Mam prośbę o opinie na temat drożdży WhiteLabs WLP320 American Hafeweizen. Chodzi mi zarówno o wrażenia smakowe jak i ewentualne wskazówki dotyczące warzenia i fermentacji (np. czy duża piana, czy mocno odfermentowywują, itp.). Nabyłem je dość przypadkowo i zastanawiam się nad ich użyciem do klasycznego zasypu na weizena.
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Cześć. Mam te drożdżaki w lodówce, ale jeszcze ich nie użyłem. Koleżanka za to je testowała i wychodzi fajne, lekkie piwo, jednak aromaty banana, czy goździków są ledwie wyczuwalne więc typowego niemieckiego weizena na nich nie uzyskasz.Comment
-
Podsumowaniem sezonu lagerowego
Uprzejmie proszę szanowne koleżeństwo o uwagi na temat stosowanych drożdży i ich zachowania. Ja jeszcze mam kilka fermentorów na burzliwej zadanych Urqellami i Bohemianami, opiszę jak się zachowały w wysokich temperaturach ale to za jakiś czas. Postaram się też zrobić porównanie między tymi szczepami w dedykowanych temperaturach fermentacji ale też troszkę później, bo piw na 2124 jeszcze nie degustowałem a że stoją w beczkach to na jakąś "grubszą" okazję trzeba poczekać."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Danstar Windstor
Troszkę o tych drożdżykach:
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
WLP005
http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=431 a reszta pytań do autoraPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Po uwarzeniu 4 warek (kolejno Irish Red, Extra Stout, Mild i Christmas Ale) na drożdżach Wyeast 1028 London Ale, wszystkie fermentowane w około 22 stopniach, stwierdzam, że:
1) Drożdże na początku fermentują szybko i burzliwie, u mnie lubiły wychodzić na spacer przy warkach powyżej 25l.
2) Odfermentowują dość głęboko - bez względu na to czy brzeczka nastawna miała 9 czy 18 Blg schodzą do 2 Blg.
3) Flokulują dość słabo, piwo długo sie klaruje.
4) W profilu smakowym nutki ale'owe są dość słabo obecne (w porównaniu do komercyjnych "Anglików"), za to w 2 warkach (gęstwa z 2 zbioru) drożdże te dały bardzo silne nuty bananowe...
Moim zdaniem fajne do bezstylowców górnej fermentacji i do stoutów, jak mi przyjdzie ochota na warzenie klasycznych ejli to spróbuję innego szczepu.Comment
-
A które doradzilibyście drożdze do piw belgijskich spełniających nastepujące wymagania:
-dużo estrów bananowych, ogólnie duzo estrów ale banan jest najsmakowitszy
-mało fenoli, za bardzo ich nie lubię
-niska lub średnia piana, lepiej niska -taka, co by zajmowała 5 litrów objętości na 50-55 litrów brzeczki
-gdy sie ochłodzi na dobre, będą zmuszone pracować w temp. 16 st.C, długość fermentacji nie gra roli
-drożdze po cichej będe zalewał następną brzeczką, nastawy beda miały po 20 BlgComment
-
Urqll 2001
Tradycyjnie urqlle wzięły się w naszym browarze do pracy i tu ciekawostka, po wystartowaniu w saszetce i zrobieniu starterka, ładnie pracują w 10*C ale nie śmierdzą, po uchyleniu wieka pięknie pachną, tak ejlowo. Miał ktoś coś takiego?
Data "produkcji" 25JAN10."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Mam pytanie o drożdże Brewferm Blanche. W opisie producenta jest napisane, że drożdże są dedykowane von Vit und Weizenbieren . W Witach sprawdzają się dobrze, a czy ktoś może eksperymentował z zasypem na pszeniczne i zacieraniem z przerwą ferulikową?Comment
-
Jakieś dodatkowe oznaczenie posiadają ?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.
Zauważyć to można po sposobie pracy rurki fermentacyjnej - to tak na szybkiego, a na wolnego-po 7 tygodniowej fermentacji głównej Tripla 20Blg w powyższym zakresie temperaturowym. I gdybym na koniec fermentacji znacząco jej nie podniósł, to na 2 miesiącach fermentacji burzliwej by się nie skończyło. Producent/sprzedawca informuje o zakresie temperaturowym 18-27, ale moim zdaniem powinno być 20-27.
Wykorzystałem to przy nastepnych warkach, gdzie podczas 2-3 dniowej fazy maksymalnej piany utrzymuję temperaturę 18-20 st.C by nie wyszła ona przez rurkę, natomiast po jej przejściu drożdze fermentują już pełną mocą w 22-24 st.C
Niestety, ale na razie potwierdza się charakterystyka tych drożdzy jako niskoflokulujących. Liczyłem na "pomyłkę" i że będą mocniej zbijać się na dnie, a piwa będą klarowniejsze. Z tego co widzę dotychczas, to nie ma co liczyć na mocno nagazowanego i jednocześnie klarownego Tripla. Zobaczymy za 3 miesiące...
Myślę, że dla ciemnych piw belgijskich są one w sam raz.Comment
-
Wyeast 2487 Hella Bock
A o resztę pytać autora oczywiście"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
MauriBrew ALE vs US-05
Jak w temacie.
Następny post też."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Czech Pils- mogę śmiało polecić zwłaszcza do piw ciemnych -zrobiłem na nich kilka ciemnych warek i były to najlepsze ciemne piwa jakie kiedykolwiek piłem , porter był pyszny, kremowy...Nigdy nie udało mi się takiego kupić nawet za ciężkie pieniądze
Nie są głęboko żrące, w czasie fermentacji zalatują jajkiem, ale nie zbyt natarczywie poprostu czuć zwyczajnie siarkowodór, w temperaturze 8*C pracują dość długo chyba lepiej byłoby im w 10, a może dlatego, że to były mocne piwa powyżej 14blg. Polecam do dark lagerów i portera dla mnie rewelacja, akcentują czekoladowo- karmelowe posmaki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
Kolejny Single Hop Lager po Moście:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
oraz Fusion:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...-
Channel: Czechy
-
-
100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...-
Channel: Austria
2024-10-30, 20:47 -
-
Przemysłowy browar z wiedeńskiego przedmieścia.
Lagery wiedeńskie przez wiele lat zapomniane były w Austrii, choć to kraina ich pochodzenia.
12,8% ekstr.
5,3% alk.
https://www.schwechater.at/sortiment/
Aromat - słodowy z toffi, biszkoptowymi...-
Channel: Austria
-
-
Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-07, 11:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment