Kilka pytań o fermentację

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #61
    Jeśli to lager to do piwnicy z nim.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • Bogota
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 2

      #62
      Witam,
      mam pytanie czy to infekcja? Szósty dzień fermentacji, pszeniczne. Zapach owocowy. Na rurce nie widziałem, że fermentuje ale może gdzieś pokrywa niedomknięta (tak się łudzę). Pierwszy raz zacieraniem, z kitów efekty były zupełnie inne.
      Attached Files

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #63
        jak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze i jakieś "plamy" na powierzchni piwa ... nigdy nie miałem
        mówisz że 6 dzień i nie bulkało ... pewnie przespałeś ją
        zlej na cichą tak aby nie przelać fafrocli z góry i dołu i poczekaj z 2 tygodnie aż się piwo uspokoi i sklaruje ... tak Ja bym zrobił
        Last edited by MarcinKan; 2013-06-05, 17:45.

        Comment

        • Bogota
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 2

          #64
          No właśnie ciężko było przespać do tej pory No i ten syf na powierzchni...

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
            jak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze
            Taaa,a drożdże lagerowe pracują na dole

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
              Taaa,a drożdże lagerowe pracują na dole
              trzeba było doczytać, że robił pszeniczne ... klasyczna metoda górnej fermentacji to: pszeniczne, ale, stout, lambic. Lager to faktycznie dolna

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bogota Wyświetlenie odpowiedzi
                No właśnie ciężko było przespać do tej pory No i ten syf na powierzchni...
                to są chmieliny czyli tzw. deka.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment


                • #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                  trzeba było doczytać, że robił pszeniczne ... klasyczna metoda górnej fermentacji to: pszeniczne, ale, stout, lambic. Lager to faktycznie dolna

                  Górna fermentacja nie oznacza, że grożdże pracuję na górze ...

                  Comment

                  • Krejn
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.07
                    • 102

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Górna fermentacja nie oznacza, że grożdże pracuję na górze ...
                    No właśnie oznacza.
                    What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krejn Wyświetlenie odpowiedzi
                      No właśnie oznacza.
                      oczywiście

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krejn Wyświetlenie odpowiedzi
                        No właśnie oznacza.
                        Nie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.
                        Last edited by Krzysiu; 2013-06-06, 13:38.

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.
                          hmm do tej pory błędnie myślałem ... dzięki

                          Comment

                          • Placq
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.05
                            • 1

                            #73
                            Pierwsza moja warka z zacieraniem, pszeniczne z CP. Mam pytanie do Was, czy warto to piwo zlewać na cichą? I po jakim czasie mogę się spodziewać właściwego nagazowania po zabutelkowaniu?

                            Comment


                            • #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Placq Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pierwsza moja warka z zacieraniem, pszeniczne z CP. Mam pytanie do Was, czy warto to piwo zlewać na cichą? I po jakim czasie mogę się spodziewać właściwego nagazowania po zabutelkowaniu?
                              Tak, warto na tydzień, nie dłużej.
                              Nagazowanie po 2 tygodniach, jak będziesz trzymał w temp. pokojowej.


                              ps. Nie jest istotne skąd jest te pszeniczne

                              Comment

                              • WojciechT
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2546

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                                O, zapachy to mogą być różne. Dlatego nie ma sensu wąchać drożdżowych bąków.
                                Haha, poprawiłeś mi humor Który jest trochę nadpsuty jak zapach mojej warki - a przynajmniej tak mi się wydaje. Z piwa (pale ale) wydobywa się zapach spirytusowo-winny. Fermentacja w temperaturze 16,7 st. C. Fermentor przykryty gazą i pokrywką jest dostęp powietrza). Piwnica anonimowego blokowiska na obrzeżach wielkiego miasta, gdzie zawracają czerwone autobusy...

                                Może tak być? Czy do zlewu z tym?
                                Last edited by WojciechT; 2013-07-03, 09:46.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X