Pierwszy bitter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anatom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 26

    Pierwszy bitter

    Prośba o pomoc. Jutro chce warzyć bittera. Nigdy nie warzyłem piwa w którym najważniejszą cechą jest goryczka dlatego proszę, szanownych kolegów i koleżanki, o pomoc w doborze ilości chmielu.

    Chciałbym otrzymać piwo gorzkie no ale bez przesady. Goryczka ma być wyrazista ale nie może wykręcać mordy

    Mam do dyspozycji Marynkę 9.1 A-K oraz Zeus 14.3 A-K. Ile tego dać na jakieś 26-28 litrów brzeczki nastawnej? Nigdy nie chmieliłem Zeusem i chciałbym żeby był dominujący. Aromatycznym dysponuję chmielem Hallertauer Hersbrucker.

    pozdrawiam
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    #2
    Odczucie goryczki dla każdego jest inne. Ja cały czas podbijam sobie ilośc chmielu, na razie maksymalnie użyłem 150 gram iungi na goryczkę i 100 gram hersbrucker na aromat i nie jest według mnie ( sądząc po smaku chmielonej brzeczki ) za dużo. W takim już gotowym piwie użyłem 50 gram magnum, 200 gram lubelskiegi i 50 gram hersbrukera, co według mnie jest mało. Za dużo aromatycznego, za mało goryczkowego.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      A jak zamierzasz chmielić? Masz jakieś doświadczenie w warzeniu, która warka?
      Last edited by fidoangel; 2012-01-20, 21:37.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anatom
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.10
        • 26

        #4
        Doświadczenie w warzeniu mam ale, tak jak pisałem, nie warzyłem nigdy bittera, IPA, itp. Dlatego pytam o ilość chmielu tak żeby nie przesadzić, z drugiej strony chciałbym mieć wyraźną goryczkę.

        Planuję dać 20-25g Zeusa na 60 min. No i z 20g aromatu.
        Last edited by anatom; 2012-01-20, 23:10.

        Comment

        • anatom
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.10
          • 26

          #5
          Myślałem że moje pytanie jest dość proste: ile dać chmielu goryczkowego żeby dana ilość piwa była bitterem, przy założeniu że słody, zacieranie i drożdże będą odpowiednie dla tego gatunku.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anatom Wyświetlenie odpowiedzi
            Doświadczenie w warzeniu mam ale, tak jak pisałem, nie warzyłem nigdy bittera, IPA, itp. Dlatego pytam o ilość chmielu tak żeby nie przesadzić, z drugiej strony chciałbym mieć wyraźną goryczkę.

            Planuję dać 20-25g Zeusa na 60 min. No i z 20g aromatu.
            Trochę za mało, kolego
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #7
              Cześć.

              Wg. kalkulatora Staśka będziesz miał 39,4 (Rager) lub 32 (Tinseth) IBU. Obliczenia dla objętości 28 l 10 blg. Całkowicie mieścisz się w stylu bittera.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anatom Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam do dyspozycji Marynkę 9.1 A-K oraz Zeus 14.3 A-K. Ile tego dać na jakieś 26-28 litrów brzeczki nastawnej? Nigdy nie chmieliłem Zeusem i chciałbym żeby był dominujący. Aromatycznym dysponuję chmielem Hallertauer Hersbrucker.

                pozdrawiam
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anatom Wyświetlenie odpowiedzi

                Planuję dać 20-25g Zeusa na 60 min. No i z 20g aromatu.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anatom Wyświetlenie odpowiedzi
                ile dać chmielu goryczkowego żeby dana ilość piwa była bitterem, przy założeniu że słody, zacieranie i drożdże będą odpowiednie dla tego gatunku.
                I jakbyś to wszystko napisał w pierwszym poście to faktycznie odpowiedź była by prosta.

                Ja, dla aromatu, też bym chmielił Zeusem.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • anatom
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.10
                  • 26

                  #9
                  Bitter miesiąc w butelkach i ciągle jest mętny (1-2cm od góry jest klarowny, reszta mętna). Stoi w 19-20C.
                  Słód Pale Ale jako główny, 10% zasypu to karmelowy jasny.
                  Zacieranie w 67C do negatywnej próby jodowej.
                  Drożdże Zymoferm Z042-2-39 London Ale.

                  Sklaruje się to piwo, jakieś sugestie?

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #10
                    Cześć.
                    jesli się zaczyna klarować to będzie dobrze
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                      Cześć.
                      jesli się zaczyna klarować to będzie dobrze
                      Tylko nie wiadomo kiedy. Już miesiąc podobno stoi i się nie sklarował.

                      Po mojemu to albo infekcja albo skrobia. Tak czy inaczej w kanał.
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .
                      Żartowałem.

                      Jak dobre to wypijaj i nie czekaj że się sklaruje.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X