Thomas Maven Brewery

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kromka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 16

Thomas Maven Brewery

Witam,
    Wczoraj po raz pierwszy przeprowadziłem proces zacierania słodów i postanowiłem podzielić się z Wami moimi doświadczeniami.
    Na początku chciałbym opowiedzieć o moim doświadczeniu - zacząłem od cydru kartonikowego (znalazłem przepis na wykopie) Po kilku bardziej lub mniej udanych próbach (wszystkie były pijalne także najgorzej nie było ;P) nadeszła jesień i postanowiłem z kolegą zrobić cydr z jabłek. Niestety prasy nie posiadam, także w ruch poszła sokowirówka. Przerobienie 50kg jabłek zajęło nam ponad pół dnia, a efektem naszej pracy był mętny i trudny do przefiltrowania cydr. Ostatecznie nie wyszedł najgorszy, ale dość mętny.
    Ostatnio zrobiłem jeszcze cydr kartonikowy, ale z dodatkami (miód, cynamon, goździk). Co do efektów to jeszcze nie wiem, bo dojrzewa w butelkach.
    W międzyczasie z winogron, które rosły koło domu zrobiłem 15l wina
    Jakiś czas później zainteresowałem się warzeniem piwa i stwierdziłem, ze na początek spróbuje brew kita Coopera "European Lager". Piwo właśnie dojrzewa, ale z tego co próbowałem wyszło bardzo dobre (przynajmniej wg mnie).

Wracając do mojej wczorajszej warki - jest to Oatmalt Stout. Docelowo miał mieć 12 blg, ale jak wyszło opiszę niżej

Zestaw surowców, z którego ważyłem wyglądał tak:

Słód pilzneński 2 kg
    Słód monachijski 1,2 kg
    Słód owsiany 0,8 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
    Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 40 g

Zacieranie przebiegło bez większych problemów. Zacierałem 20 min w temperaturze 62, później 40 minut w temperaturze 72. Ciemne słody dodałem 10 minut przed końcem drugiej przerwy.

Filtrowałem Za pomocą filtratora z oplotu wykonanego własnoręcznie. Filtrowanie nie było jakieś super szybkie, ale poszło w miarę sprawnie. Wysładzałem do momentu aż do momentu, gdy otrzymywałem brzeczkę o gęstości 4 blg. Wtedy sprawdziłem gęstość garze, w którym grzałem brzeczkę do chmielenia i pojawił się pierwszy problem - brzeczka miała jedynie 9 blg. Z tego co wiedziałem, blg w czasie chmielenia zwiększa się średnio o 10% czyli i tak by wyszło za mało. Na szczęście miałem w zapasie kilogram suchego ekstraktu słodowego. Dodałem pół kilograma i chmieliłem . W międzyczasie zamieszałem jeszcze młóto razem z wodą w kadzi filtracyjnej i zostawiłem na pół godziny. Po tym czasie ściągnąłem pozostałą brzeczkę do innego garnka. Po sprawdzeniu okazało się, ze w ten sposób uzyskałem 3,5l brzeczki o ekstrakcie 6 blg. Pogotowałem to i sam nie wiedziałem co z tym zrobię :P

Po zakończeniu chmielenia przelałem brzeczkę do fermentora i pojawił się 2 problem - brzeczki wyszło jedynie ok 14l. Stwierdziłem, że to za mało i może wyjść przemielone piwo. Postanowiłem dodać pozostałe pół kilograma suchego ekstraktu do tego garnka gdzie było 3,5l brzeczki, chwile tamto pogotowałem i dodałem do fermentora. Wyszło i tak za mało - jakieś 17l.

Brzeczkę zacząłem chłodzić i przy pomiarze temperatury postanowiłem sprawdzić zawartość ekstraktu. Okazało się, że teraz wyszedł zdecydowanie za duży - jakieś 17-18 blg. Stwierdziłem, ze dodam wody.
    Finalnie wyszło mi ok. 23l brzeczki 15 blg.

Zadałem wcześniej zrehydratyzowane drożdże S-04, które podjęły pracę po jakiś 2-3 godzinach.

