Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    S-33 nie dadzą posmaków typowych dla pszenicy w stylu niemieckim. Użyj WB-06.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      Dzięki za odpowiedź i swoją opinię. Tylko po cho...erę piszą, że s-33 nadają się do pszenicznych... chyba że tylko do belgijskich ...

      Oki postanowione, oba fermentory postawię na wb-06

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        Wczoraj rozlewałem warki #47 i #48 pszeniczne, i jak szukałem w zapiskach jaki numer mam wpisać na kapslach stwierdziłem, że ZAPOMNIAŁEM O PILZNERACH warka #45 i #47!!!.

        Całkowicie zapomniałem o dwóch fermentorach leżących w "zimnej", innej piwnicy
        Warzone 4.01.2013r. !!! Pobiegłem do tej chłodnej piwniczki i rzeczywiście są) odchyliłem pokrywy i zapach ok.. delikatne skupiska pianki.. przestraszyłem się, że po takim czasie może się coś złego warce przytrafić, ale okazało się, że wszystko jest OK. w niedzielę rozlewam.

        Zapomniałem też wpisać tu opis warzenia pszenicznych, uzupełnię zapiski wkrótce

        Za mało ostatnio piwa pije, więc stąd ta skleroza)

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          Witam, wreszcie znalazłem trochę czasu i uzupełnię zapiski z warzenia #47 i #48 oba pszeniczne.

          Warzenie odbyło się 10.02.2013r.

          zasyp:
          pszeniczny 5100g
          pale ale 2300g
          monach 1500g
          caramunisch I 200
          płatki pszenne 1200g

          Zacieranie:

          42oC - 10"
          52oC - 20"
          62oC - 50"
          72oC - 40"
          78oC - 2"

          Gotowanie 90"
          w 10" 50g lubelski szyszki
          w 40" 10g magnum
          w 85" 20g villamette (taki eksperyment

          ostatecznie wyszły dwa fermentory po 25 l :

          #47 pszeniczne 13blg
          #48 pszeniczne 11blg

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            Dziś czyli 8.03.2013 rozlałem zapomniane pilznery #45 i #46 warzone 04.01.2013r.

            #45 pilzner 13blg - 51 butelek,odfermentowało do 3,5blg {140g cukru}
            #46 pilzner 11blg - 52 butelek, odfermentowało do 2,5blg {140g cukru}.

            Podczas rozlewu nie wypito żadnego piwa... zgroza..... w piwniczce mam już ponad 200 butelek zapasów...

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              Khan, no co ty, w czasie się przeniosłeś
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                dyczkin:
                Khan, no co ty, w czasie się przeniosłeś
                Na pierwszy rzut oka TAK ... ale jakbyś przeczytał co napisałem wcześniej, to .... zapomniałem o 2 fermentorach z pilznerami i rozlałem je dopiero teraz
                Jedyny minus to fakt, ze od miesiąca warki mogły już leżakować w butelkach w piwnicy i już cieszyć podniebienie pianką w kuflu..
                a tak to jeszcze będą musiały poczekać...

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  Witam,

                  dziś wpis nie o warzeniu tylko o degustacji...
                  O 21.00 otworzyłem butelkę piwa #28 Tripel warzony 09.2011r. tak więc ma już coś około 1,5roku, czas by już doleżakował
                  MOCARNE!! ale nie zachwyca smakiem ... dam mu jeszcze rok))

                  Trochę za mocno nagazowane.. aż piecze w język. Nie mam żadnego porównania, więc ciężko ocenić. A fakt że jedną butelkę piję 2 godziny świadczy, że naprawdę jest MOCARNE
                  Czuję solidny szumik w głowie.. ale zapewne zmęczony jestem ciężką pracą ) heheheh

                  Jedyne co na pewno mogę stwierdzić (i to cieszy) to fakt,że nie wyczuwam dominującego smaku alkoholu, który był wyczuwalny na pierwszym planie w wcześniejszych degustacjach.

                  Z każdym kolejnym łykiem bardziej smakuje. ) i to jest TO ) POZDROWIENIA

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    Ufff po prawie 4 miesięcznej przerwie w warzeniu wracam do pracy)

                    Dziś Koelsch, recepturkę i proces warzenia opisze po warzeniu, teraz mam przerwę 62*C i mam czas na odpoczynek.

                    Skoro piwo Koelsch to jedyna muza z tamtych rejonów (jaką mam) to Ramstein) Więc u mnie dziś głośno, a robota: ciężka ale niemiecko-solidna, a w kuflu pszeniczne ....

