4 litry za mało
Browar domowy Hoppy Hipster
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
I warka z II pomieszały mi się.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
WARKA #3 AMERICAN OATMEAL STOUT (11.03.2014)
Skład:
Słód pale ale 3,9 kg
Słód Monachijski 1,3 kg
Słód Crystal 0,3 kg
Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg
Pszenica prażona 0,2 kg
Płatki owsiane 0,4 kg
Chmiel Zeus, granulat 50 g
Chmiel Simcoe, granulat 25 g
Chmiel Cascade, granulat 15 g
Chmiel Nosaic, granulat 50 g ( na cichą )
Zacieranie w 21l wody:
68'C 95 min ( po 80 min słody ciemne )
Wysładzanie:
19l wody temp 78'C
Gotowanie 60'
0' Chmiel Zeus, granulat 25 g
40' Chmiel Cascade, granulat 15 g
50' Chmiel Simcoe, granulat 15 g
55' Chmiel Simcoe, granulat 10 g
Zadane uwodnione drożdże Safale US 05
Podsumowanie:
Wyszło 23,5 litra 17 BLG . Pomimo płatków owsianych filtracja bez problemów
Comment
-
-
Pierwsza warka już pijalna . Jestem zadowolony ( innym też smakuje )
Comment
-
-
WARKA #4 NEW ZEALAND BLACK IPA (20.03.2014)
Skład:
Słód pale ale 3 kg
Słód Wiedeński 1,2 kg
Słód pszeniczny 0,5 kg
Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg
Słód karmelowy jasny 0,4 kg
Chmiel Dr Rudi, granulat 15 g
Chmiel Pacific Gem, granulat 50 g
Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g
Chmiel Nelson Sauvin , szyszka 50 g ( na cichą )
Zacieranie w 18l wody:
65'C 95 min ( po 90 min słody ciemne )
Wysładzanie:
20l wody temp 78'C
Gotowanie 60'
0' Chmiel Dr Rudi, granulat 15 g
15' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g
30' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g
45' Chmiel Pacific Jade, granulat 20 g
50' Chmiel Pacific Gem, granulat 20 g
55' Chmiel Pacific Jade, granulat 30 g
Zadane uwodnione drożdże Safale US 05
Podsumowanie:
Wyszło 21,5 litra 16 BLG .
Comment
-
-
WARKA #5 RIS (27.03.2014)
Skład:
Słód pale ale 3 kg
Słód monachijski 3 kg
Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
Słód Caramunich II 0,4 kg
Słód Carafa I 0,4 kg
Jęczmień palony 0,4 kg
płatki pszenne 0,3 kg
płatki owsiane 0,3 kg
płatki jęczmienne 0,3 kg
płatki żytnie 0,3 kg
cukier 0, 5kg
Chmiel Marynka, granulat 100 g
Chmiel Lubelski, granulat 50 g
Chmiel Sybilla , granulat 100 g ( na cichą 50g )
Zacieranie w 21l wody:
62'C 40 min
72'C 45 min ( dodanie jęczmienia palonego )
Wysładzanie:
20l wody temp 78'C
Gotowanie 60'
0' Chmiel Marynka, granulat 70 g
15' Chmiel Marynka, granulat 15 g
30' Chmiel Lubelski, granulat 20 g + 0,5 kg cukru
45' Chmiel Sybilla, granulat 20 g
50' Chmiel Lubelski, granulat 30 g
55' Chmiel Sybilla, granulat 30 g
Zadane uwodnione drożdże Safale US 05
Podsumowanie:
Wyszło 15,5 litra 23 BLG .
WARKA #6 AMERICAN DRY STOUT (27.03.2014)
Skład:
wysłodziny z RISa
Gotowanie 60'
0' Chmiel Chinok, granulat 25 g
40' Chmiel Amarillo, granulat 10 g
50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g
55' Chmiel Amarillo, granulat 5 g
Zadane uwodnione drożdże Safale US 05
Podsumowanie:
Wyszło 7,5 litra 12 BLG .
Comment
-
-
WARKA #7 CITRA SINGLE HOP PALE ALE (4.04.2014)
Skład:
Słód pale ale 4,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Chmiel Citra, granulat 100 g ( + 50g na cichą )
Zacieranie w 14l wody:
55'C 40 min
62'C 40 min
72'C 40 min
Wysładzanie:
20l wody temp 78'C
Gotowanie 60'
0' Chmiel Citra, granulat 20 g
45' Chmiel Citra, granulat 10 g
50' Chmiel Citra, granulat 10 g
55' Chmiel Citra, granulat 10 g
Zadane uwodnione drożdże Safale US 05
Podsumowanie:
Wyszło 21 litrów 14 BLG .
Ponadto zabutelkowana warka nr 4 a warka nr 6 przelana na cichą .
Comment
-
-
Warka nr 6 przelana do butelek .
Warka nr 5 ( RIS ) przelana na cichą . Wersja A w ilości 7l z dodatkiem 25g sybilli . Wersja B w ilości 7,5l z dodatkiem 25g sybilli , 25g płatków dębowych Whisky oraz laski wanilii . Za 2 tygodnie będzie wiadomo do ilu odfermentowało ( ale raczej nie przekroczy 9% alk z 23 BLG więc jest dobrze )
Comment
-
Comment