Refermentacja dolniaków

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    Refermentacja dolniaków

    W jakiej temperaturze należy przeprowadzać refermentację piwa dolnej fermentacji? Prawie 3 tygodnie temu zabutelkowałem pilsa na drożdżach W-34/70. Fermentację prowadziłem w temperaturze 11-12*C, refermentację prowadzę w temperaturze 9-10*C. Wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę dla sprawdzenia, a tam słodkość i zero gazu. Skażenia nie wyczułem. Piwo niestety poszło do zlewu.
    Co zrobić? Czy wystawić w temperaturę pokojową na parę dni, czy czekać? Wrrrrrr
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Czekać. Po zabutelkowaniu mozna potrzymać 2 dni w ciepłym później do zimnego.

    3 tygodnie to jest nic, miesiąc, półtora jest dobrze.

    Dlaczego do zlewu?
    Last edited by jacer; 2011-12-23, 10:25.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Dlaczego do zlewu?
      Bo było słodkie, bez gazu i zdecydowanie nie pijalne. Aż takiego ciśnienia na alkohol nie było by się męczyć.
      Zatem przeniosę w ciepłe miejsce, a później znów do chłodu. To mój pierwszy dolniak i z informacji jakie zebrałem wcześniej, refermentację należało przeprowadzić w temperaturze fermentacji. Jak widać nie. No nic, mam nadzieję ze drożdże się zaktywizują, a ja będę musiał poczekać jeszcze na swe piwo.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Każde piwo po zabutelkowaniu zostawia się na 24-48 godzin w temperaturze pokojowej w celu pobudzenia do pracy resztek drożdży, a potem dopiero się zanosi w chłodne miejsce.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Każde piwo po zabutelkowaniu zostawia się na 24-48 godzin w temperaturze pokojowej w celu pobudzenia do pracy resztek drożdży, a potem dopiero się zanosi w chłodne miejsce.
          Górniaki też?
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Każde. Ja trzymam nawet tydzień w temperaturze pokojowej, zanim do lodówki lub piwnicy trafi.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #7
              Nawet kolsch?
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                Nawet kolsch?
                Każde
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Każde piwo po zabutelkowaniu zostawia się na 24-48 godzin w temperaturze pokojowej w celu pobudzenia do pracy resztek drożdży, a potem dopiero się zanosi w chłodne miejsce.
                  Zgadzam się, ja trzymam w mieszkaniu 2 - 3 dni, zanim wyniosę. I wystarcza.
                  Last edited by Krzysiu; 2011-12-24, 08:12.

                  Comment

                  • Kazimierz_W
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼🍼
                    • 2009.05
                    • 689

                    #10
                    Refermentacja ruszyła! Wczoraj kontrolnie otworzyłem jedną małą flaszkę i z radością odnotowałem obecność CO2. Piwko już trafiło w chłodne miejsce gdzie spokojnie leżakuje w temperaturze ok 8*C.
                    Dziękuję za pomoc.
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X