F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #406
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Gdybyś lał w butelki to może odstawisz jedną? W przyszłym miesiącu będe śmigał przez Wrocek lub na WWP?
    Anteks, a Ty to widział?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Wymiany nie planuję z powodu zamierzonego zakegowania całości ale o degustacji dam znać. Warszawa blisko Wrocławia przeca
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #407
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
      Anteks, a Ty to widział?
      Groch też?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #408
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        Groch też?
        To o grochu był cytat, zgoda się pytał już
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

          #409
          Fido a może być zrobił na WWP stoisko gastronomiczne: na pierwsze byłaby kartoflanka, na drugie groch (oby bez kapusty), a o piwo na deser to już my się zatroszczymy?
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #410
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            A z nudów panie, z nudów...

            Piłeś piwo z ziemniaków albo z grochu bo ja nie a jestem ciekaw. Pewnie nigdzie nie można takiego kupić to zrobiłem.
            W listopadzie na lotnisku Schoenefeld w Berlinie kupiłem niemieckie piwo ziemniaczane. Nic specjalnego to nie było. Zwykły lager, a w aromacie wyczuwalny surowy, obrany ziemniak.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #411
              O, lubię jak temat troszkę się rozrusza

              @gwzd czy to było to piwo http://browar.biz/forum/showthread.p...924#post990924? Ono nie jest z ziemniaków tylko z sokiem z ziemniaków.

              Nie wiem czy coś z tego będzie bo drożdże ostatnio zakupione jakieś dziwne są. Nottinghamy a piwo wędzone po tygodniu fermentacji nie zamierza sie klarować. Następne warki podobnie, mimo że fermentacja ruszała po kilku godzinach, mętne całkiem.

              Nie chciałbym pięciu fermentorów do Szczecina wysyłać...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • gwzd
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2012.01
                • 622

                #412
                Na pewno nie to, ale w sumie bardzo prawdopodobne, że to był miks piwa z sokiem. Zatem udanego eksperymentu

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #413
                  Psia krwia, właśnie studzi się 14 warka w tym roku uwarzona i skapłem się, że to był jedyny wolny fermentor, który był przeznaczony do przelewania na cichą. A "zupki" już trzeba by przelać. Trzeba jutro na siłę coś w kegi wsadzić, może pilsy już dofermentowały?
                  Jutro jadziem na wieś zobaczyć.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #414
                    Niezłe tępo! Wychodzi warka co trzy dni.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #415
                      Emeryci mają dużo czasu.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #416
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        Niezłe tępo! Wychodzi warka co trzy dni.
                        Właśnie nie tępo a zdecydowanie mocne tempo

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #417
                          Coś mi nie pasowało. Ale ze mnie tępak.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #418
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Emeryci mają dużo czasu.
                            Tjaaaa, prędzej ludzie na Marsa polecą nim ja emerytury doczekam.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #419
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              Dzisiaj zapasy wzrosły o 4 skrzynki:

                              2 #33 A oraz 2 #34 B
                              Oba piwa były na T-58 ,odfermentowały do 6,5blg i dostały po 15 łyżeczek cukru (na fermentor) do nagazowania.
                              I właśnie popijam
                              Sześć lat w butelkach i mimo, że nie były to mocne piwa to doskonale zniosły tak długie leżakowanie. Smaczne, bez śladów czegokolwiek nieprawidłowego choć 34B jakby lekko kwaskowate. Stały na budowie, zimą prawie zamarzały, latem gorąco miały i nic im to nie zaszkodziło.

                              A tak wysokie odfermentowanie spowodowało, że dłuuuuuugo musiałem gaz, co jakiś czas, upuszczać.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #420
                                Obie "zupki" poszły na cichą i od razu na balkon, mętne.

                                "Grochówka" zeszła do 2,5 Blg i jakaś kwaskowata, dziwna.
                                "Kartoflanka" zeszła do 4 Blg, pięknie pachnie, smaczna, coś w kierunki sahti.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...