Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Trochę tak dla próby zakapslowałem 3 butelki.
Nie wiem jak to się stało, ale wyszło mi 35l brzeczki
. Do fermentora dałem ok. 27l, a pozostałe 7l mam w słoju i 1,75l butli po Żytniej
Nie mam naczynia do fermentacji. Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
, no ale co miało wyjść skoro zasyp był na 30l, a nie na 35l.
. Całość stoi sobie w 21*C. Obawiam się tylko czy nie zostawiłem za mało miejsca na powietrze w fermentorze. Jest tam ledwie z 5cm. Czy będzie konieczne napowietrzanie?
powracam do warzenia
, a dokładnie jurto. Nie jest to kolejna warka Krakowskiego μBrowaru Zalesie, a wspólne warzenie ze znajomymi. Warzenie odbędzie się w mieszkaniu kolegi Puszka (Puszek_72 na Browar.biz), na sprzęcie Krakowskiego μBrowaru Zalesie. Warzymy (dla mnie tradycyjnie już) lekkie Ale, 25l. Receptura jak w poście 39, z małymi korektami. 25l, (ze względu na braki w sklepie słody różne, bo Pale Ale kupiłem ostatnie 2kg) 2kg słodu Pale Ale, 2kg pilzneńskiego, 0,6kg Monachijskiego Typ I, 0,25kg Cara-amber 70 EBC Weyermann, płatki pszenne błyskawiczne. Dwie przerwy po pół godziny (ok 64 i ok 72), chmielwnie 1h goryczkowy (Marynka), 20 min aromatyczny (Green Bullet), Drożdże płynne Wyeast XL 1187 Ringwood Ale 125ml. No i tu zaczęły się schody. Drożdże aktywowałem 24h temu, i nic. Możliwe, że skończy się na suchych Nottinghamach.
.
Comment