Pierwsze piwo z zacieraniem-przepis

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotriss
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 5

    Pierwsze piwo z zacieraniem-przepis

    Witam czy może być taki przepis na piwo:

    1kg słodu pilzneński

    0,5kg słodu caraaroma karmelowego

    15g chmielu marynka w postaci granulatu

    30 litrów wody niegazowanej

    drożdże górnej fermentacji


    Teraz czy robię dobrze

    zacieranie w 44C – 30min obydwa słody w garnku

    podgrzanie do 76 stopni filtracja na 10 minut

    gotowanie 60 minut chmielenie

    zlanie do fermentatora i dodanie drożdzy.Po fermentacji zlanie na cichą a potem do butelek z dodatkiem 50g glukozy.
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    #2
    Zacierasz taką ilośc słodów nie w 30 litrach ale w 6 litrach.

    Comment

    • piotriss
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 5

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
      Zacierasz taką ilośc słodów nie w 30 litrach ale w 6 litrach.
      Dziękuję za podpowiedź będę pamiętał na przyszłość.A czy resztę co napisałem robiłbym dobrze czy źle.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotriss
        Witam czy może być taki przepis na piwo:
        Zależy jakie chcesz zrobić piwo. Z taką ilością wody to wyjdzie pewnie ok. 6 Blg. a do tego zacierania bez żadnej przerwy w celu rozkładu skrobi - wydaje się to niezwykle ekstrawaganckie. Czy wiesz co chcesz uzyskać?

        Comment

        • piotriss
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.12
          • 5

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Zależy jakie chcesz zrobić piwo. Z taką ilością wody to wyjdzie pewnie ok. 6 Blg. a do tego zacierania bez żadnej przerwy w celu rozkładu skrobi - wydaje się to niezwykle ekstrawaganckie. Czy wiesz co chcesz uzyskać?
          A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            Piwo robisz na hip hip-hurra?
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotriss Wyświetlenie odpowiedzi
              A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.
              Tu masz receptury, a tu masz podbudowę teoretyczną. Nie ma sensu wymyślanie koła od nowa.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotriss Wyświetlenie odpowiedzi
                A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.
                Jak chcesz żeby Ci coś z tego wyszło to wpierw trochę poczytaj, szkoda Twojej pracy i surowców.

                Lektura obowiązkowa http://www.browar.biz/forum/showpost...51&postcount=1
                Wypełnij profil.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotriss Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ile powinny wynosić przerwy ponieważ nie wiem.
                  W sklepie sa gotowe zestawy surowcowe, razem z ktorymi dostaniesz wypisany na kartce sposób zacierania.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X