Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mflasinski
Wyświetlenie odpowiedzi
Pierwsza warka kilka pytań
Collapse
X
-
W instrukcji do zestawu startowego jest napisane na ile litrów brzeczki 12 blg jest ta puszka przewidziana.
Comment
-
-
Dobra, część dalsza.
Wczorajszy pomiar dał ok 1-2 BLG, dzisiejszy też tyle samo, więc przelałem na fermentację cichą. Wczoraj trenowałem trochę na wodzie w fermentatorze zasysanie i przelewanie wężykiem i szło dobrze. Dzisiaj jednak szło dobrze do pewnego czasu i musiałem zasysać jakieś 5 razy dodatkowo lekko przechylając fermentator. Wiem, że może to doprowadzić do skażenia, ale nic na to nie poradzę. Zamknąłem szczelnie fermentator i odczekam te 7 dni zanim przeleję do butelek. Wczoraj jak mierzyłem BLG próbki to posmak był lekko kwaskowaty, dzisiaj nie czułem tego posmaku, tylko taki lekki piwny posmak, może coś z tego będzie...
Mam kilka wątpliwości:
1) Czy wąż z zestawu CP jest dobry do przelewania, a może powinien być dłuższy ? Różnica poziomów obydwu fermentatorów była ok 15-20cm i trochę jakby zabrakło...
2) Podobno przy przelewaniu nie powinno się doprowadzić do napowietrzenia brzeczki. Czy lanie po ściance temu zapobiega ? Wydawało mi się, że tak będzie ok, ale jednak trochę się spieniło i może można to było zrobić lepiej.
3) Fermentację cichą podobno najlepiej robić w fermentatorze bez kranika. Może dokupię 3ci, na razie dysponuje dwoma. Kranik jest zamknięty, odwrócony do góry. Czy duże jest ryzyko skażenia ? Czy można jakoś dodatkowo go zabezpieczyć ?
4) Cukier do refermentacji. Za tydzień zlewam do butelek. Ponieważ piwo jest słabe (7,5BLG - 1-2BLG) / 1,938 to jest max jakieś 3,5% alk. Czy warto dodać minimalnie więcej cukru żeby piwo było nieco mocniejsze czy też trzymać się miarki, którą kupiłem w zestawie z CP ?
5) Dezynfekcja butelek. Dysponuję póki co pirosiarczynem sodu. Planuję zakup stojaka + sterylizator do butelek, ale to jeszcze nie w tej chwili. Jak w stosunkowo krótkim czasie zdezynfekowac butelki ? Zrobic roztwor i nalewac do każdej z nich czekając parę minut ? Może jest lepszy sposób ?
Wiem, że niektóre pytania może banalne, zbyt szczegółowe, ale każde uwagi mile widziane
Comment
-
-
Żeby nie napowietrzyć zanurz niższy koniec w w piwe
Dlatego bez kranika że po cichej dekantujesz do tego z kranikiem i rozlewasz
Dasz więcej cukru to roz...li Tobie butelki
Co do dezynfekcji nalej, potrząchaj, wlej do następnejMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
1. Można kupić w dowolnym rozmiarze (długości miało być )
2. Nic nie szkodzi, ja przelewałem w podobny sposób i piwo było ok.
3. Dobry pomysł z 3 wiadrem
4. Z miarki zrezygnuj, cukier lepiej rozmieszać w odpowiedniej ilości wody i zalać piwem
5. Najlepiej to płukać butelki po spożyciu piwa i do góry dnem na przechowanie.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziŻeby nie napowietrzyć zanurz niższy koniec w w piwe
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziDlatego bez kranika że po cichej dekantujesz do tego z kranikiem i rozlewasz
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziDasz więcej cukru to roz...li Tobie butelki
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziCo do dezynfekcji nalej, potrząchaj, wlej do następnej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi1. Można kupić w dowolnym rozmiarze (długości miało być )
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi4. Z miarki zrezygnuj, cukier lepiej rozmieszać w odpowiedniej ilości wody i zalać piwem
Słyszałem o takiej możliwości i pewnie następnym razem spróbuję, ale może teraz jednak pobawię się w dozowanie do każdej butelki cukru...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi5. Najlepiej to płukać butelki po spożyciu piwa i do góry dnem na przechowanie.
No i butelki mogą się przewrócić/problem z przechowywaniem.
Poza tym jak mam już kilkanaście opróżnionych to i tak muszę to zrobić "hurtowo".
