Witam, czy ktoś się orientuje jakiego chmielu-chmieli używa się do nadania aromatu piwu Lagerowemu? Wg mnie są to atomaty bardzo zbliżone do Lubusza z Witnicy, tylko w przypadku Ciechanowa piwo posiada nieco aromatów... trawiastych? Aromaty chmielowe wydają się być - przynajmniej wg mnie - nieco mniej subtelne, niż w przypadku Lubusza. Niemniej oba piwka bardzo mi smakują, chociaż Lubusz nieco bardziej. Chętnie upierniczyłbym podobnego lagerka i stąd moja ciekawość...
Lagerowe z Ciechanowa - czym chmielone?
Collapse
X
-
Moim zdaniem to trawiaste posmaki pochodzą bardziej od słodu pilzneńskiego i mocnego wysładzania niż od chmielu. Wątpię, żeby którykolwiek polski browar stosował chmielenie na zimno (choć tu mogę się mylić)Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
To nie są żadne trawiaste posmaki, tylko długa taninowa, garbnikowa, wysuszająca, ściągająca goryczka. Która rzeczywiście może pochodzić z łuski. Ja tam żadnych aromatów trawiastych nie wyczułem, ale podobno poszczególne partie mocno się różnią.
Comment
-
-
czyli teraz wszystko zalezy od tego jaki smak i dla kogo jest trawiasty a jaki nie
jesli o mnie chodzi - jak czuję wyraźnie w zapachu i co gorsza w smaku świeżo skoszoną trawę i delikatnie zalegające siano to jest to posmak trawiasty - ale ja się nie znam i równie dobrze może się okazać, że to jakiś szlechetna i oczekiwana kompozycja smakowa
Comment
-
-
Wyjaśniam zatem - "długa taninowa, garbnikowa, wysuszająca, ściągająca goryczka" - to wada, a nie zaleta.
Comment
-
-
Kopyr: ale to chyba nie jest to samo co ja uważam za trawiaste?
Oczywiście, nie chodzi mi o Lagerowe, tylko ogólnie o opisany smak.
Bo to co napisałeś smakowo rozpoznaję i dla mnie to są dwa różne smaki (Twój i mój opis).
dknap: określ dokładnie o który posmak Ci chodziło - czy o posmak trawiasty wg mojego opisu, czy może ten drugi wg opisu Kopyra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gregus Wyświetlenie odpowiedziKopyr: ale to chyba nie jest to samo co ja uważam za trawiaste?
Oczywiście, nie chodzi mi o Lagerowe, tylko ogólnie o opisany smak.
Bo to co napisałeś smakowo rozpoznaję i dla mnie to są dwa różne smaki (Twój i mój opis).
dknap: określ dokładnie o który posmak Ci chodziło - czy o posmak trawiasty wg mojego opisu, czy może ten drugi wg opisu Kopyra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziW moim Lagerowym (bodaj do 25.12) nie było aromatów trawiastych, a była długa, garbnikowa goryczka. O tym pisał jkocurek.
chodzi mi o sklasyfikowanie smaku, który czuł dknap, bo się może okazać, że miał jakieś zepsute piwo albo smak w rzeczywistości wcale nie był trawiasty, tylko taki jak opisałeś
a to zmienia postać rzeczy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWyjaśniam zatem - "długa taninowa, garbnikowa, wysuszająca, ściągająca goryczka" - to wada, a nie zaleta.Last edited by Seta; 2011-12-23, 12:27.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziZależy. W kryteriach konkursu piwowarskiego OK, ale osobiście wolę piwo z garbnikową (częściowo) goryczką, niż praktycznie bez smaku (nawet jeśli to drugie nie posiada wad).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTo jest wada, ale nie taka, żeby wylać piwo do zlewu.
Comment
-
-
Problem wynikać może z tego, że kolejna warka, ze styczniową datą przydatności, jest niestety gorsza. I stąd się mogło pojawić owo wrażenie trawki.
Swoją drogą ów brak jakiej-takiej stabilności smaku nadwiślańskich produktów przekracza moją wytrzymałość. Wiadomo, że warki mogą się od siebie różnić, ale nie w stopniu który z zakupu czyni loterię.
Pierwsze Lagerowe uznałem za znakomite, szkoda że tak się dzieje.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziAle przecież ja nie dyskwalifikuję Lagerowego. To jest wada, ale nie taka, żeby wylać piwo do zlewu.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
Comment