Jaki sprzęt dokupić do zestawu startowego ZacierMistrz Eko? Przydatne dodatki.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mrozny
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 31

    #16
    Mam jeszcze jedno pytanie.

    Mam możliwość zakupu garnka emaliowanego 39l oraz 50l. Zastanawiam się nad 39l.
    Czy to ma sens czy to już jest za duże i sie nie przyda?

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #17
      Przyda się jak najbardziej.

      Comment

      • crocco
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.12
        • 590

        #18
        A na czym będziesz warzył? Masz warunki -odpowiedni piec?
        Garnek ,jeśli masz wybór , kup 50l.zawsze możesz warkę podzielić na dwie i inaczej nachmielić lub zrobić piwo mocniejsze a z dalszego wysładzania słabsze.
        Zaworek kup-lepszy rozlew ,po wyciągnięciu pozostaje tyle miejsca na CO2 ile trzeba.
        Siatki nie używam,i tak coś się przedostanie z fusów do brzeczki,dobry filtr z oplotu załatwi sprawę.
        Podstawa to czystość,nie oszczędzaj na dezynfekcji sprzętu.

        Comment

        • mrozny
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.12
          • 31

          #19
          @Marcin_wc
          "Przyda się jak najbardziej."
          Mozesz trochę rozwinąć? Dlaczego się przyda? Chodzi o to ze bede mogł wiecej piwa zrobic, czy np zrobić dwa rodzaje piwa (w sensie jedno zlac i potem robic drugie z tego co zostalo), czy moze latwiej bedzie sie mieszało


          @crocco
          "Zaworek kup-lepszy rozlew ,po wyciągnięciu pozostaje tyle miejsca na CO2 ile trzeba."
          możesz to rozwinąć? nie do konca rozumiem - co mam lepszego kupić i dlaczego?

          "A na czym będziesz warzył? Masz warunki -odpowiedni piec?"
          Warzyć będę na kuchence gazowej takiej na jakiej gotuje w domu.

          "Podstawa to czystość,nie oszczędzaj na dezynfekcji sprzętu."
          W co tu się zaopatrzyć dodatkowo? Chemipro OXI wystarczy? Ile tego warto kupic?
          Ostatnia zmiana dokonana przez mrozny; 2013-12-11, 14:36.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #20
            Przed długi czas miałem gar 30l i by uzaskać ok 23l brzeczki 13blg musiałem wysładzać po brzegi. Łatwo się wtedy oblać i brzeczka morze wykipieć przy gotowaniu. 40l dla mnie to ideał do robienia 25l piwa ok 15blg, mam kilka cm wolnego miejsca w garnku.
            Raz miałem przyjemność podnosić gar 60l w którym była brzeczka na dwa piwa i operowanie takim garem to nic przyjemnego(dla mnie).

            Comment

            • crocco
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.12
              • 590

              #21
              Kup zaworek ,lepiej się rozlewa do butelki.
              Warzę na taborecie gazowym więc nie mam doświadczenia ze zwykłymi kuchniami gazowymi i ile ciężaru wytrzymają.
              Co do większego gara-warzysz 40l,wysładzasz np.20l 15blg ,do drugiego fermentora wysładzasz resztę i wychodzi Ci np 20l 10blg (wszystko zależy jakiego zasypu użyjesz),może jeszcze Ci wyjść parę litrów ok.6-8blg i robisz coś lekkiego.Za jednym warzeniem masz kilka piw ,które możesz inaczej nachmielić,dać inne drożdże.
              Możesz też całość zmieszać,mieć kilkadziesiąt litrów brzeczki o tym samym ballingu ale dzieląc je na mniejsze warki każdą inaczej nachmielić(poznasz wpływ danego chmielu na powstające piwo),lub zadać inne drożdże też w celach poznawczych.
              Ostatnia zmiana dokonana przez crocco; 2013-12-11, 19:45.

              Comment

              • mrozny
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.12
                • 31

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
                Kup zaworek ,lepiej się rozlewa do butelki.
                Warzę na taborecie gazowym więc nie mam doświadczenia ze zwykłymi kuchniami gazowymi i ile ciężaru wytrzymają.
                Co do większego gara-warzysz 40l,wysładzasz np.20l 15blg ,do drugiego fermentora wysładzasz resztę i wychodzi Ci np 20l 10blg (wszystko zależy jakiego zasypu użyjesz),może jeszcze Ci wyjść parę litrów ok.6-8blg i robisz coś lekkiego.Za jednym warzeniem masz kilka piw ,które możesz inaczej nachmielić,dać inne drożdże.
                Możesz też całość zmieszać,mieć kilkadziesiąt litrów brzeczki o tym samym ballingu ale dzieląc je na mniejsze warki każdą inaczej nachmielić(poznasz wpływ danego chmielu na powstające piwo),lub zadać inne drożdże też w celach poznawczych.
                super! Bardzo cenna uwaga - ja lubie eksperymentować więc ten 39litrowy garnek będzie w sam raz. 50 litrów do już myślę za dużo dla mnie i koszty też większe.

                co do zaworka - rozumiem, że mówisz o zaworku grawitacyjnym?

                Comment

                • crocco
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.12
                  • 590

                  #23
                  Tak jest.

                  Comment

                  • przemo86
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 1

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                    2,3,4. Nie potrzebne.
                    5. Już masz, więc po ci drugi?
                    6. Te w CP nie mają.
                    7. W sumie nie potrzebne.
                    Nie wiem często bedziesz warzył, ile masz pieniążków do wydania, ale taki np. suszarka do butelek przyda się, jak i również Chemipro OXI 1 kg.
                    Z kapslownicą dobry pomysł .
                    Powodzenia na nowej drodze życzę
                    czyli rozumiem że rurka fermentacyjna jest już w zestawie bo nigdzie doczytać się tego nie mogę.
                    Pozdrawiam

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #25
                      Ja swój zestaw dostałem bez rurki.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • mrozny
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.12
                        • 31

                        #26
                        rurke fermentacyjną trzeba dokupić

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo86 Wyświetlenie odpowiedzi
                          czyli rozumiem że rurka fermentacyjna jest już w zestawie bo nigdzie doczytać się tego nie mogę.
                          Pozdrawiam
                          Wybierasz w CP opcje z rurka fermentacyjna i już jest
                          ja osobiście nie używam rurek fermentacyjnych.

                          mrozny jak poszło warzenie Kolscha ??

                          Comment

                          • mrozny
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.12
                            • 31

                            #28
                            jutro jest wielki dzien warzenia !!!
                            Zapraszam na relację na mojego bloga:

                            TARNOWO PODGÓRNE BROWAR
                            Warzenie piwa, jak warzyć piwo, piwowarstwo domowe, domowe piwo, piwowar domowy

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              #29
                              jesteś z Tarnowa Podgórnego czy z Przeźmierowa?? :P

                              Comment

                              • mrozny
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2013.12
                                • 31

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                                jesteś z Tarnowa Podgórnego czy z Przeźmierowa?? :P
                                Jestem z Przeźmierowa ale gmina Tarnowo Podgórne
                                A ty z Tarnowa jesteś?

                                Jak co to priv żeby nie robić offtopa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X