Jesień, czas na dolniaki, wklejam cały tekst roboczy aby pokazać jak to ewoluuje, jakie drobne szczegóły trzeba zapisywać aby można było jakieś sensowne wnioski wyciągać przy warzeniu piw jasnych, czystych, trudnych do uwarzenia. To akurat, według teorii, nie będzie idealne ale zobaczymy
Jesień 2015 # 1- 10 Brix(9,6 blg) (OG 1.040) -08 października [ sybilla 2014, jeśli 4%AA ( 6%AA świeży ) to IBU 16,2/19,8]
4kg pale ale ->52*C>prawie ciągły podjazd do 72 (ok. 20’)/ 72*C (40’)>mash out 80*C- >10’ na ułożenie złoża
Do wody(wrocławska) do wysładz(10l) 1łyżeczka kwasu>PH ok. Woda 75*C + 4(5) dzbanków bez kwaszenia (szewce). Wysładzanie do 2 blg a reszta uzupełniona wodą(wrocławska bez kwaszenia) do 11 brix (ostatnia woda miała o dziwo 4blg czyli można po prostu wysładzać do objętości).
Zatarło się na mętno a filtrat idealnie klarowny, po wlaniu do gotowania piana została jakby sztuczna była (trwała)
Gotowanie na 2 gary po zagotowaniu 40g Sybilli 2014 , jeśli miała 4%AA to dało 16,2/19,8 IBU dla 9,6 Blg co ciekawe Tinseth podniósł wyliczenie IBU z 12 blg =15,8 do 16,2 dla Blg =9,6. Rager nie przelicza wg Blg
27,5kg brzeczki.(65% wydajności) schłodzone chłodnicą do 20*C, zadane wieczorem 0,5l piwa z (…) i zostawione na noc na dworze.
Po 14h wstawiłem do cieplej kotłowni i zobaczymy jak długo jeszcze. 10.10 rano biała pianka, czyli lag 36 godzin, przeniosłem do ganku a 12 rano z powrotem do kotłowni bo termometr w ganku wskazywał 9*C
Wieczorem 12 10 =14*C =6,8 Brix , wystawiłem z powrotem do ganku
13 10 rano=13*C(jeden więcej niż temp zewn) i ok. 6,2 BRIX- zjadają ponad 0,5 blg/12h 14 10 rano=12*C =5,5 BRIX – burzliwa się kończy, piana opadła,->do kotłowni na DIACETYLOWĄ 15 10 wieczorem=15*C =5,5 Brix piwo ładnie sklarowane, poszło na dwór
16 10=5,5 Brix poszło do kega +1x3Bar+drugi dzień 1x3Bar a reszta na cichą, na drugi dzień wieko dobrze wydęte, jeszcze dobrze fermentuje!!!
UWAGI: wysładzałem do 11,5 Brix a po gotowaniu i chłodzeniu wynik 10 Brix!!!(1.040 OG)-dziwne
-do wysładzania trzeba 2 gary wody, a nie jeden.
Jesień 2015 # 1- 10 Brix(9,6 blg) (OG 1.040) -08 października [ sybilla 2014, jeśli 4%AA ( 6%AA świeży ) to IBU 16,2/19,8]
4kg pale ale ->52*C>prawie ciągły podjazd do 72 (ok. 20’)/ 72*C (40’)>mash out 80*C- >10’ na ułożenie złoża
Do wody(wrocławska) do wysładz(10l) 1łyżeczka kwasu>PH ok. Woda 75*C + 4(5) dzbanków bez kwaszenia (szewce). Wysładzanie do 2 blg a reszta uzupełniona wodą(wrocławska bez kwaszenia) do 11 brix (ostatnia woda miała o dziwo 4blg czyli można po prostu wysładzać do objętości).
Zatarło się na mętno a filtrat idealnie klarowny, po wlaniu do gotowania piana została jakby sztuczna była (trwała)
Gotowanie na 2 gary po zagotowaniu 40g Sybilli 2014 , jeśli miała 4%AA to dało 16,2/19,8 IBU dla 9,6 Blg co ciekawe Tinseth podniósł wyliczenie IBU z 12 blg =15,8 do 16,2 dla Blg =9,6. Rager nie przelicza wg Blg
27,5kg brzeczki.(65% wydajności) schłodzone chłodnicą do 20*C, zadane wieczorem 0,5l piwa z (…) i zostawione na noc na dworze.
Po 14h wstawiłem do cieplej kotłowni i zobaczymy jak długo jeszcze. 10.10 rano biała pianka, czyli lag 36 godzin, przeniosłem do ganku a 12 rano z powrotem do kotłowni bo termometr w ganku wskazywał 9*C
Wieczorem 12 10 =14*C =6,8 Brix , wystawiłem z powrotem do ganku
13 10 rano=13*C(jeden więcej niż temp zewn) i ok. 6,2 BRIX- zjadają ponad 0,5 blg/12h 14 10 rano=12*C =5,5 BRIX – burzliwa się kończy, piana opadła,->do kotłowni na DIACETYLOWĄ 15 10 wieczorem=15*C =5,5 Brix piwo ładnie sklarowane, poszło na dwór
16 10=5,5 Brix poszło do kega +1x3Bar+drugi dzień 1x3Bar a reszta na cichą, na drugi dzień wieko dobrze wydęte, jeszcze dobrze fermentuje!!!
UWAGI: wysładzałem do 11,5 Brix a po gotowaniu i chłodzeniu wynik 10 Brix!!!(1.040 OG)-dziwne
-do wysładzania trzeba 2 gary wody, a nie jeden.
Comment