Pierwsza warka - krok po kroku do oceny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • betperf
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 19

    Pierwsza warka - krok po kroku do oceny

    Witam, po ponad tygodniowym zdobywaniu informacji na temat domowego warzenia piwa, spisałem całą swoją wiedzę w swoisty scenariusz - krok po kroku. Ściągawka, która posłuży mi w czasie przygotowania pierwszej warki. Od razu nastawiłem się na warzenie z zacieraniem.

    Chciałbym prosić o pomoc przy korekcie tego scenariusza.


    SPRZĘT - zestaw Zaciermistrz Pro, kociołek elektryczny, dodatkowa grzałka zew. 2000W

    Zestaw PALE ALE 12ºBLG oferowany przez CP:
    Słód pilzneński 2,5 kg
    Słód monachijski 1,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    drożdże Danstar Nottingham

    z tego zestawu (ześrutowany) chciałbym uwarzyć dwie warki po 10 litrów. W ramach treningu.



    ETAP 1. ZACIERANIE 2kg słodu

    1. Napełniam kociołek wodą 8L (proporcja 1:4)
    2. Stosuję zacieranie infuzyjne ze stałą temperaturą. Do wody o temp. 55C wsypuję 2kg słodu i przetrzymuję 10-15 minut (tzw. przerwa białkowa). Następnie podgrzewam zacier do 68C
    3. Przez 60-70 minut utrzymuje temp. zacieru na poziomie 65-68C
    4. Po upływie tego czasu wykonuję próbę jodową, jeśli wychodzi negatywna - podgrzewam zacier do 78C
    5. Po 10 minutach zabieram się do filtracji.


    ETAP 2. FILTRACJA

    1. Mniejszym naczyniem przenoszę zacier do filtratora. Czekam 15 minut aż młóto ułoży się, a w między czasie myję kociołek.
    2. Po umyciu kociołka gotuję w nim 6 litrów wody do wysładzania. Po podgrzaniu tej wody do 80C zlewam ją do osobnego naczynia, aby kociołek był wolny na przyjęcie przefiltrowanej brzeczki.
    3. Do kranika w kadzi filtracyjnej podłączam rurkę silikonową aby brzeczka nie napowietrzyła się. Pierwsze 3 litry brzeczki wlewam z powrotem do filtratora.
    4. Upuszczam brzeczkę do kociołka. Wysładzam 2 razy po 3 litry (10 minut odczekania po uzupełnieniu gorącą wodą i odkręcam kranik)


    ETAP 3. CHMIELENIE

    1. Zakładam, że uzyskałem 13 litrów brzeczki z czego zakładam, że odparuje mi 3 litry. Jeśli wyszło mi mniej brzeczki niż 13 litrów, to uzupełniam braki przegotowaną wodą.
    2. Dodaję chmiel Marynka - 15g i podgrzewam brzeczkę do wrzenia.
    3. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuję 60 minut, a na 10 minut przed końcem dodaję chmiel Lubelski 17g

    (Nie lubię zbyt goryczkowatych piw, dlatego też delikatnie zaniżyłem ilość granulowanego chmielu)

    4. Po zakończeniu gotowania brzeczki, ostrożnie przelewam ją do zdezynfekowanego fermentatora za pomocą wężyka silikonowego


    ETAP 4. CHŁODZENIE

    1. Brzeczkę chłodzę w wannie z zimną wodą. Wkładam fermentator z gorącą brzeczką do wanny i zalewam ją zimną wodą. Zakładam czas 4 godziny na schłodzenie brzeczki do temp. 25-26C
    2. Pod schłodzeniu brzeczki, wyciągam ją z wanny
    3. Wykonuję test areometrem (używam zdezynfekowanej chochli do nabrania brzeczki)


    ETAP 5. FERMENTACJA

    1. Napowietrzam brzeczkę. Metoda kołysania fermentatorem na piłce przez 5 minut.
    2. Do schłodzonej brzeczki dodaję drożdze po rehydrytacji.

    WĄTPLIWOŚCI:

    - Na opakowaniu drożdzy Danstar Nottingham podana jest informacja by rehydratację przygotować w wodzie 100ml o temp. 30-35C. Większość poradników podaje informację, że drożdze giną w temp. powyżej 30C.Czy to jakiś odporniejszy szczep ? I czy w tym przypadku nie zachodzi potrzeba by warkę schładzać do 30-35C i do takiej temp. dodawać drożdze ?

