Chmielenie pod przykryciem.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    Chmielenie pod przykryciem.

    Witam.
    Wyczytałem na forum że nie wolno chmielić brzeczki pod przykryciem ze względu na jakieś DMS. Niestety dwie pierwsze własnoręcznie zacierane warki chmieliłem pod pokrywką. Jedna z nich jest już w butelkach a druga w fermentorze. Mam takie pytanie czy bardzo to wpłynie na smak piwa i czy piwo z fermentora ważone dwa dni temu można jeszcze jakoś skorygować?

    P.S. Piwo dolnej fermentacji, drożdże Saflager W-34/70.
    Last edited by harrymartin; 2012-02-14, 16:52.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Piwo warzymy kolego
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Siarczek dimetylu.


      Siarczek dimetylu (DMS) został wykryty w piwie w roku 1964 po zastosowaniu do analizy chromatografii gazowej. Jest związkiem siarkowym występującym w piwie w największym stężeniu, zazwyczaj między 14 - 144 mg/l i charakteryzuje się progiem wyczuwalności sensorycznej rzędu 30 - 45 mg/l.
      W niskim stężeniu przyczynia się do uzyskania pełnego aromatu piwa, natomiast w stężeniach przekraczających próg wyczuwalności jest źródłem zapachu gotowanych warzyw i kapusty.

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Poza tym, jeśli w trakcie warzenia doprowadzisz brzeczkę do temperatury wrzenia nakrycie gara przykrywką jest zwyczajnie niemożliwe. Jeśli ci się to udało to miałeś za niską temperaturę. Brzeczka musi wrzeć, im bardziej tym lepiej.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
          Poza tym, jeśli w trakcie warzenia doprowadzisz brzeczkę do temperatury wrzenia nakrycie gara przykrywką jest zwyczajnie niemożliwe.
          Zonk! Wrzuć na gaz 20 litrów brzeczki w 50 litrowym garnku, nie będziesz miał problemów z nakryciem gara

          Brzeczka musi wrzeć, im bardziej tym lepiej.
          Cóż, moje w większości nie wrzały, pracowały sobie w temperaturze ponad 95 stopni i... piwo wyszło smaczne. O dziwo
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
            Zonk! Wrzuć na gaz 20 litrów brzeczki w 50 litrowym garnku, nie będziesz miał problemów z nakryciem gara
            Sądzisz, że ktoś kto ma dwie warki za sobą dysponuje garem 50 litrowym? Wątpię.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • harrymartin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.12
              • 14

              #7
              W garze 40 litrowym a taki mam można bez obaw o wykipienie gotować 20 litrów brzeczki nawet pod przykryciem. A ponadto warek zrobiłem już pięć tylko pierwsze były z puchy
              Last edited by harrymartin; 2012-02-14, 19:23.
              http://ogrodzenia.like.pl/

              Comment

              • Mihai
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.02
                • 186

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika harrymartin Wyświetlenie odpowiedzi
                Witam.
                Wyczytałem na forum że nie wolno chmielić brzeczki pod przykryciem ze względu na jakieś DMS. Niestety dwie pierwsze własnoręcznie zacierane warki chmieliłem pod pokrywką. Jedna z nich jest już w butelkach a druga w fermentorze. Mam takie pytanie czy bardzo to wpłynie na smak piwa i czy piwo z fermentora ważone dwa dni temu można jeszcze jakoś skorygować?
                Bez paniki nie sądzę żeby przykrywka była na tyle szczelna, żeby nic nie odparowało, jeśli po gotowaniu ubyło Ci brzeczki to wniosek prosty. Swoje brzeczki gotuję pod przykryciem, pokrywka lekko krzywa więc jest mała szparka. Gotuję 30l w 40l garze i kipi tylko na początku. Średnio odparowuje się ok 2.5-3l. Gotowanych warzyw nikt dotąd nie czuł
                Last edited by Mihai; 2012-02-14, 19:32.

                Comment

                • harrymartin
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.12
                  • 14

                  #9
                  Podczas chmielenia ubytek wody miałem około 2,5 litra ale z tego około 0,7 litra wchłonął chmiel.
                  A to jest mój gar warzelny i zacierny. http://blg.mypicturetown.com/cache/5...item.JPG?rot=0
                  Last edited by harrymartin; 2012-02-14, 19:52.
                  http://ogrodzenia.like.pl/

                  Comment

                  • Mihai
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.02
                    • 186

                    #10
                    Fajny garnek Z wbudowanym filtratorem? Do mierzenia ubytku wody w garze polecam mierzyć odległość od krawędzi gara do lustra brzeczki i dane wstawić we wzór na objętośc walca.

                    Comment

                    • harrymartin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.12
                      • 14

                      #11
                      Garnek ma z tyłu przykręcany filtr z oplotu ze spłuczki kawałek jego widać na foto. Do mierzenia ilości brzeczki używam drewnianej łyżki która jest ponacinana co 1 litr.
                      http://ogrodzenia.like.pl/

                      Comment

                      • leech2
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.04
                        • 48

                        #12
                        Kuchenka też oldschoolowa

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Nic się nie martw, będzie dobrze a następne zrób z lekko odkrytą pokrywka i wtedy sobie porównasz. Moim zdaniem ciężko uzyskać DMS w domowym piwie.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • bimbelt
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.12
                            • 197

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nic się nie martw, będzie dobrze a następne zrób z lekko odkrytą pokrywka i wtedy sobie porównasz. Moim zdaniem ciężko uzyskać DMS w domowym piwie.
                            Moim zdaniem masz problem z wyczuciem DMS i/lub nie warzysz piw z większościowym udziałem słodu pilzeńskiego.
                            Piwolog radzi...
                            Piwo Domowe na Facebooku
                            Szczeciński Konkurs Piw Domowych

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X