Witam,
Mieszkam niedaleko Poznania. Zaczynam dopiero swoją przygodę z piwowarstwem.
Aby zacząc trzeba zakupić niezbędny sprzęt ale także posiąść niezbędną wiedzą do tego jaki sprzęt zakupić. Wiadomo, że wiedzę zdobywa się z czasem i z czasem też stwierdza się co się przydaje, co jest zbędne i co by się przydało...
Stąd ten post.
A więc tak: planuję zakupić zestaw startowy ZacierMistrz Eko - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ciermistrz_eko
Dlaczego Eko a nie Pro? Dlatego, że od razu nastawiam się na kapslownicę stołową i ten element będę wymieniał przy zamówieniu za dopłatą.
Przeczytałem kilka postów poprzednich oraz zajrzałem do linka pierwsze piwo na piwo.org
Dodatkowy sprzęt który wydaje mi się, że się przyda z racji tego, że był wymieniany w poprzednich postach bądź w pierwszym piwie na piwo.org.
Proszę o skontrolowanie co można wyrzucić oraz o napisanie co można dokupić.
Cofnijcie się w czas kiedy zaczynaliście i napiszcie co byście jeszcze widzieli albo co potem w niedalekiej przyszłości może sie przydać. Czasem są to jakieś drobiazgi które ułatwiają życie i które warto zakupić od razu ze względu na koszty wysyłki, a czasem będą to większe rzeczy które trzeba brać pod uwagę później.
Tak więc dodatkowy sprzęt:
1. Garnek Emaliowany 30l
2. Muślinowa siatka do gotowania chmielu
3. Rurka fermentacyjna II - wraz z uszczelką do montażu
4. Rurka fermentacyjna I - wraz z korkiem i uszczelką do montażu
Te dwa powyższe nie wiem czy się przydadzą - zauważyłem je w polecanych produktach poniżej zestawu ZaciermistrzEko i mając doświadczenie z pędzeniem wina wydają mi się niezbędne
5. Kranik do rozlewu - czerwony - Kranik spustowy czerwony 3/4 cala wykonany z tworzywa sztucznego do samodzielnego montażu w pojemniku fermentacyjnym.
6. Naklejka z podziałką na fermentor 33l - tu pytanie czy ktoś wie czy w tym zestawie jest coś takiego albo czy te pojemniki mają już taką skale?
7. Reduktor osadów - Reduktor osadów pozwala na przelanie piwa z cichej fermentacji bez zbędnych osadów.
8. Zaworek grawitacyjny - Ułatwia rozlew piwa do butelek i minimalizuje natlenienie piwa.
9. 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) - czy tutaj będą dobre takie węże których używałem do rozlewania wina?
Dziękuję wszystkim za konstruktywne wypowiedzi.
Mieszkam niedaleko Poznania. Zaczynam dopiero swoją przygodę z piwowarstwem.
Aby zacząc trzeba zakupić niezbędny sprzęt ale także posiąść niezbędną wiedzą do tego jaki sprzęt zakupić. Wiadomo, że wiedzę zdobywa się z czasem i z czasem też stwierdza się co się przydaje, co jest zbędne i co by się przydało...
Stąd ten post.
A więc tak: planuję zakupić zestaw startowy ZacierMistrz Eko - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ciermistrz_eko
Dlaczego Eko a nie Pro? Dlatego, że od razu nastawiam się na kapslownicę stołową i ten element będę wymieniał przy zamówieniu za dopłatą.
Przeczytałem kilka postów poprzednich oraz zajrzałem do linka pierwsze piwo na piwo.org
Dodatkowy sprzęt który wydaje mi się, że się przyda z racji tego, że był wymieniany w poprzednich postach bądź w pierwszym piwie na piwo.org.
Proszę o skontrolowanie co można wyrzucić oraz o napisanie co można dokupić.
Cofnijcie się w czas kiedy zaczynaliście i napiszcie co byście jeszcze widzieli albo co potem w niedalekiej przyszłości może sie przydać. Czasem są to jakieś drobiazgi które ułatwiają życie i które warto zakupić od razu ze względu na koszty wysyłki, a czasem będą to większe rzeczy które trzeba brać pod uwagę później.
Tak więc dodatkowy sprzęt:
1. Garnek Emaliowany 30l
2. Muślinowa siatka do gotowania chmielu
3. Rurka fermentacyjna II - wraz z uszczelką do montażu
4. Rurka fermentacyjna I - wraz z korkiem i uszczelką do montażu
Te dwa powyższe nie wiem czy się przydadzą - zauważyłem je w polecanych produktach poniżej zestawu ZaciermistrzEko i mając doświadczenie z pędzeniem wina wydają mi się niezbędne
5. Kranik do rozlewu - czerwony - Kranik spustowy czerwony 3/4 cala wykonany z tworzywa sztucznego do samodzielnego montażu w pojemniku fermentacyjnym.
6. Naklejka z podziałką na fermentor 33l - tu pytanie czy ktoś wie czy w tym zestawie jest coś takiego albo czy te pojemniki mają już taką skale?
7. Reduktor osadów - Reduktor osadów pozwala na przelanie piwa z cichej fermentacji bez zbędnych osadów.
8. Zaworek grawitacyjny - Ułatwia rozlew piwa do butelek i minimalizuje natlenienie piwa.
9. 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) - czy tutaj będą dobre takie węże których używałem do rozlewania wina?
Dziękuję wszystkim za konstruktywne wypowiedzi.
Comment