Tak z innej beczki, na tą warkę mam wystarczającą ilość butelek, ale od razu po przelaniu chciałbym robić następną. Mam zamiar przejsc się po małych, osiedlowych sklepach żeby odkupić butelki. Im pewnie tylko zalegają, więc nie widzę problemów, żeby mi sprzedali. Ale może jednak są jakieś problemy ? Ktoś ma jakieś doświadczenia ?
Comment
-
-
Momencik bo się zgubiłem... czytam to forum i im więcej czytam tym bardziej głupi jestem...
mój zestaw małego chemika przyjeżdża do mnie na dniach liczę, że się pojawi do jutra, żeby móc zacząć od piątku, składa się z:
1. Zestawu startowego firmy konkurencyjnej tam znalazłem najpierw... a tutaj jakoś ... aż głupio ;-)
2. Brewkita całkiem gotowego nie wymagającego nawet dodawania glukozy - tak aż taki lamer jestem.
3. Glukozy do nagazowania
Plan miałem taki:
1. Zagotować brewkit z odpowiednią ilością wody (wg instrukcji) przelać do fermentatora bez kranika, dopełnić wodą do 23 l. i odstawić na 2-3 tygodnie (do kontrolowania blg, czy inaczej? czy w ogole nie kontrolowac?)
2. Przelać do kranikowego najpierw napelniajac go roztworem glukozy do nagazowania (zeby nie dodawac bezposrednio do butelek - pewnie by mi nie rowno wyszlo) i do butelek - czyli bez cichej (dla jasnosci chce zrobic Indian Pale Ale co mi wyjdzie to juz inna sprawa ;-) ).
Zastanawiałem się nad długością tej pierwszej fermentacji. srki, że dupe truję, ale expertów na tym forum od groma i każdy mówi co innego - głupi jestem po lekturze bardziej niż przed, strach się bać.
co do tej fermentacji cichej - to wg jednych jest to potrzebne do dekantacji, a wg innych do ostatecznego "wyfermentowania się"... jescze innie twierdzą że olać i walić do butelek od razu.
Jesli bym chciał robić cichą to potrzebuję dwóch "kranikowych" fermentatorów, a na razie mam tylko jeden (plus jeden bez), bo cicha musi być szczelna, z tą rureczką. a do przelewania do butelek też jest kranik potrzebny bo jak inaczej? chyba, że ssanie włączyć ;-). to się kurde pozakaża...
Dwa dodatkowe pytania:
1. Czy to co przyjdzie musze zdezynfekować? czy olać?
2. piszecie, że trzeba uwazac, zeby nie napowietrzyc "warke" podczas zlewania po "burzliwej" a z drugiej strony piszeceie i slusznie, zeby nie zamykac szczelnie podczas procesu burzliwej bo rozpie...li fermentator i ok, wiec jak to sie ma jedno do drugiego? rozumiem, ze jak chlusne z jednego do drugiego to nie dosc ze polowa sie wyleje to jeszcze zakaze reszte... hilfe bitte...
Comment
-
-
Wlać do garnka z 3-4l wody i gotować 10 min
Uzupełnić zimną wodą do uzyskania pożądanego blg
Jak temp spadnie do 20°C dodać uwodnione drożdże( można też rozsypać na powierzchni brzeczki)
Zapomnieć na 10dni
Całość sprzętu do fermentacji dokładnie umyć i zdezynfekować
Ja zatrzaskuję pojemnik na głucho, wieko lekko się wybrzuszy ale co2 sobie gdzieś ucieka
Ja po burzliwej wężykiem dekantuje do drugiego pojemnikaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ascheron Wyświetlenie odpowiedziKrótko zwięźle..
zamykasz szczelnie na "burzliwa"? na pewno na cichą zamknę szczelnie, ale na burzliwą zamykasz i nie rozsadziło Ci nigdy fermentatora?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Hehhe ;-)... jak mi córkę w nocy obudzi "łubudu" to na Ciebie naśle "małego pluszowego Misia ;-)"...
a tak serio to dziękuję. Szczerze mówiąc to serio można się pogubić od nadmiaru informacji.
Wiem, że należy dużo przeczytać (ktoś pisał wręcz o dwóch tygodniach ;-) )... a po czterech dniach mam ochotę przerzucić się na wodę ;-)
Comment
-
-
Jak już Cię tu mam to od razu wykorzystam ;-)
Powiedz mi (wiem, że to pieśń przyszłości, ale co tam) ile cukru do Pale Ale do nagazowania? pisałeś gdzieś na innym poście, że max 6 g/l czyli wychodzi ze 3g/na butelczynę.
Ja zamówiłe tak jak pisałem 200 g czegos takiego:
i z lektury ulotki wyszło mi, że należy to przerobić przez 300 ml wody, pytanie czy nie za dużo?
Comment
-
Comment