Jeśli to lager to do piwnicy z nim.
Kilka pytań o fermentację
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
Comment
-
-
jak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze i jakieś "plamy" na powierzchni piwa ... nigdy nie miałem
mówisz że 6 dzień i nie bulkało ... pewnie przespałeś ją
zlej na cichą tak aby nie przelać fafrocli z góry i dołu i poczekaj z 2 tygodnie aż się piwo uspokoi i sklaruje ... tak Ja bym zrobiłLast edited by MarcinKan; 2013-06-05, 17:45.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzijak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziTaaa,a drożdże lagerowe pracują na dole
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bogota Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie ciężko było przespać do tej pory No i ten syf na powierzchni...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzitrzeba było doczytać, że robił pszeniczne ... klasyczna metoda górnej fermentacji to: pszeniczne, ale, stout, lambic. Lager to faktycznie dolna
Górna fermentacja nie oznacza, że grożdże pracuję na górze ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziGórna fermentacja nie oznacza, że grożdże pracuję na górze ...What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krejn Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie oznacza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krejn Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie oznacza.Last edited by Krzysiu; 2013-06-06, 13:38.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Placq Wyświetlenie odpowiedziPierwsza moja warka z zacieraniem, pszeniczne z CP. Mam pytanie do Was, czy warto to piwo zlewać na cichą? I po jakim czasie mogę się spodziewać właściwego nagazowania po zabutelkowaniu?
Nagazowanie po 2 tygodniach, jak będziesz trzymał w temp. pokojowej.
ps. Nie jest istotne skąd jest te pszeniczne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziO, zapachy to mogą być różne. Dlatego nie ma sensu wąchać drożdżowych bąków.
Może tak być? Czy do zlewu z tym?Last edited by WojciechT; 2013-07-03, 09:46.
Comment
-
Comment