Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
    Jak na dzisiaj koniec. Uwarzyłem ok. 25l o mocy 13Blg. Teraz się powolutku studzi. Jutro zadam drożdże.
    Nareszcie zlałem na cichą. Blg zeszło do 3. To co ma być piwem jest ciemne, czuć od tego kawę zborzową, w smaku nie przypomina piwa, ALE NIE JEST KWAŚNE!
    Trochę tak dla próby zakapslowałem 3 butelki.
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

    Comment

    • MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2736

      #47
      Tradycyjnie po długiej przerwie następne, trzecie podejście. Tradycyjnie w 30l garze według przepisu podobnego do postu 39. Słód Pale Ale i palony Żywiecki, drożdże Safale US 05, chmiel Target i lubelski. W tym momencie zaciera się.
      Ostatnio browar wzbogacił się o śrutownik (był dzisiaj już użyty) i woreczki do chmielenia (czekają na użycie).
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

      Comment

      • MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2736

        #48
        Właśnie skończyłem Nie wiem jak to się stało, ale wyszło mi 35l brzeczki. Do fermentora dałem ok. 27l, a pozostałe 7l mam w słoju i 1,75l butli po Żytniej Nie mam naczynia do fermentacji. Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
        Brzeczka wyszła 9 Blg, no ale co miało wyjść skoro zasyp był na 30l, a nie na 35l.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
          Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
          Jasne, że można, tylko nie wiem dlaczego akurat pod gazetą. Ja bym przykrył pokrywką, lub jeśli nie ma czystym kawałkiem płótna lub ręcznikiem (byle nie frotte).
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
            Do fermentora dałem ok. 27l, a pozostałe 7l mam w słoju i 1,75l butli po Żytniej
            A nie możesz fermentować w tym słoju gdzie przelałeś?
            A te 1,75l zostawić do refermentacji?

            Comment

            • MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2736

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              tylko nie wiem dlaczego akurat pod gazetą
              Ta gazeta to była taka "".

              Tak właśnie zrobiłem jak radził kopyr i aqqq (na PW). W słoju nie dało się fermentować, bo był pełny, a na przelewanie za bardzo nie miałem czasu. W sobotę miałem cholerne urwanie głowy i deficyt czasu. Zadałem tylko drożdże i odstawiłem. W tym momencie jest piana na piwie, ale fermentacja jakaś bardzo bużliwa nie jest. Natomiast z gara dochodzi głośny szum. Całość stoi sobie w 21*C. Obawiam się tylko czy nie zostawiłem za mało miejsca na powietrze w fermentorze. Jest tam ledwie z 5cm. Czy będzie konieczne napowietrzanie?
              Dzięki za rady
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

                #52
                W przedgiełdową noc (15/16) zlałem na cichą. Blg zeszło z 9 do 3.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

                  #53
                  W ostatnią niedzielę (24) zabutelkowałem.
                  Z gara wyszły 3 butelki 0,4l i 11 - 0,5l. W sumie 6,7l.
                  Z fermentora: 38 - 0,5l; 12 - 0,33l; 2 - 0,4l; 1 - 0,3l; 1 - 0,25l. W sumie 24,31l.
                  Czyli 68 butelek i 31,1l.
                  Obawiam się o piwo z gara. Na powierzchni pływały 3 "wysepki" pleśni (takie o średnicy ok. 4mm). W smaku nie było czuć zepsucia, więc zabutelkowałem.
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

                    #54
                    Po latach powracam do warzenia, a dokładnie jurto. Nie jest to kolejna warka Krakowskiego μBrowaru Zalesie, a wspólne warzenie ze znajomymi. Warzenie odbędzie się w mieszkaniu kolegi Puszka (Puszek_72 na Browar.biz), na sprzęcie Krakowskiego μBrowaru Zalesie. Warzymy (dla mnie tradycyjnie już) lekkie Ale, 25l. Receptura jak w poście 39, z małymi korektami. 25l, (ze względu na braki w sklepie słody różne, bo Pale Ale kupiłem ostatnie 2kg) 2kg słodu Pale Ale, 2kg pilzneńskiego, 0,6kg Monachijskiego Typ I, 0,25kg Cara-amber 70 EBC Weyermann, płatki pszenne błyskawiczne. Dwie przerwy po pół godziny (ok 64 i ok 72), chmielwnie 1h goryczkowy (Marynka), 20 min aromatyczny (Green Bullet), Drożdże płynne Wyeast XL 1187 Ringwood Ale 125ml. No i tu zaczęły się schody. Drożdże aktywowałem 24h temu, i nic. Możliwe, że skończy się na suchych Nottinghamach.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #55
                      Good luck .
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

                        #56
                        Dzięki.
                        Warzenie bardzo sprawnie przebiegło, temperatury przy zacieraniu idealnie udało się utrzymywać, wyszło 11 Blg.
                        Problem tylko, że brzeczka za długo chłodziła się na balkonie i rano miała 15 stopni. Na zadanie drożdży to chyba za zimna. Kolega musiał iść do pracy i dopiero wieczorem ogrzeje ją i doda drożdże.
                        A pierwotnie przeznaczone do warzenia Wyeast XL 1187 Ringwood Ale dalej stoją w cieple i nie puchną.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2014-01-20, 09:28.
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dzięki.
                          Warzenie bardzo sprawnie przebiegło, temperatury przy zacieraniu idealnie udało się utrzymywać, wyszło 11 Blg.
                          Problem tylko, że brzeczka za długo chłodziła się na balkonie i rano miała 15 stopni. Na zadanie drożdży to chyba za zimna. Kolega musiał iść do pracy i dopiero wieczorem ogrzeje ją i doda drożdże.
                          A pierwotnie przeznaczone do warzenia Wyeast XL 1187 Ringwood Ale dalej stoją w cieple i nie puchną.
                          A kolega pisał, żeby śmiało sypać

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            A jaka data produkcji tych drożdży?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2736

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                              A kolega pisał, żeby śmiało sypać
                              Przez zimną brzeczkę to zrozumiałem taką od ok 17 stopni, chociaż fakt jak bym na spokojnie przemyślał sprawę to bym sypał, znaczy lał. A tu telefon wyrwał mnie skoro świt ze snu...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jaka data produkcji tych drożdży?
                              19 luty 2013r.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2014-01-20, 15:15.
                              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19279

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...) a szczególnie know-how hi-tech , co oszczędziło mi żmudnego studiowania literatury i pieniędzy na zakupu knig.
                                Wasze (...)
                                Myślę, że samoedukacja i tak Ci się przyda. Tym niemniej, fajnie, że wróciłeś do tego. Teraz już pójdzie z górki. Powodzenia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X