Mikrobrowar Wielkobronowicki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Uwarzyłbym sobie coś, a tu oba fermentory zajęte Muszę cholera trzecią beczkę na Allegro kupić.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      warka #16 zabutelkowana

      Po 24 dniach fermentacji burzliwej i cichej zabutelkowałem skrzynkę NRW, skrzynkę Apo i 6 butelek 0,33 l. Chyba piwo będzie wcześniej dobre niż na jesień. Okazało się, że słód palony z Żywca nie jest aż tak palony nawet z dodatkiem Carafy.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki
          W tej sytuacji proponuję nie czekac z konsumpcją az do jesieni, tylko wypic jeszcze w lipcu. Ewentualnie, o ile to jeszcze mozliwe (a to z uwagi na prawdopodone kipienie piwa z butelek po ich otwarciu) proponowałbym pootwieranie wszystkich butelek i ponowne zakapslowanie. Celem tej operacji byłoby umozliwienie ujścia w luft nadmiarowi gazów.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            warka #17 - Szybkie i Tanie Jasne Piwo na Lato.

            Na 20 litrów:

            6 kg słodu pilzneńskiego Optima
            0,3 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt

            przerwa 73*-65* przez 1 h
            (zacieranie metodą Krzysia Podgrzać wodę, wsypać słód i czekać godzinę)


            chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 100g/60min


            Drożdże Safale S-23 po Monachijskim Paruforze.


            Blg 13,5


            1,2 litra brzeczki pozostawione do refermentacji.
            ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Piwo uwarzone eksperymentalnie (stąd banalna receptura) po to by sprawdzić, czy to moja woda sprawia, że moje piwo charakterystycznie cuchnie nieraz czy to kwestia tego, że fermentuje w plastykowych niebieskich beczkach na kiszonkę. Wodę przywiozłem ze studni głębinowej, która dodatkowo przeszła przez uzdatniacz neutralizujący jej większość składników mineralnych (nie znam się na tym, organizuje to Spółka Wodna Pasternik z Krakowa). Następnie połowę brzeczki przelałem do klasycznego wiadra fermetacyjnego i połowę do beczki, której zwykle używam. Za tydzień zobaczymy co i jak

            Piwo licząc kapsle, których użyję do jego konfekcjonowania kosztowało mnie 80 gr/litr.
            Attached Files

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki

              Aha! Dobry masz sposób kontroli nagazowania! Czy aby jednak niezbyt kosztowny?
              Takie marnotrastswo w Krakowie?
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                warka #17 zabutelkowana

                Wreszcie znalazłem czas by zabutelkować warkę #17 A skoro się fermentor zwolnił to może dziś w nocy uważę Ale Kobylepolskie wg przepisu Jaroslava.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  uważę
                  uwarzę

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    warka #18 - Kobylepolskie Pale Ale

                    Na 22 litry:

                    4 kg słodu pilzneńskiego Optima
                    0,2 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt


                    przerwa 62*/ 10'
                    przerwa 72*/ 60'
                    przerwa 76*/ 10'


                    chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 30g/10min
                    chmiel Marynka (granulat) 8,7% 25g/60min



                    Gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale od, już nie pamiętam, kogo


                    Blg 12


                    2 litry brzeczki pozostawione do refermentacji.

                    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Koszt jednego litra to 27 gr Piwo uwarzone według receptury Jaroslava, bo bardzo mi smakowało. Zrobiłem tylko korektę goryczki, którą doradził mi autor piwa. Zacieranie wyszło o 0,5 blg mniejsze ale Jaroslav pisał, że jego warka wynosiła około 19 litrów. Poniżej etykieta - wariacja na temat Kobylepola
                    Attached Files

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      warka #18 zlana na cichą

                      Przy okazji zlewania pomiar blg wykazał 5. Piwo ma kolor miedziany. Goryczka chyba jednak będzie taka sama jak u Jaroslava

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        warka #18 zabutelkowana

                        Tradycyjnie wyszła skrzynka NRW, skrzynka Apo i 7 buteleczek do rozdania dla LajboCKów.

                        Następne piwo to będzie albo Dunkel albo Polo Tmave albo jakieś ciemne ale...

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Jaroslav
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          🍼
                          • 2005.10
                          • 967

                          Też się piszę na jeden egzemplarz Niestety pozostały mi
                          już tylko dwie sztuki Pale Ale, ale ( ) zostawie jedną sztukę
                          dla porównania z Twoim piwem

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            Podaj więc adres na PW bo wolę wysłać zańczym się nagazują i zrobią piwną bombę w torbie listonosza

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              warka #19 - Uśmiech Siostry (belgijskie ale)

                              na 25 litrów:

                              4 kg słodu pilzneńskiego Optima
                              2 kg słodu monachijskiego Strzegom
                              0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
                              0,1 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom


                              zacieranie na słodko z jedną przerwą 72*-68* C przez 70 minut


                              chmiel Marynka (szyszunie) 8,7% 30g/60'
                              chmiel Spalter (szyszunie) 4,8% & 4,9% 10g/30'
                              chmiel Spalter (szyszunie) 4,8% & 4,9% 10g/15'


                              drożdże WLP-550 Belgian Ale


                              blg 12

                              1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.

                              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              Piwo to, to coś w stylu ładnie pachnącego chmielem belgijskiego ale na chybił trafił. Byle tylko smaczne wyszło
                              Attached Files

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                warka #19 zlana na cichą

                                Piwko ładnie odfermentowało do 2 blg jako zielone i lekko mętne smakuje fajnie Dziwi mnie tylko tak wytrawny charaktr biorąc pod uwagę, że zacierałem na słodko z jedna przerwą ale może to Belgian Ale tak pracują

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...