#3
Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie
#3 Moja żona, Zofia
Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
monachijski jasny Strzegom 3 kg
karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
Caraaroma Weyermann 1 kg
Zacieranie
52 st – 10 min
65-62 – 45 min
75-70 – 15 min
i wygrzew
Chmielone 60 min:
iunga 50 g 0 min
iunga 50 g 30 min
sybilla 100 g 55 min
Wyliczone 47,5 IBU
Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).
2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series
Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.
No to czekamy, może da się wypić...
Cdn...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
Wyświetlenie odpowiedzi
#3 Moja żona, Zofia
Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
monachijski jasny Strzegom 3 kg
karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
Caraaroma Weyermann 1 kg
Zacieranie
52 st – 10 min
65-62 – 45 min
75-70 – 15 min
i wygrzew
Chmielone 60 min:
iunga 50 g 0 min
iunga 50 g 30 min
sybilla 100 g 55 min
Wyliczone 47,5 IBU
Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).
2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series
Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.
No to czekamy, może da się wypić...
Cdn...
Comment