniam błędów chyba nie ??

            Co do wysładzania to postanowiłem że przy ciemnym Weizenie będę wysładzać na raty a więc w ten sposób (poprawcie mnie jakbym coś źle napisał)

            Po zacieraniu przenoszę do kadzi filtracyjnej (mam wężyk z oplotu do filtrowania) odczekuje zazwyczaj ok 30 minut na ułożenie się młóta, następnie zwracam ok 5 litrów z powrotem do kadzi filtracyjnej. Spuszczam filtrat do końca, wlewam 5l wody o temp. 78st mieszam odczekuję, zwracam mętny zacier i znowu spuszczam do końca i tak do uzyskania pożądanej objętości tj. 25-26l.

            Comment

            • Maciucha67
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 128

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
              Po zacieraniu przenoszę do kadzi filtracyjnej (mam wężyk z oplotu do filtrowania) odczekuje zazwyczaj ok 30 minut na ułożenie się młóta, następnie zwracam ok 5 litrów z powrotem do kadzi filtracyjnej. Spuszczam filtrat do końca, wlewam 5l wody o temp. 78st mieszam odczekuję, zwracam mętny zacier i znowu spuszczam do końca i tak do uzyskania pożądanej objętości tj. 25-26l.
              Witaj!
              Po przeniesieniu do filtracji i odczekaniu zlewaj i zawracaj mętny filtrat, po czym zlewaj resztę, ale nie odkrywając młóta. Dolej 4l wody (78st.) i znowu zlewaj bez odkrywania młóta itd. Daj też z 15 minut po dolaniu wody na wymieszanie się cukrów z wodą. Do końca zlej dopiero po dolaniu wszystkich partii wody wysłodkowej.

              Comment

              • Maciucha67
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 128

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
                ...nie mieszam żeby nie napowietrzyć...
                Nie mieszasz po dolaniu glukozy??
                Toteż niektóre masz niedogazowane, a z niektórych mogą być granaty

                Comment

                • raczek84
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.10
                  • 58

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie mieszasz po dolaniu glukozy??
                  Toteż niektóre masz niedogazowane, a z niektórych mogą być granaty
                  miesza się podczas zlewania całość dlatego nie mieszam już po zlaniu całości tak gdzieś wyczytałem żeby nie mieszać aby uniknąć napowietrzenia

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie wiem czy nie popełniam błędu przy wysładzaniu że wychodzi mi tak niskie BLG (...)
                    Piwo od kolegi ze smakiem wypijam a swoje pije bo wstyd dać komuś spróbować
                    Najprostsza metodą na polepszenie wydajności i jakości będzie udanie sie do kolegi po nauki. Jak jemu wychodzi dużo i dobre to tam znajdziesz pomoc.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Nie próbowałem drożdży MauriBrew Weiss. Jednak podejrzewam, że mogą być winowajcą małej treściwości. Kolega też robił na suchych?
                      Generalnie pszeniczniaki często się nie udają, zwłaszcza na początku. Spróbuj innego stylu, najlepiej jakiegoś dobrze chmielonego górniaka.

                      Comment

                      • raczek84
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.10
                        • 58

                        #12
                        Robiłem na suchych, ogólnie moim problemem jest (nie wiem dlaczego) refermentacja wszystkie 3 warki które leżakują są niedogazowane.
                        Nie dość że płaski smak to jeszcze znikoma ilość gazu.

                        Kupiłem nową wagę (elektroniczną) może to wina starej wagi a może tego że po zrobieniu roztworu wody z glukozą i przelania jej do fermentora z kranikiem i przelania piwa do tego roztworu nie mieszałem ?? Gdzieś wyczytałem że nie trzeba mieszać jak roztwór się zrobi z 0,5l wody i nawet wskazane jest nie mieszać aby nie napowietrzyć przed rozlewem i teraz nie wiem.
                        Jutro planuję zabutelkować PaleAle które wyszło poniżej zakładanego BLG i pewnie smakowo znowu będzie kiszka to chociaż chciałbym żeby z gazem było wszystko ok.

                        Został mi jeszcze Dunkel Weizen i Koelsch i nie wiem czy walczyć dalej i próbować czy po prostu powiedzieć pass
                        Last edited by raczek84; 2011-11-15, 15:25.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Pisząc "kolega" miałem na myśli Twojego kolegę, którego pszeniczne Ci smakowało. Czy ON robił na suchych? Osobiście nie piłem zachwycającej domowej pszenicy na suchych drożdżach.

                          Co do gazu, to dałeś jedynie 6,76g/l glukozy. Bardzo nagazowane to to nie będzie, nawet jeśli waga działa poprawnie.

                          Nie poddawaj się. Piwowarstwo to ciągła walka!

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie mieszasz po dolaniu glukozy??
                            Toteż niektóre masz niedogazowane, a z niektórych mogą być granaty
                            Bez przesady.Sposób jest dobry.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • jacekan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.05
                              • 388

                              #15
                              Z tego, co piszesz wynika, że wielu błędów nie robiłeś. Wydajnością się nie przejmuj, lepiej 16l dobrego piwa niż 20 średniego. Nie obwiniałbym drożdży, wysładzania też nie. Czy będziesz wysładzał na raty czy ciągle to nie jest aż tak ważne. Wysładzaj jak chcesz, byle do ok 5Blg cienkusza. A czy po zabutelkowaniu przez tydzień butelki w temp. pokojowej przetrzymałeś? Jeśli nie to tłumaczyłoby słabe nagazowanie. Ale płaski smak? Z Twojego opisu nie wynika nic, co mogłoby wskazywać na jakieś duże błędy.
                              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X