F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #391
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
    Wczoraj nachmieliłem:
    40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
    Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
    I tak sobie stało, raz w zimnym, prawie zamarzało, raz w gorącym, pewnie z 30°C też miewało i za cholerę nie chciało się ułożyć. Wanilia a właściwie wanilina jakoś nie pasowała do całości aż ostatnio, po kolejnym, dziesiątym wrocławskim, grudniowym wieczorku porterowym znów zdegustowałem i szok, idealny porterek

    Trzy i pół roku potrzebował aby się zbalansować a myślałem, że nigdy nic dobrego z tego nie będzie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-11-29, 20:51.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #392
      I jeszcze jedna ciekawostka związana z tym porterkiem. Aż się dziwię, że wyszło z tego takie dobre piwo. Teoretycznie nie miało prawa być pijalne.
      No ale cóż, znów praktyka wyje..ła teorię

      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-11-30, 23:55.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #393
        Wszystkim czytaczom, sympatykom i współspijaczom, bo przeca sam bym nie dał rady za żadne skarby , serdeczne życzenia Świąteczne oraz wszystkiego piwnego w Nowym 2014 Roku od załogi browaru.

        Fido&Angel
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12755

          #394
          Dzięki w imieniu konsumentów Waszych piw Wszystkiego dobrego

          Comment

          • GRNDpa
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.02
            • 197

            #395
            W imieniu sympatyków życzę wszystkiego co najlepsze na rok kolejny i każdy następny! Byle ich było jak najwięcej
            Lubię placki

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #396
              No i Noworoczne Postanowienie postanowione

              Zapisywać gdzieś kolejne warki lub choćby opisywać fermentory i kegi.!!!!!!!!!!!!

              Na razie jestem twardy i pięć tegorocznych warek skrupulatnie notuję i opisuję. Może tu wrzucę ale dopiero z uwagami po degustacji.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #397
                Dzisiaj "Kartoflanka"

                Dwa kilo ziemniaków upiekłem w piekarniku na złoto, zmiksowałem i zatarłem z 3 kg pilsa, który całkiem jak monach wygląda. Może to monach?

                Leciutko nachmieliłem Fuggles i Traditional, właśnie kończy się gotowanie.

                Oddam na pastwę Nottinghamom a jak nie skwaśnieje, bo jakieś mętne, to w beczkę pójdzie i za jakiś czas...
                Pomożecie?
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #398
                  To trzeba będzie zrobić wymianę, ziemniaczane na grochowe.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #399
                    Wyszło 20l 11Blg czyli bez rewelacji, wydajność ziemniaków w ten sposób przygotowanych jest niewielka ale u innych chyba jeszcze mniejsza wyszła.
                    Bardzo ładnie pachnie.

                    Wymiany nie planuję z powodu zamierzonego zakegowania całości ale o degustacji dam znać. Warszawa blisko Wrocławia przeca

                    Ps. Kilo grochu już zmielone
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #400
                      No to "Grochówka"

                      Kilo grochu zmieliłem, namoczyłem przez noc i skleikowałem na gazie do ok 80°C i to był błąd bo się przypaliło na dnie. Trzeba to było wrzątkiem załatwić.

                      Upłynniłem w 72°C, pięknie się upłynniło i szybko, ostatnio kleikowałem i upłynniałem grykę i tam nie poszło tak sprawnie.

                      Zacieranie w 67-65°C na bryta.
                      Jeszcze tylko filtrowania ale o to się nie martwię bo kartoflanka poszła w zwykłym czasie. 120cm oplotu w kociołku lidlowskim
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #401
                        Wydajność grochu większa niż ziemniaków, 2,8 pilsa+kilo grochu dało 20l 11Blg.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #402
                          Jaki był cel dodania grochu?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #403
                            A z nudów panie, z nudów...

                            Piłeś piwo z ziemniaków albo z grochu bo ja nie a jestem ciekaw. Pewnie nigdzie nie można takiego kupić to zrobiłem.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • GRNDpa
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2012.02
                              • 197

                              #404
                              Ponoć na Litwie, czy Łotwie dawali groch do piwa na lepszą pianę. Tyle, że Łotysze raczej nie dawali zimnoka, bo nie było żadnego zimnoka. Był tylko chłód i halucynacje z niedożywienia
                              Lubię placki

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10795

                                #405
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                                A z nudów panie, z nudów...

                                Piłeś piwo z ziemniaków albo z grochu bo ja nie a jestem ciekaw. Pewnie nigdzie nie można takiego kupić to zrobiłem.
                                Gdybyś lał w butelki to może odstawisz jedną? W przyszłym miesiącu będe śmigał przez Wrocek lub na WWP?
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...