Drożdże - ranking

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 209

    #91
    Mam prośbę o opinie na temat drożdży WhiteLabs WLP320 American Hafeweizen. Chodzi mi zarówno o wrażenia smakowe jak i ewentualne wskazówki dotyczące warzenia i fermentacji (np. czy duża piana, czy mocno odfermentowywują, itp.). Nabyłem je dość przypadkowo i zastanawiam się nad ich użyciem do klasycznego zasypu na weizena.

    Comment

    • kolomar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 175

      #92
      Cześć. Mam te drożdżaki w lodówce, ale jeszcze ich nie użyłem. Koleżanka za to je testowała i wychodzi fajne, lekkie piwo, jednak aromaty banana, czy goździków są ledwie wyczuwalne więc typowego niemieckiego weizena na nich nie uzyskasz.
      Warzenie piwa

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #93
        Podsumowaniem sezonu lagerowego

        Uprzejmie proszę szanowne koleżeństwo o uwagi na temat stosowanych drożdży i ich zachowania. Ja jeszcze mam kilka fermentorów na burzliwej zadanych Urqellami i Bohemianami, opiszę jak się zachowały w wysokich temperaturach ale to za jakiś czas. Postaram się też zrobić porównanie między tymi szczepami w dedykowanych temperaturach fermentacji ale też troszkę później, bo piw na 2124 jeszcze nie degustowałem a że stoją w beczkach to na jakąś "grubszą" okazję trzeba poczekać.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #94
          Danstar Windstor

          Troszkę o tych drożdżykach:
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #95
            WLP005

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            Uwaga na te drożdże. Flokuluja bardzo szybko pozostawiając w zielonym piwie sporo cukrów do konsumpcji na później. To później ma miejsce w butelkach i zamienia te ostatnie w granaty. Wydaje mi się, że są to specyficzne szczepy do prowadzenia refermantacji w beczkach a nie do normalnego fermentowania brzeczki nastawnej.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #96
              Po uwarzeniu 4 warek (kolejno Irish Red, Extra Stout, Mild i Christmas Ale) na drożdżach Wyeast 1028 London Ale, wszystkie fermentowane w około 22 stopniach, stwierdzam, że:

              1) Drożdże na początku fermentują szybko i burzliwie, u mnie lubiły wychodzić na spacer przy warkach powyżej 25l.
              2) Odfermentowują dość głęboko - bez względu na to czy brzeczka nastawna miała 9 czy 18 Blg schodzą do 2 Blg.
              3) Flokulują dość słabo, piwo długo sie klaruje.
              4) W profilu smakowym nutki ale'owe są dość słabo obecne (w porównaniu do komercyjnych "Anglików"), za to w 2 warkach (gęstwa z 2 zbioru) drożdże te dały bardzo silne nuty bananowe...

              Moim zdaniem fajne do bezstylowców górnej fermentacji i do stoutów, jak mi przyjdzie ochota na warzenie klasycznych ejli to spróbuję innego szczepu.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #97
                A które doradzilibyście drożdze do piw belgijskich spełniających nastepujące wymagania:
                -dużo estrów bananowych, ogólnie duzo estrów ale banan jest najsmakowitszy
                -mało fenoli, za bardzo ich nie lubię
                -niska lub średnia piana, lepiej niska -taka, co by zajmowała 5 litrów objętości na 50-55 litrów brzeczki
                -gdy sie ochłodzi na dobre, będą zmuszone pracować w temp. 16 st.C, długość fermentacji nie gra roli
                -drożdze po cichej będe zalewał następną brzeczką, nastawy beda miały po 20 Blg

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #98
                  Urqll 2001

                  Tradycyjnie urqlle wzięły się w naszym browarze do pracy i tu ciekawostka, po wystartowaniu w saszetce i zrobieniu starterka, ładnie pracują w 10*C ale nie śmierdzą , po uchyleniu wieka pięknie pachną, tak ejlowo. Miał ktoś coś takiego?
                  Data "produkcji" 25JAN10.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    #99
                    Mam pytanie o drożdże Brewferm Blanche. W opisie producenta jest napisane, że drożdże są dedykowane von Vit und Weizenbieren . W Witach sprawdzają się dobrze, a czy ktoś może eksperymentował z zasypem na pszeniczne i zacieraniem z przerwą ferulikową?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      Jakieś dodatkowe oznaczenie posiadają ?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jakieś dodatkowe oznaczenie posiadają ?
                        Raczej nie, tu fota opakowania http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4&id=675

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
                          Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.
                          Z drożdzy belgijskich używałem dotychczas tylko tych, ale od razu zauważyłem, że zupełnie inaczej fermentują w przedziale temperaturowym 18-20, a inaczej >20.
                          Zauważyć to można po sposobie pracy rurki fermentacyjnej - to tak na szybkiego, a na wolnego-po 7 tygodniowej fermentacji głównej Tripla 20Blg w powyższym zakresie temperaturowym. I gdybym na koniec fermentacji znacząco jej nie podniósł, to na 2 miesiącach fermentacji burzliwej by się nie skończyło. Producent/sprzedawca informuje o zakresie temperaturowym 18-27, ale moim zdaniem powinno być 20-27.

                          Wykorzystałem to przy nastepnych warkach, gdzie podczas 2-3 dniowej fazy maksymalnej piany utrzymuję temperaturę 18-20 st.C by nie wyszła ona przez rurkę, natomiast po jej przejściu drożdze fermentują już pełną mocą w 22-24 st.C

                          Niestety, ale na razie potwierdza się charakterystyka tych drożdzy jako niskoflokulujących. Liczyłem na "pomyłkę" i że będą mocniej zbijać się na dnie, a piwa będą klarowniejsze. Z tego co widzę dotychczas, to nie ma co liczyć na mocno nagazowanego i jednocześnie klarownego Tripla. Zobaczymy za 3 miesiące...

                          Myślę, że dla ciemnych piw belgijskich są one w sam raz.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            Wyeast 2487 Hella Bock



                            A o resztę pytać autora oczywiście
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              MauriBrew ALE vs US-05



                              Jak w temacie.
                              Następny post też.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • ushi
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 148

                                Czech Pils- mogę śmiało polecić zwłaszcza do piw ciemnych -zrobiłem na nich kilka ciemnych warek i były to najlepsze ciemne piwa jakie kiedykolwiek piłem , porter był pyszny, kremowy...Nigdy nie udało mi się takiego kupić nawet za ciężkie pieniądze
                                Nie są głęboko żrące, w czasie fermentacji zalatują jajkiem, ale nie zbyt natarczywie poprostu czuć zwyczajnie siarkowodór, w temperaturze 8*C pracują dość długo chyba lepiej byłoby im w 10, a może dlatego, że to były mocne piwa powyżej 14blg. Polecam do dark lagerów i portera dla mnie rewelacja, akcentują czekoladowo- karmelowe posmaki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X