BroBart

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • barsliw
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.08
    • 289

    #31
    Właśnie spojrzałem i widzę, że nie napisałem jaki był zasyp. I...już nie napiszę, bo nie pamiętam. Kolor w granicach 12 EBC.
    W każdym razie piwo odfermentowało do 3,5 Blg. Stało na tej wartości prawie dwa dni (już na cichej oczywiście), po czym postanowiłem butelkować.
    Niestety chyba drożdże jeszcze nie zakończyły posiłku,bo po kontrolnym otwarciu bączka dość mocno je czuć. Nagazowanie jest,ale takie w stylu Komesa Potrójnego. Piana a'la Coca-Cola. Jest też moc,ale z takiego ekstraktu być musi. Starałem się fermentować to piwo w możliwie niskiej temperaturze. Coś mi się wydaje, że jednak się nie udało.
    Oczywiście jest bez zakażenia czy generalnie wad,ale drożdżowy aromat nie daje mi spać.
    Wiem, piwo o ekstrakcie 17 Blg musi miec czas na ułożenie. Zastanawiam się tylko jak je teraz przechowywać. Stoi ok. 1,5tyg w cieple (22oC). Nagazowało się ładnie. Teraz pytanie czy zostawić je w tej temperaturze czy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia.
    Jeśli do chłodniejszego to bedzie problem, bo na balkonie już mrozek łapie a w garażu najniżej mam 16oC. Lepsze chyba 16 niż 22 w mieszkaniu??

    Comment

    • barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

      #32
      Kolejne piwo w fermentorze - chyba 3 warka z zacieraniem:
      English Friday 12,5°

      Zasyp:

      2kg Pale Ale
      1kg Monachijski II
      1kg Pilzneński
      0,5kg Carared
      0,5kg Caramber - nieśrutowany

      Zacieranie:

      60min - 64-62ºC

      Gotowanie:

      60min - 15g East Kent Golding
      35min - 15g East Kent Golding
      10min - 20g East Kent Golding+mech irlandzki 10g

      Gęstość po gotowaniu 12,5 Blg - 19,5L
      W planie:
      Chmielenie na zimno - 50g Challenger na ostatnie 3 dni

      Uprzedzam pytania o nieśrutowany słod. - Tyle miałem a nie było czym ześrutować,więc pomyślałem...a co mi tam. Może chociaż kolor odda

      Comment

      • barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

        #33
        Kolejne piwo w fermentorze - chyba 3 warka z zacieraniem:
        English Friday 12,5°

        Zasyp:

        2kg Pale Ale
        1kg Monachijski II
        1kg Pilzneński
        0,5kg Carared
        0,5kg Caramber - nieśrutowany

        Zacieranie:

        60min - 64-62ºC

        Gotowanie:

        60min - 15g East Kent Golding
        35min - 15g East Kent Golding
        10min - 20g East Kent Golding+mech irlandzki 10g

        Gęstość po gotowaniu 12,5 Blg - 19,5L
        W planie:
        Chmielenie na zimno - 50g Challenger na ostatnie 3 dni

        Uprzedzam pytania o nieśrutowany słod. - Tyle miałem a nie było czym ześrutować,więc pomyślałem...a co mi tam. Może chociaż kolor odda

        Comment

        • barsliw
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.08
          • 289

          #34
          Aha, drożdże

          Miały być Wyeast London ESB Ale, ale po otwarciu poczułem jakiś kwaśny smród. Zupełnie nie drożdżowy. Z troski o piwo sięgnąłem po zawodnika rezerwowego - S-04.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #35
            U mnie słody specjalne często w młynku kawowym są śrutowane, duża wydajność ...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #36
              Mielesz na mąkę?
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • barsliw
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.08
                • 289

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                U mnie słody specjalne często w młynku kawowym są śrutowane, duża wydajność ...
                No tak,ale nie chciało mi się maszyny odpalać na te parę deko

                Comment

                • chesti84
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 70

                  #38
                  Ja nie mam srutownika i slod miele w starym ruskim recznym mlynku do mielenia miesa. Koncowka ze srednimi oczkami. Piwo wychodzi nieco metne ale mnie to nie przeszkadza

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #39
                    @dyczkin, karmele, barwiące, często mielę na mąkę.

                    @chesti84, mętność piwa nie wynika ze sposobu śrutowania. Coś innego robisz nie tak jak trzeba.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • chesti84
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 70

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      @chesti84, mętność piwa nie wynika ze sposobu śrutowania. Coś innego robisz nie tak jak trzeba.
                      Mysle ze przede wszystkim piwo mam metne bo po burzliwej przelewam do butelek nie odstawiajac na klarowanie (cicha).

