Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #16
    #3

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
    Następna, trzecia warka zaplanowana na 22 maja.
    Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie

    #3 Moja żona, Zofia
    Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
    Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
    monachijski jasny Strzegom 3 kg
    karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
    Caraaroma Weyermann 1 kg

    Zacieranie
    52 st – 10 min
    65-62 – 45 min
    75-70 – 15 min
    i wygrzew

    Chmielone 60 min:
    iunga 50 g 0 min
    iunga 50 g 30 min
    sybilla 100 g 55 min
    Wyliczone 47,5 IBU

    Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).

    2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series

    Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.

    No to czekamy, może da się wypić...

    Cdn...
    Last edited by Rycho_128; 2015-06-08, 21:06.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #17
      #3

      Dziś przelane na cichą.
      W fermentorze z S-04 - 5 BLG, natomiast w drugim US West Coast zeszło do 4 BLG. Trzeba będzie ze 2 tygodnie potrzymać, za kilka dni dochmielimy, pewnikiem Cascade, bo takowy jest na stanie. Pójdzie po 50 g na fermentor. Stoi w piwnicy, gdzie jest teraz około 13 st. C, natomiast fermentowało w mniej więcej 22 stopniach.
      Piwo z założenie mało wpadać w czerwony kolor, jest raczej brązowe (ciemno), w smaku dość słodowe, nieprzechmielone, ale wiadomo, że do finiszu jeszcze mu daleko. Różnica smaku S-04/US West Coast niemalże niewyczuwalna, zobaczymy, jak się ułoży. Najważniejsze, że nie skwaśniało
      Z kronikarskiego obowiązku może dodam, że na 15 minut przed końcem warzenia dosypaliśmy mech irlandzki (około 5g) i pożywkę, takoż około 5 g.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        #18
        #3

        #3 zabutelkowana wczoraj, są cztery skrzynki plus 9 butelek, w tym dwa bączki. BLG zeszło do 3,5. Dodane 300 g glukozy rozpuszczone w 1,5 l wrzątku, podzielone po równo na 2 fermentory.
        Pachnie fajnie, smakuje już też nieźle - piwo bardziej słodowe i nieprzechmielone, ciemnobrązowe wpadające lekko w czerwony, ale trzeba czekać...
        #4 zaplanowana w najbliższym czasie (nie wiadomo dokładnie kiedy), będzie AIPA, nie taka mocna, jak #1 (Zdzisiu), ale chmielu damy odpowiednio (czyt. ponadprzeciętnie).
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #19
          #3#4

          No to się nieskromnie pochwalę
          na zdjęciu:#3
          A dzisiaj warzenie... w końcu!
          Jak uwarzymy dam znać co i jak.
          Attached Files
          Last edited by Rycho_128; 2015-07-24, 08:49.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #20
            Gratuluje swojego piwka, ale loga Miłosława nie musisz tak ukrywać
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #21
              Muszę zanabyć jakieś bezlogowe teku do prezentacji. A Miłosławia nawet czasem piję
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • Rycho_128
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.03
                • 1054

                #22
                #4

                #4 AIPA 16 blg, warzone 24.07 2014
                Nazwa: No, to jest słuszna koncepcja!

                Słody:
                Pale Ale Strzegom – 10 kg
                Monachijski jasny Strzegom - 2 kg
                Pszeniczny 1 kg
                Karmelowy jasny Strzegom 0,5 kg
                Caramunich 0,2 kg
                Wsypanie słodów, zacieranie – przerwa białkowa 55-50 st przez 10 min
                Podgrzanie, zacieranie przez 80 min w temp 64-65 st C
                Mash out 76 st – 10 min
                Filtracja i wysładzanie tym razem na dwa filtratory (dużo szybciej), wyszło 50 litrów, więc chmielimy tak mniej więcej 45 litrów, bo do gara więcej nie wejdzie, a reszta z wysładzania dolana już do fermentorów. Wysładzanie skończyliśmy i tak przy 4,5 - 5 blg. Brzeczka nastawna miała na koniec dokładnie 16 blg, czyli wg planu.
                Chmielenie 70 min
                Nugget 50 g 0 min
                Nugget 50 g 30 min
                Citra 100 g 65 min
                Cascade 50 g 70 min
                79,5 IBU Tinseth
                Mech, pożywka na 10 min przed końcem
                Drożdże M44

                Fermentuje w dwóch fermentorach, ledwie się zmieściło, jak poszło, prawie wykipiało. No, ale prawie, więc jest ok. Co dalej - czekamy. Jest lato, więc w piwnicy jest tak pomiędzy 18 a 20 stopni. Na zimno przewidziana Citra i Cascade.
                Cdn...
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #23
                  #4

