O co właściwie chodzi, dlaczego jeden jest najszlachetniejszy z szlachetnych , inny mniej, a jeszcze inny w ogóle ?
Chmiel szlechetny, nieszlachetny
Collapse
X
-
Analogicznie jest z kartoflami. Jedne są pastewne/przemysłowe a inne spożywcze do jedzenia w domu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziAnalogicznie jest z kartoflami. Jedne są pastewne/przemysłowe a inne spożywcze do jedzenia w domu.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziO nic, bzdety. Jednemu któryś lepiej pachnie, innemu inny. Teraz "najszlachetniejsze" są amerykańskie, bo śmierdzą żywicą i cytrusami. [Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedziCzyli idąc za ta logiką, szlachetne to te używane do warzenia piwa, a nie szlachetne do...produkcji leków i kosmetyków i co tam się jeszcze z chmielu robi?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziO nic, bzdety. Jednemu któryś lepiej pachnie, innemu inny. Teraz "najszlachetniejsze" są amerykańskie, bo śmierdzą żywicą i cytrusami. [
"mała zawartość myrcenu (która ogólnie jest niższa w chmielach szlachetnych), którego nadmiar prowadzi do powstawania aromatów sosnowych i kwiatowych ",
czyli amerykańskie, jeżeli uznać, że te multiwitaminy i inne "rewolucyjne" zapaszki to myrcen w skali max.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziTy tylko marynka i lubelski, tak?
Dla mnie to kompletna bzdura. Do jednego piwa pasują chmiele mniej śmierdzące, do innego bardziej. I żaden nie jest z tego powodu lepszy, bo mają po prostu odmienne właściwości. A jeśłi według ciebie fakt używania amerykańskich chmieli jakoś nadzwyczajnie nobilituje, to musisz być bardzo zakompleksonym człowiekiem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziczyli amerykańskie, jeżeli uznać, że te multiwitaminy i inne "rewolucyjne" zapaszki to myrcen w skali max.Last edited by Krzysiu; 2013-05-01, 12:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCzyli wiocha. Stodoła, słoma z butów. Cebulactwo, prawie taki obciach, jak moher.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie. Fuggles, EKG, Spalter, Tettnanger, Mittelfruh, Żatec, Lomik, Magnum, Admiral też. Tylko co to ma do rzeczy? Ty określaś szlachectwo chmielu, czy co?
Dla mnie to kompletna bzdura. Do jednego piwa pasują chmiele mniej śmierdzące, do innego bardziej. I żaden nie jest z tego powodu lepszy, bo mają po prostu odmienne właściwości. A jeśłi według ciebie fakt używania amerykańskich chmieli jakoś nadzwyczajnie nobilituje, to musisz być bardzo zakompleksonym człowiekiem.
Mam na koncie warek 6, Ty ponad 200, ja próbowałem 12 chmieli, na żaden się nie zamykam.
Jak dotąd wiedziałem, że amerykańskie imiona g...no znaczą, teraz dochodzi to tego chmiel amerykański
Założysz następny temat z bojkotowaniemVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Nie, po co? Na własne konto bojkotuję chmiele amerykanskie i wystarczy.
Słowo "szlachetny" w opisie chmielu zazwyczaj dodaje producent. To taki sam bajer, jak piwo no name, wyprodukowane "z krystalicznie czystej wody w górskich źródeł, najszlachetniejszego chmielu i nalepszego jęczmienia" - zwykłe zaklęcie dla naiwnych, które nic nie znaczy.
Comment
-
-
Ktos moze wie czym chmiela w Zywcu?
Nawet w Bocku, ktory moglby byc swietnym piwem, jest ta charakterystyczna tepa goryczka.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSłowo "szlachetny" w opisie chmielu zazwyczaj dodaje producent. To taki sam bajer, jak piwo no name, wyprodukowane "z krystalicznie czystej wody w górskich źródeł, najszlachetniejszego chmielu i nalepszego jęczmienia" - zwykłe zaklęcie dla naiwnych, które nic nie znaczy.
Chmiel to chmiel, ja tam się do jego systemu klasowego wtrącał nie będę byle piwo smakowało.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie, po co? Na własne konto bojkotuję chmiele amerykanskie i wystarczy.
Słowo "szlachetny" w opisie chmielu zazwyczaj dodaje producent. To taki sam bajer, jak piwo no name, wyprodukowane "z krystalicznie czystej wody w górskich źródeł, najszlachetniejszego chmielu i nalepszego jęczmienia" - zwykłe zaklęcie dla naiwnych, które nic nie znaczy.
A amerykańskie bojkotujesz bo taka moda, zasada, zwyczaj, tradycja pokoleniowa, czy może piwa z nimi Ci nie spakują, robiłeś coś na nich?
Pytam, bo sam ostatnio kupiłem na próbę amerykański chmiel i chcę zobaczyć, jakie piwo na nim wyjdzie.
Czytają co pisze SZTETKE, że nadają się na „pseudo radlera” to jestem pełen obaw , może nie warto robić, tylko je w kibel wywalić?
Comment
-
-
Nie lękaj się, chmiele są warte poeksperymentowania, ale na dłuższą metę (tak jak napisałem) monotonne i nachalne smakowo, po prostu taki cep chmielowy, żadnej finezji, mnie znudziły po roku,teraz to już tylko stosuje do lekko chmielonych na goryczkę pszenicznych, niskoalkoholowych piw, no właśnie takie radlery letnie .
Comment
-
Comment