Uwarzyłbym sobie coś, a tu oba fermentory zajęte Muszę cholera trzecią beczkę na Allegro kupić.
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
-
warka #16 zabutelkowana
Po 24 dniach fermentacji burzliwej i cichej zabutelkowałem skrzynkę NRW, skrzynkę Apo i 6 butelek 0,33 l. Chyba piwo będzie wcześniej dobre niż na jesień. Okazało się, że słód palony z Żywca nie jest aż tak palony nawet z dodatkiem Carafy.Comment
-
Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelkiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumWarka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelkiComment
-
warka #17 - Szybkie i Tanie Jasne Piwo na Lato.
Na 20 litrów:
6 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,3 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
przerwa 73*-65* przez 1 h
(zacieranie metodą Krzysia Podgrzać wodę, wsypać słód i czekać godzinę)
chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 100g/60min
Drożdże Safale S-23 po Monachijskim Paruforze.
Blg 13,5
1,2 litra brzeczki pozostawione do refermentacji.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piwo uwarzone eksperymentalnie (stąd banalna receptura) po to by sprawdzić, czy to moja woda sprawia, że moje piwo charakterystycznie cuchnie nieraz czy to kwestia tego, że fermentuje w plastykowych niebieskich beczkach na kiszonkę. Wodę przywiozłem ze studni głębinowej, która dodatkowo przeszła przez uzdatniacz neutralizujący jej większość składników mineralnych (nie znam się na tym, organizuje to Spółka Wodna Pasternik z Krakowa). Następnie połowę brzeczki przelałem do klasycznego wiadra fermetacyjnego i połowę do beczki, której zwykle używam. Za tydzień zobaczymy co i jak
Piwo licząc kapsle, których użyję do jego konfekcjonowania kosztowało mnie 80 gr/litr.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumWarka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki
Aha! Dobry masz sposób kontroli nagazowania! Czy aby jednak niezbyt kosztowny?
Takie marnotrastswo w Krakowie?Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
warka #17 zabutelkowana
Wreszcie znalazłem czas by zabutelkować warkę #17 A skoro się fermentor zwolnił to może dziś w nocy uważę Ale Kobylepolskie wg przepisu Jaroslava.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumuważęComment
-
warka #18 - Kobylepolskie Pale Ale
Na 22 litry:
4 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,2 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
przerwa 62*/ 10'
przerwa 72*/ 60'
przerwa 76*/ 10'
chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 30g/10min
chmiel Marynka (granulat) 8,7% 25g/60min
Gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale od, już nie pamiętam, kogo
Blg 12
2 litry brzeczki pozostawione do refermentacji.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koszt jednego litra to 27 gr Piwo uwarzone według receptury Jaroslava, bo bardzo mi smakowało. Zrobiłem tylko korektę goryczki, którą doradził mi autor piwa. Zacieranie wyszło o 0,5 blg mniejsze ale Jaroslav pisał, że jego warka wynosiła około 19 litrów. Poniżej etykieta - wariacja na temat KobylepolaComment
-
warka #18 zlana na cichą
Przy okazji zlewania pomiar blg wykazał 5. Piwo ma kolor miedziany. Goryczka chyba jednak będzie taka sama jak u JaroslavaComment
-
warka #18 zabutelkowana
Tradycyjnie wyszła skrzynka NRW, skrzynka Apo i 7 buteleczek do rozdania dla LajboCKów.
Następne piwo to będzie albo Dunkel albo Polo Tmave albo jakieś ciemne ale...Comment
-
Podaj więc adres na PW bo wolę wysłać zańczym się nagazują i zrobią piwną bombę w torbie listonoszaComment
-
warka #19 - Uśmiech Siostry (belgijskie ale)
na 25 litrów:
4 kg słodu pilzneńskiego Optima
2 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom
zacieranie na słodko z jedną przerwą 72*-68* C przez 70 minut
chmiel Marynka (szyszunie) 8,7% 30g/60'
chmiel Spalter (szyszunie) 4,8% & 4,9% 10g/30'
chmiel Spalter (szyszunie) 4,8% & 4,9% 10g/15'
drożdże WLP-550 Belgian Ale
blg 12
1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piwo to, to coś w stylu ładnie pachnącego chmielem belgijskiego ale na chybił trafił. Byle tylko smaczne wyszłoComment
-
warka #19 zlana na cichą
Piwko ładnie odfermentowało do 2 blg jako zielone i lekko mętne smakuje fajnie Dziwi mnie tylko tak wytrawny charaktr biorąc pod uwagę, że zacierałem na słodko z jedna przerwą ale może to Belgian Ale tak pracująComment
Comment