Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Jak na dzisiaj koniec. Uwarzyłem ok. 25l o mocy 13Blg. Teraz się powolutku studzi. Jutro zadam drożdże.
Nareszcie zlałem na cichą. Blg zeszło do 3. To co ma być piwem jest ciemne, czuć od tego kawę zborzową, w smaku nie przypomina piwa, ALE NIE JEST KWAŚNE!
Trochę tak dla próby zakapslowałem 3 butelki.
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Tradycyjnie po długiej przerwie następne, trzecie podejście. Tradycyjnie w 30l garze według przepisu podobnego do postu 39. Słód Pale Ale i palony Żywiecki, drożdże Safale US 05, chmiel Target i lubelski. W tym momencie zaciera się.
Ostatnio browar wzbogacił się o śrutownik (był dzisiaj już użyty) i woreczki do chmielenia (czekają na użycie).
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Właśnie skończyłem Nie wiem jak to się stało, ale wyszło mi 35l brzeczki. Do fermentora dałem ok. 27l, a pozostałe 7l mam w słoju i 1,75l butli po Żytniej Nie mam naczynia do fermentacji. Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
Brzeczka wyszła 9 Blg, no ale co miało wyjść skoro zasyp był na 30l, a nie na 35l.
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Słyszałem kiedyś, że można fermentować w garnku pod gazetą. Może ktoś wie jak to zrobić, to te 7l spróbował bym tak zrobić. Taka fermentacja w otwartej kadzi.
Jasne, że można, tylko nie wiem dlaczego akurat pod gazetą. Ja bym przykrył pokrywką, lub jeśli nie ma czystym kawałkiem płótna lub ręcznikiem (byle nie frotte).
Tak właśnie zrobiłem jak radził kopyr i aqqq (na PW). W słoju nie dało się fermentować, bo był pełny, a na przelewanie za bardzo nie miałem czasu. W sobotę miałem cholerne urwanie głowy i deficyt czasu. Zadałem tylko drożdże i odstawiłem. W tym momencie jest piana na piwie, ale fermentacja jakaś bardzo bużliwa nie jest. Natomiast z gara dochodzi głośny szum. Całość stoi sobie w 21*C. Obawiam się tylko czy nie zostawiłem za mało miejsca na powietrze w fermentorze. Jest tam ledwie z 5cm. Czy będzie konieczne napowietrzanie?
Dzięki za rady
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
W ostatnią niedzielę (24) zabutelkowałem.
Z gara wyszły 3 butelki 0,4l i 11 - 0,5l. W sumie 6,7l.
Z fermentora: 38 - 0,5l; 12 - 0,33l; 2 - 0,4l; 1 - 0,3l; 1 - 0,25l. W sumie 24,31l.
Czyli 68 butelek i 31,1l.
Obawiam się o piwo z gara. Na powierzchni pływały 3 "wysepki" pleśni (takie o średnicy ok. 4mm). W smaku nie było czuć zepsucia, więc zabutelkowałem.
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Po latach powracam do warzenia, a dokładnie jurto. Nie jest to kolejna warka Krakowskiego μBrowaru Zalesie, a wspólne warzenie ze znajomymi. Warzenie odbędzie się w mieszkaniu kolegi Puszka (Puszek_72 na Browar.biz), na sprzęcie Krakowskiego μBrowaru Zalesie. Warzymy (dla mnie tradycyjnie już) lekkie Ale, 25l. Receptura jak w poście 39, z małymi korektami. 25l, (ze względu na braki w sklepie słody różne, bo Pale Ale kupiłem ostatnie 2kg) 2kg słodu Pale Ale, 2kg pilzneńskiego, 0,6kg Monachijskiego Typ I, 0,25kg Cara-amber 70 EBC Weyermann, płatki pszenne błyskawiczne. Dwie przerwy po pół godziny (ok 64 i ok 72), chmielwnie 1h goryczkowy (Marynka), 20 min aromatyczny (Green Bullet), Drożdże płynne Wyeast XL 1187 Ringwood Ale 125ml. No i tu zaczęły się schody. Drożdże aktywowałem 24h temu, i nic. Możliwe, że skończy się na suchych Nottinghamach.
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Dzięki.
Warzenie bardzo sprawnie przebiegło, temperatury przy zacieraniu idealnie udało się utrzymywać, wyszło 11 Blg.
Problem tylko, że brzeczka za długo chłodziła się na balkonie i rano miała 15 stopni. Na zadanie drożdży to chyba za zimna. Kolega musiał iść do pracy i dopiero wieczorem ogrzeje ją i doda drożdże.
A pierwotnie przeznaczone do warzenia Wyeast XL 1187 Ringwood Ale dalej stoją w cieple i nie puchną.
Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2014-01-20, 09:28.
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Dzięki.
Warzenie bardzo sprawnie przebiegło, temperatury przy zacieraniu idealnie udało się utrzymywać, wyszło 11 Blg.
Problem tylko, że brzeczka za długo chłodziła się na balkonie i rano miała 15 stopni. Na zadanie drożdży to chyba za zimna. Kolega musiał iść do pracy i dopiero wieczorem ogrzeje ją i doda drożdże.
A pierwotnie przeznaczone do warzenia Wyeast XL 1187 Ringwood Ale dalej stoją w cieple i nie puchną.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Przez zimną brzeczkę to zrozumiałem taką od ok 17 stopni, chociaż fakt jak bym na spokojnie przemyślał sprawę to bym sypał, znaczy lał. A tu telefon wyrwał mnie skoro świt ze snu...
Comment