                      Zauwazylem, ze mozna tu duzo czytac ale prawda jest taka, ze jak sie samemu nie zabierze to sie nie przekona.

                      A mielenie w mlynku recznym jest chyba lepsze od mlynka elektrycznego bo mniejsze jest prawdopodobienstwo przegrzania slodu i zniszczenia enzymow

                      Comment

                      • barsliw
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.08
                        • 289

                        #41
                        Piszę co następuję:

                        Po 4 dniach fermentacji piwo zeszło z 12,5 do 4. Podejrzewam, że przez następny dzień dojedzie do tych 3,5 i na tym będzie koniec.
                        Wstępna próba smakowa ukazała niewielką, ale przyjemną goryczkę. Niestety kolor wyszedł wybitnie nie "angielski". Będzie Light English Friday.
                        A tak swoją drogą to jaki gatunek reprezentuje takie piwko?
                        Zacierane wytrawnie, kolor wg. obliczeń ok. 9, goryczka wg. programu ok. 25, fermentowane w temp. ok. 19 stopni, temp. piwa ok. 21 stopni.

                        Faktycznie dzięki s-04 piwo jest, pod grubą czapą, bardzo klarowne jak na 4 dzień fermentacji. Zdaje się, że na cichą pójdzie tylko na 2-3 dni żeby umożliwić dry hopping.
                        Czuję, że to będzie naprawdę ekspresowa warka, która z trudem doczeka AD 2014

                        Mam już następny plan.
                        Cydr z 10L soku kartonikowego z dodatkiem 1,2 kg jasnego ekstraktu słodowego rozpuszczonego w 10L wody. Ktoś praktykował takie wynalazki? Wyjdzie z tego piwo jabłkowe..w jakimś tam stopniu chociaż?
                        Last edited by barsliw; 2013-12-11, 17:01.

                        Comment

                        • barsliw
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.08
                          • 289

                          #42
                          English Friday postał na cichej dosłownie 2,5 dnia z dodatkiem Challengera.
                          Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru na 21L.

                          Dziś natomiast popełniłem to o czym wspominałem.
                          10L soku z kciukiem + 10L brzeczki z ekstraktu jasnego WES 1,2kg. Brzeczka nachmielona 10g Galaxy - 60min
                          10g Galaxy - 5 min
                          oraz dodane kilka goździków
                          dodane również ok. 300g cukru dla podbicia ekstraktu.

                          Po wymieszaniu wyszło 20L o gęstości ok. 12 Blg.
                          Chłodzi się na balkonie i zadane zostanie gęstwą po Friday'u czyli S-04.

                          Butelkowane będzie z dodatkiem ksylitolu. Pewnie ze 150g na 20L.

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #43
                            Jutro chyba butelkowanie ostatniego wynalazku.
                            Za to dziś warka 1/2014

                            AIPA

                            Zasyp
                            5kg Pilzneński
                            0,25kg karmelowy jasny
                            0,25kg melanoidowy

                            Zacierane w ok. 18L wody.
                            52stopnie - 10min
                            68-66stopni - 60min

                            Gotowanie:
                            Summit - 60min - 40g
                            po 15g: Centennial
                            Amarillo
                            Chinook
                            Summer
                            na 5min plus chłodzenie - ok.1h

                            Gęstość przed gotowaniem: 12,5Blg - ok. 24L
                            Gęstość po gotowaniu: 13,5Blg- ok. 22L
                            Drożdże oczywiście US-05
                            Na cichą w planach Cascade i Amarillo oraz może Mosaic. W sumie pewnie ze 120g.

                            Comment

                            • barsliw
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.08
                              • 289

                              #44
                              No i żadna tam AIPA z tego nie wyszła. Owszem,goryczka jest bardzo wysoka, niestety nieprzyjemna, sciagajaca. Do tego niski ekstrakt poczatkowy dały piwo specyficzne. Na domiar złego to już drugie piwo w którym mam jakiś dziwny zapach. Strasznie intensywny wychodzący zdecydowanie przed chmiele. Nie umiem tego określić w żaden sposób. Domyślam się ,że jest to jakas wada,ale nie mam pojęcia jaka. Czy jest szansa, że ktoś ze stolicy, z doświadczeniem mógłby spróbować tego mojego wynalazku i powiedziec o co kaman?

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #45
                                Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Weź je na najbliższe spotkanie MOT PSPD do Browamii, jakoś na początku lutego będzie.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X