Filtrator z oplotu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zebediach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.03
    • 96

    Filtrator z oplotu

    Witam,
    naczytałem się o filtratorach z oplotu i postanowiłem porzucić pieluchę tetrową, ale zastanawia mnie czy 40cm-trowy wężyk wystarczy(w CP jest chyba 90cm) na 3/4 cala.
    Tylko taki jest w sklepie "u mnie na wsi" albo 90cm z przyłączem na 1/2 cala i do tego by można śrubunek na 3/4.
    Rozumiem że im dłuższe tym większa powierzchnia filtrowania ale czy jest wielka różnica między 40 a 90 cm w wydajności ?
  • longmen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.11
    • 68

    #2
    bierz dłuższy - wydajność (szybkość) moim zdaniem drugorzędna, ważniejsze jest żeby "pokryć" jak największą powierzchnię dna wiadra oplotem, aby brzeczka przepływała w miarę możliwości przez całą objętość młóta

    Comment

    • zebediach
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.03
      • 96

      #3
      Dziękuję,
      wedle porady kupiłem długi.

      Comment

      • kubuch
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.05
        • 23

        #4
        Witam mam pyt upalilem jeden koniec złaczki wyciągnełem gumowych wąż został tylko oplot, lecz patrząc w niego przez otwór widzę ze zostało tam trochę poszczepanego węża gumowego.. Czy tak zostawić czy całość wygotowac wypalić? Czy to zbędne? Dodam ze czuć troszkę spalenizną pzdr

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

          #5
          będzie jak znalazł przy wędzonych
          Zobaczysz po pierwszym warzeniu czy smakuje
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jakejake
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.07
            • 46

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika longmen Wyświetlenie odpowiedzi
            bierz dłuższy - wydajność (szybkość) moim zdaniem drugorzędna, ważniejsze jest żeby "pokryć" jak największą powierzchnię dna wiadra oplotem, aby brzeczka przepływała w miarę możliwości przez całą objętość młóta
            Z tym się nie zgadzam. Brzeczka wciągania przez filtrator zasysa brzeczkę z całego młóta, nie tylko bezpośrednio z okolic filtratora.
            piwo domowe

            Comment

            • Singer67
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.10
              • 23

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zebediach Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam,
              naczytałem się o filtratorach z oplotu i postanowiłem porzucić pieluchę tetrową, ale zastanawia mnie czy 40cm-trowy wężyk wystarczy(w CP jest chyba 90cm) na 3/4 cala.
              Tylko taki jest w sklepie "u mnie na wsi" albo 90cm z przyłączem na 1/2 cala i do tego by można śrubunek na 3/4.
              Rozumiem że im dłuższe tym większa powierzchnia filtrowania ale czy jest wielka różnica między 40 a 90 cm w wydajności ?
              Ja korzystam z oplotu o dł. 120 cm. Skuteczność rewelka!!
              Resztką gumy nie ma się co przejmować. Pozostało jej tam ok. 1 cm.
              Metodą na gorąco nie polecam usuwać węża!!

              Comment

              • Krzysiek_op
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.01
                • 2

                #8
                Jestem początkujący więc liczę na odpowiedź

                Witam

                Aktualnie jestem na etapie kupowania sprzętu do warzenia. Czy filtrowanie za pomocą oblotu węża to najlepsze rozwiązanie, czy nie wystarczy coś, co nazywa się Reduktor osadów, a co nakręca się na kranik?

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiek_op Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witam

                  Aktualnie jestem na etapie kupowania sprzętu do warzenia. Czy filtrowanie za pomocą oblotu węża to najlepsze rozwiązanie, czy nie wystarczy coś, co nazywa się Reduktor osadów, a co nakręca się na kranik?
                  Nie wystarczy.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • Krzysiek_op
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.01
                    • 2

                    #10
                    Dzięki za odpowiedź!

                    Comment

                    • PejlEjl
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.10
                      • 6

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie wystarczy.
                      Ja zastosowałem "bardzo domowej roboty" rozwiązanie- w browarnictwie domowym tak już jest, że nie zawsze da się pozbyć wszelkich osadów powstałych w trakcie filtracji, dlatego prócz wspomnianego już "sracz wężyka" stosuję gazę jałową, którą mocuję na końcu kranika.
                      Nie jest to jakieś wybitne rozwiązanie, ale zdecydowanie lepiej wszystko jest przefiltrowane.
                      Gaza jałowa ma jednak swoje minusy- trzeba ją często zmieniać, przy "seryjnym" ważeniu ( co tydzień) niestety podnosi to koszty produkcji.
                      Jednakże bardzo polecam

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PejlEjl Wyświetlenie odpowiedzi
                        Gaza jałowa ma jednak swoje minusy- trzeba ją często zmieniać, przy "seryjnym" ważeniu ( co tydzień) niestety podnosi to koszty produkcji.
                        To ile taka gaza waży?

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          #13
                          Używasz do filtracji zacieru czy po fermentacji?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • PejlEjl
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.10
                            • 6

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Używasz do filtracji zacieru czy po fermentacji?
                            Używam głównie po fermentacji do wyłapania chmielin, które gdzieniegdzie się zapodziały w fermentorze. Nie znaczy to, że nie stosuję tej metody przy filtracji zacieru. Różnica jest jedynie taka, że o wiele łatwiej jest wyłapać chmieliny niż zmniejszyć zmętnienie brzeczki słodowej (zauważyłem, że CP niestety ma tendencję do przesady i słody bywają za mocno ześrutowane, zdarza się, że w zasypie są spore ilości mączki).

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PejlEjl Wyświetlenie odpowiedzi
                              Używam głównie po fermentacji do wyłapania chmielin, które gdzieniegdzie się zapodziały w fermentorze. Nie znaczy to, że nie stosuję tej metody przy filtracji zacieru. Różnica jest jedynie taka, że o wiele łatwiej jest wyłapać chmieliny niż zmniejszyć zmętnienie brzeczki słodowej (zauważyłem, że CP niestety ma tendencję do przesady i słody bywają za mocno ześrutowane, zdarza się, że w zasypie są spore ilości mączki).
                              Jeśli nie chmielę na zimno to po fermentacji cichej raczej nic nie pływa.Jaki związek ma zmętnienie z drobnym śrutowaniem?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X