                  Jeszcze to, miłego oglądania...
                  Last edited by Rycho_128; 2015-07-28, 16:42.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • Rycho_128
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.03
                    • 1054

                    #24
                    #4

                    Dzisiaj wieczorem przelane na cichą. Zeszło do 3,5 blg. Na zimne chmielenie jeszcze czas, ale oczywiście na kilka dni przed butelkowaniem będzie. Na razie nie skwaśniało W piwnicy, gdzie stoi, mimo upałów na zewnątrz, mniej więcej jest 18 stopni.
                    Last edited by Rycho_128; 2015-08-05, 22:44.
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                    Comment

                    • Rycho_128
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.03
                      • 1054

                      #25
                      #4

                      #4 od wczoraj już w butelkach. Są 4 skrzynki plus 10 butelek. Jak na razie rekord ilościowy z jednego warzenia, a czy jakościowy - to się dopiero okaże. Na zimną poszło po 50 gram Citry i 50 gram Cascade na fermentor, a były dwa, na cztery dni. Oczywiście refermentacyjna glukoza dodana, ale w ilości nieco mniejszej niż ostatnio, bo #3 nagazował się nieco za solidnie (było 300 gramów). Na te 50 litrów daliśmy teraz 260 gramów. Ile piwo przed rozlewem miało blg zasadniczo nie wiadomo, bo balingometr szlag trafił, ale nie było na co czekać... Na cichą trafiło przy ok. 3,5 blg.
                      Cdn...
                      Last edited by Rycho_128; 2015-08-18, 13:40.
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment

                      • Rycho_128
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.03
                        • 1054

                        #26
                        #5

                        # 5 Bohemie Amber Ale wg CP lekko zmodyfikowane, warzone 14 sierpnia 2015
                        Na cichą: 24 sierpnia, butelkowane: 9 września
                        Nazwa: Pan tu nie stał!
                        Słód pale ale 8,4 kg
                        Słód bursztynowy 1,0 kg
                        Słód karmelowy czerwony 0,50 kg
                        Słód karmelowy jasny 1,0 kg
                        Chmiel Bohemie, granulat 250 g
                        Do dwóch zestawów z CP doszło 2 kg słodu pale ale i 50 g chmielu – również Bohemie.
                        Zacieranie w temp. około 68-65 stopni przez 70 min – do neg. próby jodowej.
                        Chmielenie: 60 min, wyliczone 36,2 IBU (Tinseth)
                        Bohemie 7,54% alfakwasów, po 50 g na początek, po pół godzinie i 5 min przed końcem. Na zimno pójdzie po 50 gramów na fermentor, bo są dwa.
                        Na 10 minut przed końcem pożywka w ilości 5 gramów. Mchu irlandzkiego tym razem nie daliśmy (bo zabrakło na stanie).
                        Wyszło 13 blg, prawie 50 litrów, więc chmielenie „na dolewkę” jak #4, bo całość nie mieści się w garze. Przydałby się, bo ja wiem, 100-litrowy? Pomyślimy…
                        Drożdże S-04, szybko przefermentowały, pianka nie była zbyt duża, osadziły się na dnie.
                        Na cichą poszło 24 sierpnia. Na razie nie skwaśniało (no, do 13 warki jeszcze trochę, chyba że liczyć podwójnie…), smakowo zapowiada się nieźle, kolor taki, no, polotmavý, choć spodziewałem się nieco mniejszej goryczki, ale to bynajmniej mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Ale taka uwaga: piwo jest nieco mętne i to chyba nie od chmielu i chyba nie do końca od drożdży? w porównaniu z poprzednimi (może ten brak mchu?) Zobaczymy po postaniu na cichej czy wtórnej jak kto woli, chmieleniu na zimno i po oddzieleniu chmielin filtratorem, co tam będzie.
                        No i… sklarowało się!
                        W butle poszło 9 września (cztery skrzynki + 7 butelek). Blg końcowe: 2,5. I znów czekamy…
                        Jak spróbuję, dam znać co i jak.
                        A szósta warka jutro w butle… W odpowiednim czasie sprawozdam.
                        Cdn…
                        Last edited by Rycho_128; 2015-09-20, 20:29.
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment

                        • Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

                          #27
                          #6

                          No to nadrabiam zaległość w opisywaniu.
                          # 6 Dr Rudi Amber Ale wg CP lekko zmodyfikowane, warzone 28 sierpnia 2015
                          Na cichą: 9 września, chmiel na zimno: 18 września, butelkowane: 21 września
                          Nazwa: Nie bądźcie natrętni!
                          Słód Pale Ale Maris Otter 6,6 kg
                          Słód Pale Ale Strzegom 1 kg
                          Słód Amber 1 kg
                          Słód Cara Gold 0,4 kg
                          Słód Crystal Light 0,6 kg
                          Chmiel dr Rudi, granulat 150 g
                          Chmiel Sybilla 50 g
                          Do dwóch zestawów z CP doszło dodatkowo 1 kg słodu pale ale, po 50 g Sybilli i dr. Rudiego.
                          Zacieranie w temp. około 69-68 stopni przez 70 min – do neg. próby jodowej.
                          Chmielenie: 60 min, wyliczone 38,3 IBU (Tinseth):
                          Dr Rudi 25 g – 0 min
                          Sybilla 50 g – 0 min
                          Dr Rudi 25 g – 30 min
                          Dr Rudi 25 g – 50 min
                          Na zimno: 75 g Dr Rudi na 4 dni.
                          Na 10 minut przed końcem pożywka w ilości 5 gramów + mech irlandzki.
                          Wyszło mało blg, bo 11, pomimo że wysładzane było tylko do 5 blg, ale za to ekstremalnie dużo – 60 litrów, więc chmielenie również „na dolewkę” jak #4 i 5, bo całość nie mieści się w garze. Tym razem na trzy fermentory, w obawie przed wykipieniem.
                          Drożdże US-05.
                          W butle poszło 21 września (pięć skrzynek). Blg końcowe: 2,5. I znów czekamy, ale tym razem ponoć krócej.
                          Cdn…
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment

                          • Rycho_128
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.03
                            • 1054

                            #28
                            #5, 6...

                            Powiem tak: zarówno warka 5 i 6 jest ok, ale są to chyba jednak najsłabsze nasze wypusty. Oczywiście wszystko jest w sumie poprawnie, piwa jak najbardziej pijalne, ale chyba te chmiele nie do końca dają radę, a i chyba jak na mój gust lepsze są no, piętnastki czy szesnastki od jedenastek, przynajmniej w moim własnym wydaniu tak jest.
                            Najlepiej jak na razie wyszła #4, na ostatnim zlocie w Karpicku była okazja popróbować. No i o dziwo #1 - jak na pierwszy wypust - była też niczego sobie. Widocznie (A)IPA/IIPA to to, czego trzeba się trzymać.
                            No i na razie niestety mamy przerwę w browarze, tak to już bywa.
                            Ale to nie koniec...
                            Cdn.
                            Last edited by Rycho_128; 2015-10-22, 21:40.
                            Gdański Browar WaRy
                            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                            Comment

                            • Rycho_128
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.03
                              • 1054

                              #29
                              #7

                              Krótko a treściwie: jutro od rana kolejna warka, sprawozdam, jak przyjdzie czas
                              btw: jestem przy degustacji #5 i powiem, że zyskuje z czasem, ale generalnie miewaliśmy lepsze, niemniej piątka fajna, dość mocno nagazowana i - jednak - nie do końca klarowna, powiem wprost: mętnawa nieco. Ale bynajmniej to nie przeszkadza. Przynajmniej mi
                              Gdański Browar WaRy
                              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                              Comment

                              • Rycho_128
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2007.03
                                • 1054

                                #30
                                # 7

                                #7 Belgijskie z przyprawami wg CP, 18 BLG, warzone 9.11.2015
                                Dokładnie to piwo, więc może tylko krótko dodam, że poszły dwa zestawy plus 2 kg słodu pilzneńskiego dodatkowo, a także dodatkowo ok. 40 gramów Sybilli, wsypane w 30 minucie. Zacieranie, tudzież cała reszta, bez kombinowania wg opisu. Brzeczki nastawnej wyszło 52 litry, czyli znów jak w poprzednich warkach „na dolewkę”. Już opisywałem na czym to polega w naszym wydaniu. W zasadzie idzie o to, że mamy za mały gar, ale co tam, jak się nie ma…
                                Drożdże Safbrew S-33 (3 paczuszki), ponoć suche do belgów średnio się nadają, ale zobaczymy. Jeszcze nie były w naszym browarze ćwiczone drożdże płynne - wszystko przed nami.
                                Na razie po ok. 24 godzinach piana na całego, czyli jest to, czego można było się spodziewać.
                                Degustację opiszę, jak dojrzeje, czyli za ładnych parę miesięcy.
                                Cdn…
                                Last edited by Rycho_128; 2015-11-10, 20:19.
                                Gdański Browar WaRy
                                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X