AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemopj1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 2

    AIPA

    Witam.To mój pierwszy post.Mam zamiar uwarzyć coś na styl amerykański.Ze słodów posiadam-
    Pale Ale 7 - 9 EBC Castle Malting 5 kg
    Wiedeński 6-12 EBC Steinbach 1 kg
    Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 1 kg
    z chmieli
    Zeus - 50 g
    Centennial - 50 g
    Citra-100g
    Powinno wyjść około 25 litrów piwa 16 blg.Prosiłbym o wskazówki co do ilości i czasów chmielenia brzeczki.Pozdrawiam
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Z tego bym zrobił raczej american pale ale.
    Słody pale ale i wiedeński. Chmielenie po 20 g na 60, 30 i 0 minut gotowania i kolejne do chmielenia na zimno.
    Tak piszę bo coś takiego właśnie planuję

    Comment

    • przemopj1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.10
      • 2

      #3
      Jakich chmieli używać na goryczkę, a co na aromat ? Wcześniej korzystałem z gotowych zestawów do zacierania, a teraz chce trochę twórczości własnej. Nie chce przesadzić z ilością, by nie bylo za gorzkie,ale walory zapachowo - smakowe wskazane.

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Zeus na goryczkę reszta na to i na to. Tutaj masz kalkulator http://www.franklinbrew.org/tools/ibu.html wylicz sobie jakie chcesz IBU a na fermentację cichą wrzuć 20-30 g Centenniala lub Citry, w wygotowanej i zdezynfekowanej, obciążonej kamieniem pończosze.
        I ze 3 dni poświęć na przeczytanie tego co na browar.bizie jest napisane

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          ....I ze 3 dni poświęć na przeczytanie tego co na browar.bizie jest napisane
          Trzy to pewnikiem za mało
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • pieca
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.05
            • 28

            #6
            Mozesz chmiel bezposrednio wrzucic do fermentera bez zadnych ponczoch (lepszy efekt ekstracji). Chmielenie na zimno odbywa sie po skonczonej pierwszej fermentacji (4-7 dni). Brzeczke przelewasz do drugiego fermentera rzucasz chmiel i fermentujesz pomiedzy 16 a 17 °C.

            Comment

            • damiano70
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.05
              • 306

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedzi
              Mozesz chmiel bezposrednio wrzucic do fermentera bez zadnych ponczoch (lepszy efekt ekstracji). Chmielenie na zimno odbywa sie po skonczonej pierwszej fermentacji (4-7 dni). Brzeczke przelewasz do drugiego fermentera rzucasz chmiel i fermentujesz pomiedzy 16 a 17 °C.

              co jest fermentowane na cichej?
              Tato nie pij - zostaw dla syna

              Comment

              • pieca
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.05
                • 28

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damiano70 Wyświetlenie odpowiedzi
                co jest fermentowane na cichej?
                ze co??

                Comment

                • pieca
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.05
                  • 28

                  #9
                  Mozesz zastosowac tzw "cold crash" fermenter powinien stac przez 3 dni w temperaturze okolo 0°C.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mozesz chmiel bezposrednio wrzucic do fermentera bez zadnych ponczoch (lepszy efekt ekstracji). Chmielenie na zimno odbywa sie po skonczonej pierwszej fermentacji (4-7 dni). Brzeczke przelewasz do drugiego fermentera rzucasz chmiel i fermentujesz pomiedzy 16 a 17 °C.
                    Chmiel fermentujesz?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • pieca
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.05
                      • 28

                      #11
                      Tak fermentujesz bo ciagle tam sa drozdze notabene nazywamy to druga fermentacja wiesz stary taki profesjonalny slang.

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chmiel fermentujesz?
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieca Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak fermentujesz bo ciagle tam sa drozdze notabene nazywamy to druga fermentacja wiesz stary taki profesjonalny slang.
                        Widzisz, Andrzej? Taki stary jesteś i nie wiesz jak mawiają profesjonaliści.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • pieca
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.05
                          • 28

                          #13
                          no przedszkolaki az rece opadaja....

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X