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Witam, opis warzenia #49 Koelsch i #50 przekręcony Koelsch z 08.06.2013r.

                      zasyp:

                      Pilzno 6000g
                      pale ale 2000g
                      pszeniczny 1600g
                      mech irlandzki 5g

                      Zacieranie:

                      52oC - 15"
                      62oC - 50"
                      72oC - 20"
                      78oC - 1"

                      Gotowanie 70"
                      w 10" 80g lubelski gran
                      w 45" 10g lubelski gran
                      w 65" 20g lubelski gran
                      w 65" 5g mech

                      ostatecznie wyszły dwa fermentory po 24l:

                      #49 Koelsch 11blg Danstar Nottingham - Ale Yeast
                      #50 przekręcony Koelsch 11blg US-05 do cichej dodam jakis amerykański chmiel o cytrusowych aromatach wiadomo.. koelschem tego nazwać będzie cieżko.. ale piwem tak

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        #49 Koelsch 11blg (Danstar Nottingham) i #50 Koelsch 11blg (US-05) po 2 tygodniach burzliwej przelane na cichą.
                        Miałem zamiar chmielić na zimno #50-tkę, ale obie warki maja tak różne smaki, że zdecydowałem się na pozostawienie bez dodatkowego chmielenia. Obie warki dofermentowały do 1,5blg

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Witam,
                          może to nie piwowarski wpis, ale w sumie też o napitku
                          Od paru dni zacząłem produkować kwas chlebowy, #kwas 1 na drożdżach, i #kwas 2 na zakwasie chlebowym (mam zakwas już jakieś 3-4 lata bo wciąż wypiekam chleby )

                          Za 2 dni pierwszy kwas będzie już dobry.. a #2 za 3 dni....
                          Już próbowaliśmy.. super smak.. i super orzeźwienie.. niesamowity "trunek"
                          Kwas na drożdżach ma zbyt dużo alkoholu (wiki podaje że zawartość alkoholu 0,7-2,2% sprawdzę następnym razem ile ma blg ). Najprawdopodobniej skupie się na wytwarzaniu kwasów na zakwasie.. ale okaże się to po pierwszych próbach, który lepiej smakuje.
                          Proces wytwarzania kwasu chlebowego na drożdżach jest znany i przepisów w necie jest sporo. Gorzej z przepisami na zakwasie. Będę próbował i bawił się smakami.. w planach mam też próbę kwasu z użyciem słodów (szczególnie karmelowych) i z chmielem. Zabawa przednia i co najfajniejsze.. pić można już po 3 dniach)

                          Zastanawiam się nad prowadzeniem zapisków o kwasach szczególnie ciekawe mogą być informacje o zastosowaniu do kwasów dodatki słodów i chmieli.

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Witam,
                            po trzech tygodniach cichej warki #49 Koelsch 11blg (Danstar Nottingham) i #50 Koelsch 11blg (US-05) zostały rozlane.
                            Obie warki odfermentowały do 2blg. Do refermentacji użyłem 3g glukozy na o,5l.

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              Witam Wczoraj czyli w nockę 24-25..8.2013r. uwarzyłem IRA 12blg
                              Nie spiesząc się, te dwie warki od początku do pójścia spać zabrało mi 9,5 godziny z czego 3 godziny filtrowałem bo miałem awarie oplotowego filtra.. ale warzenie bez przygód byłoby nudne

                              zasyp:
                              monach 6600g
                              pilzno 4000g
                              special B 500g
                              CaraAmber 500g
                              Carared 500g
                              caramunisch I 200g

                              w sumie zasyp 12,6kg

                              Zacieranie:

                              52oC - 20"
                              62oC - 50"
                              72oC - 50"

                              Gotowanie 60"
                              w 0" 40g marynka gran
                              w 30" 60g challenger
                              w 50" 20g challenger plus 5g mchu

                              ostatecznie wyszły dwa fermentory po 26 l :

                              #51 IRA 12blg S-04
                              #52 IRA 12blg Danstar Nottingham ALE


                              Kolor brzeczki.. jak koniak.... słodycz... bardzo jestem ciekawy smaku. Nie znam IRA, ale już jestem niecierpliwy..) zapowiada sie ciekawie.

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                Oba fermentory pracują, a piany tyle, że wylewa się na podłogę.
                                Strasznie pienista ta IRA. Szkoda ze tyle dobrego piwka idzie w kanał..

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X