Kleik ryżowy w piwie? Dodatki niesłodowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mortek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 7

    Kleik ryżowy w piwie? Dodatki niesłodowane

    Witam, jestem amatorem, jeśli chodzi o warzenie piwa (uwarzyłem dopiero 4 warki). Mam pytanie do społeczności: czy zamiast płatków ryżowych, które należy skleikować, można po prostu do zacieru dodać kleik ryżowy? Czy jest jakaś różnica? Chciałbym trochę poeksperymentować i szukam odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam i dziekuję
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Co to jest kleik ryżowy?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      Fido, dzieci Ty masz?
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Fido jeszcze za młody na dzieci
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Mortek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.08
          • 7

          #5
          Może za młody, ale nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, które mnie bardzo nurtuje Po prostu chcę obejść kleikowanie płatków ryżowych, są płatki ryżowe błyskawiczne i niebłyskawiczne, znalazłem w szafce po prostu kleik ryżowy i chciałbym się dowiedzieć, czy może być to jako dodatek niesłodowany.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            A po co masz kleikować płatki ryżowe? Walisz do zacieru i już.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              No nie bałdzo, skrobia z ryżu się kleikuje w jakichś 90 stopniach. Wrzucisz do zacieru jak kamień.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Czego wymagasz od innych aby odpowiedzieli na Twoje pytanie a sam ich olewasz!!!
                Co, se googlować mam ten kleik bo Tobie się nie chce odpisać.

                Składniki
                • mąka ryżowa 99,9%
                • maltodekstryna
                • witamina B1
                • kultury bakterii Bifidobacterium lactis
                Takie coś? Nie dawał bym do zacieru.
                Kleikowanie ryżu to po prostu ugotowanie go. Naprawdę masz z tym problem
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  No ale te bakterie zostaną zabite w trakcie zacierania, więc w czym problem?

                  Comment

                  • Mortek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.08
                    • 7

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czego wymagasz od innych aby odpowiedzieli na Twoje pytanie a sam ich olewasz!!!
                    Co, se googlować mam ten kleik bo Tobie się nie chce odpisać.

                    Składniki
                    • mąka ryżowa 99,9%
                    • maltodekstryna
                    • witamina B1
                    • kultury bakterii Bifidobacterium lactis
                    Takie coś? Nie dawał bym do zacieru.
                    Kleikowanie ryżu to po prostu ugotowanie go. Naprawdę masz z tym problem
                    Nie mam z tym problemu, po prostu mam kleik ryżowy w szafce i chciałem się dowiedzieć, czy ktoś go kiedyś używał. Takie coś: https://dodomku.pl/images/products_n...0/00045925.jpg

                    Comment

                    • Mortek
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.08
                      • 7

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      No ale te bakterie zostaną zabite w trakcie zacierania, więc w czym problem?
                      Ale tu nie chodzi o bakterie, chodzi o przygotowanie skrobii

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X