#3
Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie
#3 Moja żona, Zofia
Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
monachijski jasny Strzegom 3 kg
karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
Caraaroma Weyermann 1 kg
Zacieranie
52 st – 10 min
65-62 – 45 min
75-70 – 15 min
i wygrzew
Chmielone 60 min:
iunga 50 g 0 min
iunga 50 g 30 min
sybilla 100 g 55 min
Wyliczone 47,5 IBU
Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).
2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series
Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.
No to czekamy, może da się wypić...
Cdn...
Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie

#3 Moja żona, Zofia
Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
monachijski jasny Strzegom 3 kg
karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
Caraaroma Weyermann 1 kg
Zacieranie
52 st – 10 min
65-62 – 45 min
75-70 – 15 min
i wygrzew
Chmielone 60 min:
iunga 50 g 0 min
iunga 50 g 30 min
sybilla 100 g 55 min
Wyliczone 47,5 IBU
Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).
2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series
Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.
No to czekamy, może da się wypić...
Cdn...
Comment