Kilka pytań o fermentację

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #61
    Jeśli to lager to do piwnicy z nim.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • Bogota
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 2

      #62
      Witam,
      mam pytanie czy to infekcja? Szósty dzień fermentacji, pszeniczne. Zapach owocowy. Na rurce nie widziałem, że fermentuje ale może gdzieś pokrywa niedomknięta (tak się łudzę). Pierwszy raz zacieraniem, z kitów efekty były zupełnie inne.
      Attached Files

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #63
        jak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze i jakieś "plamy" na powierzchni piwa ... nigdy nie miałem
        mówisz że 6 dzień i nie bulkało ... pewnie przespałeś ją
        zlej na cichą tak aby nie przelać fafrocli z góry i dołu i poczekaj z 2 tygodnie aż się piwo uspokoi i sklaruje ... tak Ja bym zrobił
        Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-06-05, 17:45.

        Comment

        • Bogota
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 2

          #64
          No właśnie ciężko było przespać do tej pory No i ten syf na powierzchni...

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
            jak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze
            Taaa,a drożdże lagerowe pracują na dole

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
              Taaa,a drożdże lagerowe pracują na dole
              trzeba było doczytać, że robił pszeniczne ... klasyczna metoda górnej fermentacji to: pszeniczne, ale, stout, lambic. Lager to faktycznie dolna

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bogota
                No właśnie ciężko było przespać do tej pory No i ten syf na powierzchni...
                to są chmieliny czyli tzw. deka.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Gość

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                  trzeba było doczytać, że robił pszeniczne ... klasyczna metoda górnej fermentacji to: pszeniczne, ale, stout, lambic. Lager to faktycznie dolna

                  Górna fermentacja nie oznacza, że grożdże pracuję na górze ...

                  Comment

                  • Krejn
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.07
                    • 102

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                    Górna fermentacja nie oznacza, że grożdże pracuję na górze ...
                    No właśnie oznacza.
                    What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krejn
                      No właśnie oznacza.
                      oczywiście

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krejn
                        No właśnie oznacza.
                        Nie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-06-06, 13:38.

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Nie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.
                          hmm do tej pory błędnie myślałem ... dzięki

                          Comment

                          • Placq
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.05
                            • 1

                            #73
                            Pierwsza moja warka z zacieraniem, pszeniczne z CP. Mam pytanie do Was, czy warto to piwo zlewać na cichą? I po jakim czasie mogę się spodziewać właściwego nagazowania po zabutelkowaniu?

                            Comment

                            • Gość

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Placq
                              Pierwsza moja warka z zacieraniem, pszeniczne z CP. Mam pytanie do Was, czy warto to piwo zlewać na cichą? I po jakim czasie mogę się spodziewać właściwego nagazowania po zabutelkowaniu?
                              Tak, warto na tydzień, nie dłużej.
                              Nagazowanie po 2 tygodniach, jak będziesz trzymał w temp. pokojowej.


                              ps. Nie jest istotne skąd jest te pszeniczne

                              Comment

                              • WojciechT
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2546

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                                O, zapachy to mogą być różne. Dlatego nie ma sensu wąchać drożdżowych bąków.
                                Haha, poprawiłeś mi humor Który jest trochę nadpsuty jak zapach mojej warki - a przynajmniej tak mi się wydaje. Z piwa (pale ale) wydobywa się zapach spirytusowo-winny. Fermentacja w temperaturze 16,7 st. C. Fermentor przykryty gazą i pokrywką jest dostęp powietrza). Piwnica anonimowego blokowiska na obrzeżach wielkiego miasta, gdzie zawracają czerwone autobusy...

                                Może tak być? Czy do zlewu z tym?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2013-07-03, 09:46.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • grodek
                                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                  grodek
                                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                  - śrutownik stołowy 200 zł
                                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                  2024-03-10, 19:01
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                  dadek
                                  Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                  2025-02-12, 02:28
                                • Charlie44
                                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                                  Charlie44
                                  Cześć wszystkim,

                                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                  2018-10-22, 11:08
                                • Kwachu1444
                                  Drożdże nie chcą ruszyć
                                  Kwachu1444
                                  Witam,
                                  Postanowiłem po raz ostatni zrobić piwo na ekstraktach, taki ala staut imbirowy na WES ciemnym i jasnym 1kg/1kg, nachmieliłem sobie nugget i wrzuciłem imbir. Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem i jeszcze dla pewności (bo mi się termometr na fermentorze uszkodził) zostawiłem do...
                                  2018-09-05, 19:30
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...