Jaki sprzęt dokupić do zestawu startowego ZacierMistrz Eko? Przydatne dodatki.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mrozny
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 31

Jaki sprzęt dokupić do zestawu startowego ZacierMistrz Eko? Przydatne dodatki.

Witam,

Mieszkam niedaleko Poznania. Zaczynam dopiero swoją przygodę z piwowarstwem.
    Aby zacząc trzeba zakupić niezbędny sprzęt ale także posiąść niezbędną wiedzą do tego jaki sprzęt zakupić. Wiadomo, że wiedzę zdobywa się z czasem i z czasem też stwierdza się co się przydaje, co jest zbędne i co by się przydało...

Stąd ten post.

A więc tak: planuję zakupić zestaw startowy ZacierMistrz Eko - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ciermistrz_eko

Dlaczego Eko a nie Pro? Dlatego, że od razu nastawiam się na kapslownicę stołową i ten element będę wymieniał przy zamówieniu za dopłatą.

Przeczytałem kilka postów poprzednich oraz zajrzałem do linka pierwsze piwo na piwo.org

Dodatkowy sprzęt który wydaje mi się, że się przyda z racji tego, że był wymieniany w poprzednich postach bądź w pierwszym piwie na piwo.org.
    Proszę o skontrolowanie co można wyrzucić oraz o napisanie co można dokupić.
    Cofnijcie się w czas kiedy zaczynaliście i napiszcie co byście jeszcze widzieli albo co potem w niedalekiej przyszłości może sie przydać. Czasem są to jakieś drobiazgi które ułatwiają życie i które warto zakupić od razu ze względu na koszty wysyłki, a czasem będą to większe rzeczy które trzeba brać pod uwagę później.

Tak więc dodatkowy sprzęt:

1. Garnek Emaliowany 30l

2. Muślinowa siatka do gotowania chmielu

3. Rurka fermentacyjna II - wraz z uszczelką do montażu
    4. Rurka fermentacyjna I - wraz z korkiem i uszczelką do montażu
    Te dwa powyższe nie wiem czy się przydadzą - zauważyłem je w polecanych produktach poniżej zestawu ZaciermistrzEko i mając doświadczenie z pędzeniem wina wydają mi się niezbędne

5. Kranik do rozlewu - czerwony - Kranik spustowy czerwony 3/4 cala wykonany z tworzywa sztucznego do samodzielnego montażu w pojemniku fermentacyjnym.

6. Naklejka z podziałką na fermentor 33l - tu pytanie czy ktoś wie czy w tym zestawie jest coś takiego albo czy te pojemniki mają już taką skale?

7. Reduktor osadów - Reduktor osadów pozwala na przelanie piwa z cichej fermentacji bez zbędnych osadów.

8. Zaworek grawitacyjny - Ułatwia rozlew piwa do butelek i minimalizuje natlenienie piwa.

9. 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) - czy tutaj będą dobre takie węże których używałem do rozlewania wina?

Dziękuję wszystkim za konstruktywne wypowiedzi.
    Last edited by mrozny; 2013-12-08, 22:42.
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

2,3,4. Nie potrzebne.
    5. Już masz, więc po ci drugi?
    6. Te w CP nie mają.
    7. W sumie nie potrzebne.
    Nie wiem często bedziesz warzył, ile masz pieniążków do wydania, ale taki np. suszarka do butelek przyda się, jak i również Chemipro OXI 1 kg.
    Z kapslownicą dobry pomysł .
    Powodzenia na nowej drodze życzę
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
      suszarka do butelek przyda się
      Na własnym przykładzie mogę stwierdzić, że bardzo się przyda niezależnie od częstotliwości warzenia.

Comment

• mrozny
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.12
        • 31

Czy 2. Muślinowa siatka do gotowania chmielu jest taka totalnie zbędna - gdzieś czytałem, że warto się w takie coś zaopatrzyć? Kosztuje około 2,45zł więc wole jak już ją kupić to za pierwszym razem żeby nie mieć kosztów transportu...

6. Te w CP nie mają.
        Czyli rozumiem, ze najlepiej kupic dwie takie miarki od razu na dwa pojemniki?

7. Reduktor osadów - Reduktor osadów pozwala na przelanie piwa z cichej fermentacji bez zbędnych osadów.
        Też kosztuje grosze - naprawdę nie warto?

8. Zaworek grawitacyjny - Ułatwia rozlew piwa do butelek i minimalizuje natlenienie piwa.
        Czy tutja są jakieś alternatywy - lepsze sprzety czy to co wybrałem będzie ok?

Jakieś info odnośnie punktu 9.?

Dziękuję za pomysł z suszarką..
        Mogę tylko zapytać dlaczego to się przydaje? Czy nie wystarczy po prostu zostawić tych butelek na przeschnięcie? Czy to chodzi o to, ze zalegaja i jak stoją to zawsze zostanie trochę wody na dole.