Zobaczymy co z tego wyjdzie - mam nadzieję, że dobre piwko.
    Jeżeli macie jakieś uwagi, komentarze, sugestie to zapraszam do wypowiadania się.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Wiesz w jakich temperaturach blg sprawdzałeś? Jeśli przy temp. wysładzania odczytałeś 9, to miałeś ok 13blg. W czasie gotowania w zależności od tego, jaką technikę przykrywania stosujesz blg wzrasta od 1 do 4(zakładając godzinę gotowania)

Comment

• kromka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.03
      • 16

To by dużo wyjaśniało.
      Właśnie tak myślałem, że temperatura może mieć wpływ na odczyt, ale myślałem, że jest on niewielki. Macie może jakieś informacje/wzory jak korygować odczyt blg w zależności od temperatury?
      Ostatnia zmiana dokonana przez kromka; 2013-11-17, 13:34.

Comment

• Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

Można poszukać na forum. Ja kiedyś sprawdzałem w promashu, szacuję na podstawie tego, co pamiętam i strzelam całkiem nieźle. Można też schłodzić brzeczkę przed pomiarem.

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

Tutaj poczytaj sobie.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• kromka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.03
            • 16

Dziękuję za linka. Na pewno się przyda.

Comment

• kromka
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.03
              • 16

UPDATE:
              Po ok 12h od zadania drożdży piwo wybrało się na wycieczkę przez rurkę fermentacyjną ;P
              Fermentacja przez pierwsze 24h była bardzo gwałtowna i wydzielało się dużo CO2.
              Aktualnie nieco się uspokoiło.
              Po nieco ponad 2 dobach blg spadło z 15 na 6. Wg mnie fermentacja przybiega bardzo szybko. Myślę, że może być to zasługa drożdży S-04, których nigdy wcześniej nie używałem.

Comment

• kromka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.03
                • 16

Piwko zostało dzisiaj przelane na cichą po tygodniu burzliwej. BLG w czasie przelewania wynosiło 5 (2 dni temu wynosiło tyle samo). Na dnie było sporo gęstwy. Gdyby ktoś z okolic Rzeszowa chciał to zapraszam na PW - chętnie odstąpię.
                Jeszcze tylko tydzień i butelkowanie

Comment

• kromka
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.03
                  • 16

Warka nr 2 (Oatmeal Stout) przelana do butelek.
                  Blg końcowe ok 3,5. Do reformacji dodałem 120gr. cukru. W sumie wyszło 23l (22x0,5l 3x0,33l)
                  Jutro zabieram się za 3 warkę - Belgian Pale Ale i w związku z tym mam do Was pytanie. Czytałem, że najlepiej ten styl fermentować w temp. pow. 22 stopni C. Będę fermentował na S-04. Jak myślicie dużo piwo straci jeżeli będzie fermentowane w temp ok. 18 C? Na pewno będzie mniej estrów, ale czy to duża wada w przypadku tego stylu? Czy piwo będzie w ogóle pijalne? A może lepiej rzeczywiście coś podziałać i zafundować piwku wyższą temperaturę(będzie to dla mnie kłopotliwe)?

Comment

• kromka
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.03
                    • 16

Warka 3 Belgian Pale Ale
                    Zasyp
                    • Słód pilzneński 1,5 kg
                    • Słód monachijski 1,1 kg
                    • Słód wiedeński 1,0 kg
                    • Słód Biscuit 0,2 kg
                    • Słód Aroma 0,1 kg
                    • Słód Special B 0,1 kg

Zacieranie
                    • 62'C 25min
                    • 72'C 45min
                    • 78'Cwygrzew

Gotowanie 60min
                    • 10' Lubelski 20gr granulat
                    • 60' Lubelski 20gr granulat

Wyszło z tego 18L o ekstrakcie 11,5 BLG , zadane gęstwą S-04

Comment

• kromka
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.03
                      • 16

Warka nr 3 przelana na cichą przy ok 2 blg

Comment

• kromka
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.03
                        • 16

Warka nr 3 przelana do butelek. BLG końcowe wyszło -1BLG (chyba balingometr mi się rozkalibrował). W smaku całkiem przyjemnie się zapowiada Zdrówko

Comment

• kromka
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.03
                          • 16

Dodam jeszcze, że do refermentacji dodałem 100gr cukru na ok 17,5l

Comment