Przypalony garnek.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damgos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 9

    Przypalony garnek.

    Witam,
    posiadam 30 litrowy emaliowany garnek, który jest lekko przypalony na powierzchni około 2 cm2. Przypalenie znajduje się po dwóch stronach gara(od zewnątrz i od wewnątrz). Garnek kupiłem nowy i już dostałem go z tą wadą, a niestety nie sprawdziłem przesyłki przy kurierze i teraz lipa Czy taki garnek nadaje się do warzenia piwa? Pozdrawiam!
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    #2
    Próbuj reklamować, skoro kupiłeś nowy to taki powinien być, a nuż się uda?

    Wg. mnie obustronne przypalenie może źle wróżyć..

    Comment

    • katowickamarta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.02
      • 2

      #3
      Mam też problem z takim pojemnikiem. W każdym razie taki sprzęt nie nadaje się już do wykorzystania?

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Na pewno przypalony? jakiego koloru jest emalia? Na garnach emaliowanych pośrodku dna często jest okrągłe czarne coś i nie jest to przypalenie.

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damgos Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,
          posiadam 30 litrowy emaliowany garnek, który jest lekko przypalony na powierzchni około 2 cm2. Przypalenie znajduje się po dwóch stronach gara(od zewnątrz i od wewnątrz). Garnek kupiłem nowy i już dostałem go z tą wadą, a niestety nie sprawdziłem przesyłki przy kurierze i teraz lipa Czy taki garnek nadaje się do warzenia piwa? Pozdrawiam!
          ja bym nie przejmował się tym zbytnio ... umyj porządnie i używaj. Ja miałem gara, który obiłem przy 1 warce tak konkretnie :P ... zrobiłem na nim sporo warek. Mimo, że "przecież jak to? piwo robić w obitym garnku? metalem przejdzie" ... nic nie przeszło ... garnek sprawował się dobrze do chwili wywalenia go i zastąpienia go nowym

          Comment

          • damgos
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.01
            • 9

            #6
            Jest to na 100% przypalenie. Pytam gdyż 2 warki w nim uwarzone musiałem wylać bo śmierdziały zgniłymi jajami. Wiem, że gotowanie wybija bakterie, ale szukam winnego i pomyślałem, że to może jednak mieć jakiś wpływ. Teraz skłaniam się jednak ku kilku małym rysom na dnie fermentora lub chłodzeniu na dworze w śniegu (ostatnie mrozy temu sprzyjały ). Kupuję nowe fermentory i chłodnicę i zobaczę co i jak. Pozdrawiam!

            Comment

            • gwzd
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2012.01
              • 622

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damgos Wyświetlenie odpowiedzi
              2 warki w nim uwarzone musiałem wylać bo śmierdziały zgniłymi jajami.
              Na jakim etapie piwo śmierdziało zgniłymi jajami?

              Comment

              • damgos
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.01
                • 9

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                Na jakim etapie piwo śmierdziało zgniłymi jajami?
                Po 3-4 dniach fermentacji burzliwej.

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Za szybko wylałeś.
                  Dolne czy górne drożdże?
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • damgos
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 9

                    #10
                    Najpierw Koźlak, a później Witbier, więc i tak i tak. "Nieprzyjemny" aromat pojawiał się po 3-4 dniach ale wylewałem po 7-8, jak trzeba było decydować, czy dawać na cichą, czy do kanału.

                    Comment

                    • gwzd
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2012.01
                      • 622

                      #11
                      Wg mnie o wiele za szybko wylałeś te piwa. Większość drożdży potrafi wydzielać siarkowodór podczas fermentacji, ale z czasem ulatnia się on z piwa. Jakich szczepów drożdży używałeś?

                      Comment

                      • damgos
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 9

                        #12
                        Do Wita Brewferm Blanche,a do koźlaka Saflager S-23.

                        Comment

                        • damgos
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.01
                          • 9

                          #13
                          Były to moje dwie pierwsze zacierane warki. Wcześniej "uwarzyłem" 4 z ekstraktów i tam zapachy były raczej przyjemne, więc to co poczułem tutaj(co lekko mnie zemdliło ) uznałem za coś niedobrego.

                          Comment

                          • gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damgos Wyświetlenie odpowiedzi
                            Do Wita Brewferm Blanche,a do koźlaka Saflager S-23.
                            Toś chłopie ładnie popłynął, na 99% wylałeś w kanał dwa dobre piwa Brewferm Blanche wręcz słyną z produkowania siarkowodoru podczas fermentacji. Na S-23 fermentowałem jedno piwo i też nieźle dawało zgniłym jajcem. Z piwem naturalnie wszystko było w porządku, nieprzyjemne aromaty zniknęły po jakimś czasie.

                            Bardzo dobrze, że troszczysz się o swoje piwo. Tyle że następnym razem przed wylaniem sugerowałbym zapytać na forum albo poszukać w google. Wpisanie w wyszukiwarce jednego hasła "brewferm blanche siarkowodór" uratowałoby Cię przed zmarnowaniem całej warki
                            Last edited by gwzd; 2014-02-12, 02:42.

                            Comment

                            • damgos
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.01
                              • 9

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                              Toś chłopie ładnie popłynął, na 99% wylałeś w kanał dwa dobre piwa Brewferm Blanche wręcz słyną z produkowania siarkowodoru podczas fermentacji. Na S-23 fermentowałem jedno piwo i też nieźle dawało zgniłym jajcem. Z piwem naturalnie wszystko było w porządku, nieprzyjemne aromaty zniknęły po jakimś czasie.

                              No nic, pierwsze koty za płoty. Dobre chociaż to, że nie muszę kupować nowego gara. Dziękuję wszystkim za pomoc! Wasze zdrowie!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X