Comment

• Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

Suszarka się nie przydaje, bo można ją z łatwością zastąpić skrzynką.

Reduktor osadów jest niepotrzebny, bo nie będziesz fermentował w fermentorze z kranikiem.

Siateczkę kup, droga nie jest, najwyżej jej nie użyjesz.

Polecam dwa wężyki silikonowe, które będą tylko do piwa.

Zaworek jest ok, alternatywą jest lanie prosto z kranika.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrozny Wyświetlenie odpowiedzi
            od razu nastawiam się na kapslownicę stołową
            Bardzo dobrze.

Suszarka zbędna, można zastąpić ją skrzynką, chyba że masz kasę, to kup.

Comment

• Chmielo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.01
              • 128

Czuję, że trochę namąciłem, więc wyjaśniam:

W moich warunkach lokalowych byłem zmuszony do umycia 4 - 6 butelek, postawienia ich do obcieknięcia i dopiero po tym mogłem brać się za następną partię. Po kilkukrotnym zmarnowaniu połowy dnia na mycie butelek w takim tempie i szarpaniu sobie nerwów z tego powodu zainwestowałem w suszarkę. Od tamtej pory siadam do mycia i cała partia leci jednym ciągiem. Do tej pory uważam ją za jedną z lepszych inwestycji (poza zestawem startowym).

Kurcze, wysmażyłem tekst w stylu dawnej reklamy: "Z pewną taką nieśmiałością... "

Comment

• mrozny
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.12
                • 31

@Chmielo
                Nic nie namaciłeś - rózne punkty widzenia to jest to czego potrzeba każdej dyskusji. Na pewno cos co zalatwia sprawe od razu jest niezbedne a nie takie suszenie butelek na raty.
                Ja miejsca troche mam bo mam garaz.
                Skad mozna wziasc takie skrzynki od piwa? Czy to sie kupuje? Bo ta suszarka to za 55 zl znalazlem 81 butelek - to jak mam kupowac np. skrzynki do piwa to juz lepiej w takie cos za 55 zl zainwestowac.

Polecam dwa wężyki silikonowe, które będą tylko do piwa.
                Gdzie mozna kupic te wezyki silikonowe? Rzeczywiscie te od wina raczej sie nie przydadza bo w koncu cuchna winem...

Dziekuje za reszte porad!

Comment

Skrzynkę kupisz w każdym sklepie/markecie, bierzesz jedno piwo i skrzynkę, i do kasy, mina pani kasjerki będzie bezcenna.
                  Koszt to 6-7 zł.
                  Skrzynki przydadzą się też do przechowywania piwa.

Comment

• barsliw
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.08
                    • 289

Gwoli ścisłości koszt kaucji za skrzynkę to bodajże 8.30. Przynajmniej w Carrefour w Warszawie. Jeszcze bardziej bezcenne są miny obsługi działu piwnego, gdy zaczynasz wyjmować butelki ze skrzynki i zostawisz w niej tylko jednego Wojaka radler

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Powiem tak: ja bawię się już dziesięć lat i nie mam:
                      - suszarki do butelek
                      - reduktora osadów
                      - zaworka grawitacyjnego
                      - naklejki na fermentor

posiadam i używam:
                      - rurki fermentacyjne, bo są potrzebne do fermentacji wtórnej, o ile ktoś ma pokrywy z dziurą

posiadam, nie używam lub używam sporadycznie:
                      - siatka do chmielu w postaci kawałka pończochy oraz zaparzaczy do ziół - wykorzystuję tylko do innych przypraw, jak kolendra. Chmiel sypię luzem, używam wyłacznie granulatów.

Comment

• mrozny
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.12
                        • 31

@wojmat74
                        dzięki za cenną uwagę - gdzieś to piwo trzeba chować więc skrzynka spełnia swoją rolę podwójnie.

@Krzysiu
                        Jakie rurki fermentacyjne polecałbyś kupić?

Czy ktoś orientuje się gdzie mozna kupic te wezyki silikonowe?

Comment

• Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

Można kupić np. w CP.
                          Last edited by Marcin_wc; 2013-12-10, 12:26.

Comment

• dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

..Czy ktoś orientuje się gdzie mozna kupic te wezyki silikonowe?
                            Wszystko pod jednym dachem . CP, Browamator i inne.
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Jakie rurki fermentacyjne polecałbyś kupić?
                              Najtańsze.

Nie ma znaczenia. Ja używam szklanych, ale plastikowe są chyba mniej podatne na zniszczenie. Na upartego można sobie taką instalację zrobić samemu z kawałka wężyka i małego słoika z woda.

Comment

Przetwarzanie...
                              X