Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
    Jak na dzisiaj koniec. Uwarzyłem ok. 25l o mocy 13Blg. Teraz się powolutku studzi. Jutro zadam drożdże.
    Nareszcie zlałem na cichą. Blg zeszło do 3. To co ma być piwem jest ciemne, czuć od tego kawę zborzową, w smaku nie przypomina piwa, ALE NIE JEST KWAŚNE!
    Trochę tak dla próby zakapslowałem 3 butelki.
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2737

Tradycyjnie po długiej przerwie następne, trzecie podejście. Tradycyjnie w 30l garze według przepisu podobnego do postu 39. Słód Pale Ale i palony Żywiecki, drożdże Safale US 05, chmiel Target i lubelski. W tym momencie zaciera się.
      Ostatnio browar wzbogacił się o śrutownik (był dzisiaj już użyty) i woreczki do chmielenia (czekają na użycie).
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2737

Właśnie skończyłem Nie wiem jak to się stało, ale wyszło mi 35l brzeczki. Do fermentora dałem ok. 27l, a pozostałe 7l mam w słoju i 1,75l butli po Żytniej Nie mam naczynia do fermentacji. Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
        Brzeczka wyszła 9 Blg, no ale co miało wyjść skoro zasyp był na 30l, a nie na 35l.

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
          Jasne, że można, tylko nie wiem dlaczego akurat pod gazetą. Ja bym przykrył pokrywką, lub jeśli nie ma czystym kawałkiem płótna lub ręcznikiem (byle nie frotte).
          blog.kopyra.com

Comment

• Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

Do fermentora dałem ok. 27l, a pozostałe 7l mam w słoju i 1,75l butli po Żytniej
            A nie możesz fermentować w tym słoju gdzie przelałeś?
            A te 1,75l zostawić do refermentacji?

Comment

• MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              tylko nie wiem dlaczego akurat pod gazetą
              Ta gazeta to była taka "".

Tak właśnie zrobiłem jak radził kopyr i aqqq (na PW). W słoju nie dało się fermentować, bo był pełny, a na przelewanie za bardzo nie miałem czasu. W sobotę miałem cholerne urwanie głowy i deficyt czasu. Zadałem tylko drożdże i odstawiłem. W tym momencie jest piana na piwie, ale fermentacja jakaś bardzo bużliwa nie jest. Natomiast z gara dochodzi głośny szum. Całość stoi sobie w 21*C. Obawiam się tylko czy nie zostawiłem za mało miejsca na powietrze w fermentorze. Jest tam ledwie z 5cm. Czy będzie konieczne napowietrzanie?
              Dzięki za rady

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2737

W przedgiełdową noc (15/16) zlałem na cichą. Blg zeszło z 9 do 3.

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2737

W ostatnią niedzielę (24) zabutelkowałem.
                  Z gara wyszły 3 butelki 0,4l i 11 - 0,5l. W sumie 6,7l.
                  Z fermentora: 38 - 0,5l; 12 - 0,33l; 2 - 0,4l; 1 - 0,3l; 1 - 0,25l. W sumie 24,31l.
                  Czyli 68 butelek i 31,1l.
                  Obawiam się o piwo z gara. Na powierzchni pływały 3 "wysepki" pleśni (takie o średnicy ok. 4mm). W smaku nie było czuć zepsucia, więc zabutelkowałem.

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2737

Po latach powracam do warzenia, a dokładnie jurto. Nie jest to kolejna warka Krakowskiego μBrowaru Zalesie, a wspólne warzenie ze znajomymi. Warzenie odbędzie się w mieszkaniu kolegi Puszka (Puszek_72 na Browar.biz), na sprzęcie Krakowskiego μBrowaru Zalesie. Warzymy (dla mnie tradycyjnie już) lekkie Ale, 25l. Receptura jak w poście 39, z małymi korektami. 25l, (ze względu na braki w sklepie słody różne, bo Pale Ale kupiłem ostatnie 2kg) 2kg słodu Pale Ale, 2kg pilzneńskiego, 0,6kg Monachijskiego Typ I, 0,25kg Cara-amber 70 EBC Weyermann, płatki pszenne błyskawiczne. Dwie przerwy po pół godziny (ok 64 i ok 72), chmielwnie 1h goryczkowy (Marynka), 20 min aromatyczny (Green Bullet), Drożdże płynne Wyeast XL 1187 Ringwood Ale 125ml. No i tu zaczęły się schody. Drożdże aktywowałem 24h temu, i nic. Możliwe, że skończy się na suchych Nottinghamach.

Comment

• dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

Good luck .
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2737

Dzięki.
                        Warzenie bardzo sprawnie przebiegło, temperatury przy zacieraniu idealnie udało się utrzymywać, wyszło 11 Blg.
                        Problem tylko, że brzeczka za długo chłodziła się na balkonie i rano miała 15 stopni. Na zadanie drożdży to chyba za zimna. Kolega musiał iść do pracy i dopiero wieczorem ogrzeje ją i doda drożdże.
                        A pierwotnie przeznaczone do warzenia Wyeast XL 1187 Ringwood Ale dalej stoją w cieple i nie puchną.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2014-01-20, 09:28.

Comment

• leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

Dzięki.
                          Warzenie bardzo sprawnie przebiegło, temperatury przy zacieraniu idealnie udało się utrzymywać, wyszło 11 Blg.
                          Problem tylko, że brzeczka za długo chłodziła się na balkonie i rano miała 15 stopni. Na zadanie drożdży to chyba za zimna. Kolega musiał iść do pracy i dopiero wieczorem ogrzeje ją i doda drożdże.
                          A pierwotnie przeznaczone do warzenia Wyeast XL 1187 Ringwood Ale dalej stoją w cieple i nie puchną.
                          A kolega pisał, żeby śmiało sypać

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

A jaka data produkcji tych drożdży?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                              A kolega pisał, żeby śmiało sypać
                              Przez zimną brzeczkę to zrozumiałem taką od ok 17 stopni, chociaż fakt jak bym na spokojnie przemyślał sprawę to bym sypał, znaczy lał. A tu telefon wyrwał mnie skoro świt ze snu...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              A jaka data produkcji tych drożdży?
                              19 luty 2013r.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2014-01-20, 15:15.

Comment

• e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19294

(...) a szczególnie know-how hi-tech , co oszczędziło mi żmudnego studiowania literatury i pieniędzy na zakupu knig.
                                Wasze (...)
                                Myślę, że samoedukacja i tak Ci się przyda. Tym niemniej, fajnie, że wróciłeś do tego. Teraz już pójdzie z górki. Powodzenia.

Comment