Mam prośbę o opinie na temat drożdży WhiteLabs WLP320 American Hafeweizen. Chodzi mi zarówno o wrażenia smakowe jak i ewentualne wskazówki dotyczące warzenia i fermentacji (np. czy duża piana, czy mocno odfermentowywują, itp.). Nabyłem je dość przypadkowo i zastanawiam się nad ich użyciem do klasycznego zasypu na weizena.
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Cześć. Mam te drożdżaki w lodówce, ale jeszcze ich nie użyłem. Koleżanka za to je testowała i wychodzi fajne, lekkie piwo, jednak aromaty banana, czy goździków są ledwie wyczuwalne więc typowego niemieckiego weizena na nich nie uzyskasz.
Comment
-
-
Podsumowaniem sezonu lagerowego
Uprzejmie proszę szanowne koleżeństwo o uwagi na temat stosowanych drożdży i ich zachowania. Ja jeszcze mam kilka fermentorów na burzliwej zadanych Urqellami i Bohemianami, opiszę jak się zachowały w wysokich temperaturach ale to za jakiś czas. Postaram się też zrobić porównanie między tymi szczepami w dedykowanych temperaturach fermentacji ale też troszkę później, bo piw na 2124 jeszcze nie degustowałem a że stoją w beczkach to na jakąś "grubszą" okazję trzeba poczekać."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Danstar Windstor
Troszkę o tych drożdżykach:
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
WLP005
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzihttp://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=431 a reszta pytań do autoraPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Po uwarzeniu 4 warek (kolejno Irish Red, Extra Stout, Mild i Christmas Ale) na drożdżach Wyeast 1028 London Ale, wszystkie fermentowane w około 22 stopniach, stwierdzam, że:
1) Drożdże na początku fermentują szybko i burzliwie, u mnie lubiły wychodzić na spacer przy warkach powyżej 25l.
2) Odfermentowują dość głęboko - bez względu na to czy brzeczka nastawna miała 9 czy 18 Blg schodzą do 2 Blg.
3) Flokulują dość słabo, piwo długo sie klaruje.
4) W profilu smakowym nutki ale'owe są dość słabo obecne (w porównaniu do komercyjnych "Anglików"), za to w 2 warkach (gęstwa z 2 zbioru) drożdże te dały bardzo silne nuty bananowe...
Moim zdaniem fajne do bezstylowców górnej fermentacji i do stoutów, jak mi przyjdzie ochota na warzenie klasycznych ejli to spróbuję innego szczepu.
Comment
-
-
A które doradzilibyście drożdze do piw belgijskich spełniających nastepujące wymagania:
-dużo estrów bananowych, ogólnie duzo estrów ale banan jest najsmakowitszy
-mało fenoli, za bardzo ich nie lubię
-niska lub średnia piana, lepiej niska -taka, co by zajmowała 5 litrów objętości na 50-55 litrów brzeczki
-gdy sie ochłodzi na dobre, będą zmuszone pracować w temp. 16 st.C, długość fermentacji nie gra roli
-drożdze po cichej będe zalewał następną brzeczką, nastawy beda miały po 20 Blg
Comment
-
-
Urqll 2001
Tradycyjnie urqlle wzięły się w naszym browarze do pracy i tu ciekawostka, po wystartowaniu w saszetce i zrobieniu starterka, ładnie pracują w 10*C ale nie śmierdzą , po uchyleniu wieka pięknie pachną, tak ejlowo. Miał ktoś coś takiego?
Data "produkcji" 25JAN10."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Mam pytanie o drożdże Brewferm Blanche. W opisie producenta jest napisane, że drożdże są dedykowane von Vit und Weizenbieren . W Witach sprawdzają się dobrze, a czy ktoś może eksperymentował z zasypem na pszeniczne i zacieraniem z przerwą ferulikową?
Comment
-
-
Jakieś dodatkowe oznaczenie posiadają ?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJakieś dodatkowe oznaczenie posiadają ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedziWyeast 1388 Belgian Strong Ale
Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.
Zauważyć to można po sposobie pracy rurki fermentacyjnej - to tak na szybkiego, a na wolnego-po 7 tygodniowej fermentacji głównej Tripla 20Blg w powyższym zakresie temperaturowym. I gdybym na koniec fermentacji znacząco jej nie podniósł, to na 2 miesiącach fermentacji burzliwej by się nie skończyło. Producent/sprzedawca informuje o zakresie temperaturowym 18-27, ale moim zdaniem powinno być 20-27.
Wykorzystałem to przy nastepnych warkach, gdzie podczas 2-3 dniowej fazy maksymalnej piany utrzymuję temperaturę 18-20 st.C by nie wyszła ona przez rurkę, natomiast po jej przejściu drożdze fermentują już pełną mocą w 22-24 st.C
Niestety, ale na razie potwierdza się charakterystyka tych drożdzy jako niskoflokulujących. Liczyłem na "pomyłkę" i że będą mocniej zbijać się na dnie, a piwa będą klarowniejsze. Z tego co widzę dotychczas, to nie ma co liczyć na mocno nagazowanego i jednocześnie klarownego Tripla. Zobaczymy za 3 miesiące...
Myślę, że dla ciemnych piw belgijskich są one w sam raz.
Comment
-
-
Wyeast 2487 Hella Bock
A o resztę pytać autora oczywiście"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
MauriBrew ALE vs US-05
Jak w temacie.
Następny post też."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Czech Pils- mogę śmiało polecić zwłaszcza do piw ciemnych -zrobiłem na nich kilka ciemnych warek i były to najlepsze ciemne piwa jakie kiedykolwiek piłem , porter był pyszny, kremowy...Nigdy nie udało mi się takiego kupić nawet za ciężkie pieniądze
Nie są głęboko żrące, w czasie fermentacji zalatują jajkiem, ale nie zbyt natarczywie poprostu czuć zwyczajnie siarkowodór, w temperaturze 8*C pracują dość długo chyba lepiej byłoby im w 10, a może dlatego, że to były mocne piwa powyżej 14blg. Polecam do dark lagerów i portera dla mnie rewelacja, akcentują czekoladowo- karmelowe posmaki.
Comment
-
Comment