    - Jeśli mam 11g opakowanie drożdzy, to mogę wykorzystać tylko 5,5g na 10 litrową brzeczkę ? Na opakowaniu podana jest informacja, że porcja 11g na 4,5 - 23 litry. Czy otwarte opakowanie drożdzy można przechowywać np. 2 tygodnie ?


    3. Fermentacja burzliwa:
    - Odstawiam na fermentację burzliwą (temp. pokojowa 19-21C)
    - 4,5 i 6 dnia sprawdzam BLG. Jeśli 5 i 6 dnia wynik był identyczny (nie spada) to przechodzę do fermentacji cichej.

    4. Fermentacja cicha:
    - Przelewam młode piwo rurką silikonową do mniejszego fermentatora (15L)
    - Odstawiam na fermentację cichą na okres 14 dni (temp. 19-21C)


    ETAP 6. BUTELKOWANIE

    1. Po fermentacji cichej przygotowuję (dezynfekuję) pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurką do rozlewu piwa.
    2. Do pojemnika najpierw wlewam rozwtór refermentacyjny, przygotowany z rozpuszczonej glukozy. Użyć kalkulator do obliczenia ilości glukozy.
    3. Przelewam rurką silikonową młode piwo z fermentacji cichej do pojemnika z kranikiem.
    4. Butelkowanie
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Dlaczego tylko 2kg słodu?

    Najpierw doprowadzamy do wrzenia a później dodajemy chmiel.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-11-19, 16:35.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Wolałbym kupić dwa różne zestawy i trenować na warkach 20sto litrowych, ale Twój wybór.
      Co do zacierania - możesz odpuścić sobie przerwę białkową. Wsyp słód do 68st, temp trochę spadnie, po 10 min podgrzej do tych 68-69, poczekaj 30-40min i będzie OK.
      Woda do wysładzania Ci wystygnie zanim ją użyjesz, poza tym ten kociołek nie jest najlepszy do podgrzewania - ja bym użył jakiegoś innego, normalnego garnka.
      Aż 30% nie odparuje Ci w ciągu 60min chmielenia, raczej wysładzaj max do 12l.
      Podczas chłodzenia doradzałbym wymianę wody w wannie (lepiej użyć np dużej miski - wody będzie mniej, ale częściej wymieniana). Obecnie równie szybko może ci się schłodzić np na balkonie.
      Hydrolizuj raczej poniżej 30st; drożdże możesz podzielić i przechowywać w lodówce w sterylnym miejscu.

      Reszta chyba OK.

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi

        (Nie lubię zbyt goryczkowatych piw, dlatego też delikatnie zaniżyłem ilość granulowanego chmielu)
        Dziwi więc wybrany zestaw do warzenia
        Trzeba było wybrać kolscha
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • betperf
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 19

          #5
          Dziękuję za błyskawiczne rady.


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Woda do wysładzania Ci wystygnie zanim ją użyjesz, poza tym ten kociołek nie jest najlepszy do podgrzewania - ja bym użył jakiegoś innego, normalnego garnka.
          Robiłem test kociołka na wodzie. Grzeje wolno. Termostat oczywiście nie pracuje jak powinien. Dlatego też dokupiłem zew. grzałkę 2000W. Niestety nie mam warunków na gotowanie na kuchence, dlatego też zdecydowałem się na kociołek elektr. z jego wszystkimi wadami

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Dlaczego tylko 2kg słodu?
          Najpierw zależy mi na nauce warzenia. Przypuszczam, że ta pierwsza warka pójdzie i tak w zlew. Jak opanuję technikę, będą warzył większe.


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
          Dziwi więc wybrany zestaw do warzenia
          Trzeba było wybrać kolscha
          Dzięki za wskazówkę zapisuję na listę.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi
            Najpierw zależy mi na nauce warzenia. Przypuszczam, że ta pierwsza warka pójdzie i tak w zlew. Jak opanuję technikę, będą warzył większe.
            Z takim podejściem to najlepiej nic nie rób.

            Podziel słody na pół, tylko wszystkie.

            Nie rozumiem dlaczego ma iść coś w zlyw?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi
              Dziękuję za błyskawiczne rady.

