Przypalony garnek.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damgos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 9

    #1

    Przypalony garnek.

    Witam,
    posiadam 30 litrowy emaliowany garnek, który jest lekko przypalony na powierzchni około 2 cm2. Przypalenie znajduje się po dwóch stronach gara(od zewnątrz i od wewnątrz). Garnek kupiłem nowy i już dostałem go z tą wadą, a niestety nie sprawdziłem przesyłki przy kurierze i teraz lipa Czy taki garnek nadaje się do warzenia piwa? Pozdrawiam!
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    #2
    Próbuj reklamować, skoro kupiłeś nowy to taki powinien być, a nuż się uda?

    Wg. mnie obustronne przypalenie może źle wróżyć..

    Comment

    • katowickamarta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.02
      • 2

      #3
      Mam też problem z takim pojemnikiem. W każdym razie taki sprzęt nie nadaje się już do wykorzystania?

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Na pewno przypalony? jakiego koloru jest emalia? Na garnach emaliowanych pośrodku dna często jest okrągłe czarne coś i nie jest to przypalenie.

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damgos
          Witam,
          posiadam 30 litrowy emaliowany garnek, który jest lekko przypalony na powierzchni około 2 cm2. Przypalenie znajduje się po dwóch stronach gara(od zewnątrz i od wewnątrz). Garnek kupiłem nowy i już dostałem go z tą wadą, a niestety nie sprawdziłem przesyłki przy kurierze i teraz lipa Czy taki garnek nadaje się do warzenia piwa? Pozdrawiam!
          ja bym nie przejmował się tym zbytnio ... umyj porządnie i używaj. Ja miałem gara, który obiłem przy 1 warce tak konkretnie :P ... zrobiłem na nim sporo warek. Mimo, że "przecież jak to? piwo robić w obitym garnku? metalem przejdzie" ... nic nie przeszło ... garnek sprawował się dobrze do chwili wywalenia go i zastąpienia go nowym

          Comment

          • damgos
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.01
            • 9

            #6
            Jest to na 100% przypalenie. Pytam gdyż 2 warki w nim uwarzone musiałem wylać bo śmierdziały zgniłymi jajami. Wiem, że gotowanie wybija bakterie, ale szukam winnego i pomyślałem, że to może jednak mieć jakiś wpływ. Teraz skłaniam się jednak ku kilku małym rysom na dnie fermentora lub chłodzeniu na dworze w śniegu (ostatnie mrozy temu sprzyjały ). Kupuję nowe fermentory i chłodnicę i zobaczę co i jak. Pozdrawiam!

            Comment

            • gwzd
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2012.01
              • 622

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damgos
              2 warki w nim uwarzone musiałem wylać bo śmierdziały zgniłymi jajami.
              Na jakim etapie piwo śmierdziało zgniłymi jajami?

              Comment

              • damgos
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.01
                • 9

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
                Na jakim etapie piwo śmierdziało zgniłymi jajami?
                Po 3-4 dniach fermentacji burzliwej.

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Za szybko wylałeś.
                  Dolne czy górne drożdże?
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • damgos
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 9

                    #10
                    Najpierw Koźlak, a później Witbier, więc i tak i tak. "Nieprzyjemny" aromat pojawiał się po 3-4 dniach ale wylewałem po 7-8, jak trzeba było decydować, czy dawać na cichą, czy do kanału.

                    Comment

                    • gwzd
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2012.01
                      • 622

                      #11
                      Wg mnie o wiele za szybko wylałeś te piwa. Większość drożdży potrafi wydzielać siarkowodór podczas fermentacji, ale z czasem ulatnia się on z piwa. Jakich szczepów drożdży używałeś?

                      Comment

                      • damgos
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 9

                        #12
                        Do Wita Brewferm Blanche,a do koźlaka Saflager S-23.

                        Comment

                        • damgos
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.01
                          • 9

                          #13
                          Były to moje dwie pierwsze zacierane warki. Wcześniej "uwarzyłem" 4 z ekstraktów i tam zapachy były raczej przyjemne, więc to co poczułem tutaj(co lekko mnie zemdliło ) uznałem za coś niedobrego.

                          Comment

                          • gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damgos
                            Do Wita Brewferm Blanche,a do koźlaka Saflager S-23.
                            Toś chłopie ładnie popłynął, na 99% wylałeś w kanał dwa dobre piwa Brewferm Blanche wręcz słyną z produkowania siarkowodoru podczas fermentacji. Na S-23 fermentowałem jedno piwo i też nieźle dawało zgniłym jajcem. Z piwem naturalnie wszystko było w porządku, nieprzyjemne aromaty zniknęły po jakimś czasie.

                            Bardzo dobrze, że troszczysz się o swoje piwo. Tyle że następnym razem przed wylaniem sugerowałbym zapytać na forum albo poszukać w google. Wpisanie w wyszukiwarce jednego hasła "brewferm blanche siarkowodór" uratowałoby Cię przed zmarnowaniem całej warki
                            Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2014-02-12, 02:42.

                            Comment

                            • damgos
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.01
                              • 9

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
                              Toś chłopie ładnie popłynął, na 99% wylałeś w kanał dwa dobre piwa Brewferm Blanche wręcz słyną z produkowania siarkowodoru podczas fermentacji. Na S-23 fermentowałem jedno piwo i też nieźle dawało zgniłym jajcem. Z piwem naturalnie wszystko było w porządku, nieprzyjemne aromaty zniknęły po jakimś czasie.

                              No nic, pierwsze koty za płoty. Dobre chociaż to, że nie muszę kupować nowego gara. Dziękuję wszystkim za pomoc! Wasze zdrowie!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...