Browar domowy Hoppy Hipster

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #16
    4 litry za mało
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #17
      Z 4 kg zasypu to 18litrów jest dobrym wynikiem dla 16 BLG . 22 litrów bym nie wyciągnął

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #18
        I warka z II pomieszały mi się.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • Zywiec79
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.02
          • 123

          #19
          Z drugiej powinno wyjść 23 litry

          Comment

          • Zywiec79
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.02
            • 123

            #20
            Warka nr 2 przelana na cichą plus 30g Amarillo . Zapowiada się dobrze ( w smaku bardzo dobre )

            Comment

            • Zywiec79
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.02
              • 123

              #21
              WARKA #3 AMERICAN OATMEAL STOUT (11.03.2014)

              Skład:
              Słód pale ale 3,9 kg
              Słód Monachijski 1,3 kg
              Słód Crystal 0,3 kg
              Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg
              Pszenica prażona 0,2 kg
              Płatki owsiane 0,4 kg
              Chmiel Zeus, granulat 50 g
              Chmiel Simcoe, granulat 25 g
              Chmiel Cascade, granulat 15 g
              Chmiel Nosaic, granulat 50 g ( na cichą )

              Zacieranie w 21l wody:
              68'C 95 min ( po 80 min słody ciemne )


              Wysładzanie:
              19l wody temp 78'C

              Gotowanie 60'
              0' Chmiel Zeus, granulat 25 g
              40' Chmiel Cascade, granulat 15 g
              50' Chmiel Simcoe, granulat 15 g
              55' Chmiel Simcoe, granulat 10 g

              Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

              Podsumowanie:
              Wyszło 23,5 litra 17 BLG . Pomimo płatków owsianych filtracja bez problemów

              Comment

              • Zywiec79
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.02
                • 123

                #22
                Warka nr 2 zabutelkowana . Wyszło 22 litry . Odfermentowało do 2,9 BLG ,wiec z wyliczeń wychodzi 9,2% alkoholu .

                Comment

                • Zywiec79
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.02
                  • 123

                  #23
                  Warka nr 3 przelana na cichą z dodatkiem 50g Mosaic .

                  Comment

                  • Zywiec79
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.02
                    • 123

                    #24
                    Pierwsza warka już pijalna . Jestem zadowolony ( innym też smakuje )

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.10
                      • 335

                      #25
                      Radość przeogromna z picia własnego piwka

                      Comment

                      • Zywiec79
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.02
                        • 123

                        #26
                        WARKA #4 NEW ZEALAND BLACK IPA (20.03.2014)

                        Skład:
                        Słód pale ale 3 kg
                        Słód Wiedeński 1,2 kg
                        Słód pszeniczny 0,5 kg
                        Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg
                        Słód karmelowy jasny 0,4 kg
                        Chmiel Dr Rudi, granulat 15 g
                        Chmiel Pacific Gem, granulat 50 g
                        Chmiel Pacific Jade, granulat 15 g
                        Chmiel Nelson Sauvin , szyszka 50 g ( na cichą )

                        Zacieranie w 18l wody:
                        65'C 95 min ( po 90 min słody ciemne )


                        Wysładzanie:
                        20l wody temp 78'C

                        Gotowanie 60'
                        0' Chmiel Dr Rudi, granulat 15 g
                        15' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g
                        30' Chmiel Pacific Gem, granulat 15 g
                        45' Chmiel Pacific Jade, granulat 20 g
                        50' Chmiel Pacific Gem, granulat 20 g
                        55' Chmiel Pacific Jade, granulat 30 g

                        Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

                        Podsumowanie:
                        Wyszło 21,5 litra 16 BLG .

                        Comment

                        • Zywiec79
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.02
                          • 123

                          #27
                          Warka nr.3 zabutelkowana . Wyszło 23 litry

                          Comment

                          • Zywiec79
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.02
                            • 123

                            #28
                            WARKA #5 RIS (27.03.2014)

                            Skład:
                            Słód pale ale 3 kg
                            Słód monachijski 3 kg
                            Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
                            Słód Caramunich II 0,4 kg
                            Słód Carafa I 0,4 kg
                            Jęczmień palony 0,4 kg
                            płatki pszenne 0,3 kg
                            płatki owsiane 0,3 kg
                            płatki jęczmienne 0,3 kg
                            płatki żytnie 0,3 kg
                            cukier 0, 5kg
                            Chmiel Marynka, granulat 100 g
                            Chmiel Lubelski, granulat 50 g
                            Chmiel Sybilla , granulat 100 g ( na cichą 50g )

                            Zacieranie w 21l wody:
                            62'C 40 min
                            72'C 45 min ( dodanie jęczmienia palonego )

                            Wysładzanie:
                            20l wody temp 78'C

                            Gotowanie 60'
                            0' Chmiel Marynka, granulat 70 g
                            15' Chmiel Marynka, granulat 15 g
                            30' Chmiel Lubelski, granulat 20 g + 0,5 kg cukru
                            45' Chmiel Sybilla, granulat 20 g
                            50' Chmiel Lubelski, granulat 30 g
                            55' Chmiel Sybilla, granulat 30 g

                            Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

                            Podsumowanie:
                            Wyszło 15,5 litra 23 BLG .

                            WARKA #6 AMERICAN DRY STOUT (27.03.2014)

                            Skład:
                            wysłodziny z RISa

                            Gotowanie 60'
                            0' Chmiel Chinok, granulat 25 g
                            40' Chmiel Amarillo, granulat 10 g
                            50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g
                            55' Chmiel Amarillo, granulat 5 g

                            Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

                            Podsumowanie:
                            Wyszło 7,5 litra 12 BLG .

                            Comment

                            • Zywiec79
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2014.02
                              • 123

                              #29
                              WARKA #7 CITRA SINGLE HOP PALE ALE (4.04.2014)

                              Skład:
                              Słód pale ale 4,3 kg
                              Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                              Chmiel Citra, granulat 100 g ( + 50g na cichą )

                              Zacieranie w 14l wody:
                              55'C 40 min
                              62'C 40 min
                              72'C 40 min

                              Wysładzanie:
                              20l wody temp 78'C

                              Gotowanie 60'
                              0' Chmiel Citra, granulat 20 g
                              45' Chmiel Citra, granulat 10 g
                              50' Chmiel Citra, granulat 10 g
                              55' Chmiel Citra, granulat 10 g

                              Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

                              Podsumowanie:
                              Wyszło 21 litrów 14 BLG .

                              Ponadto zabutelkowana warka nr 4 a warka nr 6 przelana na cichą .

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #30
                                Warka nr 6 przelana do butelek .
                                Warka nr 5 ( RIS ) przelana na cichą . Wersja A w ilości 7l z dodatkiem 25g sybilli . Wersja B w ilości 7,5l z dodatkiem 25g sybilli , 25g płatków dębowych Whisky oraz laski wanilii . Za 2 tygodnie będzie wiadomo do ilu odfermentowało ( ale raczej nie przekroczy 9% alk z 23 BLG więc jest dobrze )

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X