              Najpierw zależy mi na nauce warzenia. Przypuszczam, że ta pierwsza warka pójdzie i tak w zlew. Jak opanuję technikę, będą warzył większe.
              Jak nie popełnisz większych błędów piwo wyjdzie dobre
              Ja też zaczynałem moje warzenie od Pale Ale i piwo smakowało a satysfakcja wielka
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • betperf
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.11
                • 19

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Z takim podejściem to najlepiej nic nie rób.
                Podziel słody na pół, tylko wszystkie.
                Nie rozumiem dlaczego ma iść coś w zlyw?
                Słody już są ze sobą zmieszane, taki zestaw otrzymałem w jednym worku (4kg)

                Jeśli będzie nie wypijalne to tam wyląduje. Czy jednak muszę to wypić ?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Jak to pomieszane? To tym bardziej warz z całości, bo napewno te słody nie są wymieszane tak aby równo sie podzieliły.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak to pomieszane? To tym bardziej warz z całości, bo napewno te słody nie są wymieszane tak aby równo sie podzieliły.
                    Marusia co Ty na to?
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi
                      Robiłem test kociołka na wodzie. Grzeje wolno. Termostat oczywiście nie pracuje jak powinien. Dlatego też dokupiłem zew. grzałkę 2000W. Niestety nie mam warunków na gotowanie na kuchence, dlatego też zdecydowałem się na kociołek elektr. z jego wszystkimi wadami
                      Nawet z grzałką będziesz miał problem - 6l w takim garze to +/- minimum, aby zanurzyć grzałkę. Jak będziesz chciał dogrzać dodatkowe 2l musisz mieć garnek o dużo mniejszym obwodzie. Chodzi o to, że nawet bez kuchenki szybciej będzie, jeśli już podczas filtracji zaczniesz podgrzewać wodę (samą grzałką).

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak to pomieszane? To tym bardziej warz z całości, bo napewno te słody nie są wymieszane tak aby równo sie podzieliły.
                        Tak to pomieszane, że takie mamy w ofercie. Oczywiście, że nie są równo pomieszane, ale można wsypać do miski i pomerdać łyżką, to się przemieszają

                        Co do przerwy białkowej to receptura wynika z moich wielowarkowych doświadczeń, że przy zacieraniu jednotemperaturowym warto ją robić, ze względu na lepszy przełom. Obecnie robię krótką białkową przy wszystkich sposobach zacierania.

                        Pierwsza warka w zlew pójdzie tylko wtedy, gdy nie zachowasz warunków czystości od momentu schłodzenia brzeczki, albo jak wsypiesz słód do wody powyżej 80 stopni. W innych przypadkach piwo wyjdzie mniej lub bardziej smaczne. Najczęściej bardziej niż mniej
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • anatom
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.10
                          • 26

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi
                          ETAP 4. CHŁODZENIE
                          1. Brzeczkę chłodzę w wannie z zimną wodą. Wkładam fermentator z gorącą brzeczką do wanny i zalewam ją zimną wodą. Zakładam czas 4 godziny na schłodzenie brzeczki do temp. 25-26C
                          Nie wiem z jakiego materiału masz fermentor, zakładam że PP lub coś podobnego. W takim razie nie powinieneś chłodzić brzeczki w fermentorze tylko w garze w którym chmielisz. Tworzywo sztuczne trudniej oddaje ciepło, ma mniejszą przewodność cieplna niż gar emaliowany czy nierdzewny. Jeśli w fermentorze chodzisz 4 godziny to w garze schłodzisz taką samą ilość w ciągu pół godziny.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anatom Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem z jakiego materiału masz fermentor, zakładam że PP lub coś podobnego. W takim razie nie powinieneś chłodzić brzeczki w fermentorze tylko w garze w którym chmielisz. Tworzywo sztuczne trudniej oddaje ciepło, ma mniejszą przewodność cieplna niż gar emaliowany czy nierdzewny. Jeśli w fermentorze chodzisz 4 godziny to w garze schłodzisz taką samą ilość w ciągu pół godziny.
                            W pół godziny
                            Chyba jak użyjesz chłodnicy
                            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-11-24, 15:24.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anatom
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.10
                              • 26

                              #15
                              20 litrów chłodzę w wannie, ciągle przelewając zimną wodą. Chodzenie trwa ok godziny, więc jego 10L pewnie krócej. W każdym razie na pewno nie 4h

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X