WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #76
    Dziś dla rozluźnienia i ze względu na jeszcze nie gotowy, porządny starter do lagerów, na tapetę wzięliśmy kukurydzianą konserwę WESa
    Warka #137
    Urodzinowe Kukurydziane /9-te urodziny obchodzi mój syn/
    Skład
    ekstrakt kukurydziany WES 340kg

    Gotowanie
    60 min

    Chmielenie/dodatki
    Hallertau Tradition 5,4ak 35g/60min
    Spalt Spalter 4,6ak 50g/15min
    Lubelski 5,3ak 80g/5min

    Drożdże
    fermentor A 10L/W34/70 w 8 stC
    fermentor B 10L/US-05 w 19 stC
    Jestem ciekawy efektów z użycia tego ekstraktu, jak i drożdży.
    Próbki będą gotowe do degustacji na pierwszej planowanej w tym roku imprezie, czyli Spotkaniu Piwowarów w Zielonej Górze
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • kentaki
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 452

      #77
      Ciekawe czy z tego ekstraktu można by było chiche zrobić

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #78
        Trzeba by było spróbować czy się nada, a co do receptury to oczywiście użyte zostało 3,40kg ekstraktu
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #79
          Pracowite popołudnie w Browarze właśnie dobiegło końca
          Warka #138
          Pils

          Skład
          pilznański 16,5kg
          monachijski 2kg

          Gotowanie
          52/10min
          62/30min
          72/30min
          78-wysładzanie

          Chmielenie/dodatki
          Hallertau Tradition 5,4ak 100g/60min
          Spalt Select 6,1ak 100g/30min
          Tettnanger 4,1ak 50g/20min
          Lubelski 5,3ak 100g/10min

          Drożdże
          WLP802 Czech Budejovice Lager /starter 2L/
          Wyszło 92,5L/12,5Blg, poszło na fermentację w 8stC, ciekawe czy ruszy

          Kukurydziane na cichej, to na "dolniakach" smaczniejsze
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #80
            Dziś, zamiast chlać na Zimowym Zlocie Piwowarów, inaczej zwanym Spotkaniu Znanych Alkoholików, zabraliśmy się do roboty i ugotowaliśmy małe co nie co
            #Warka 139
            Pils Niemiecki

            Skład
            pilzneński 16,5kg
            monachijski 2kg

            Gotowanie
            52/10min
            62/30min
            72/30min
            78-wysładzanie

            Chmielenie/dodatki
            Spalt Select 6,1ak 150g/60min
            Tettnanger 4,1ak 150g/20min
            Hellertau Tradition 5,4ak 60g/5min

            Drożdże
            WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa 1L/
            Wyszło 91L/12,5Blg, fermentacja w 12stC
            Poprzednia warka poszła na cichą.
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #81
              Warka z dn. 8.02.2013r. "Tyskie" z niestandardowym chmieleniem
              #Warka 140
              American Lager

              Skład
              pilzneński 12kg
              monachijski 1kg
              płatki kukurydziane 4kg
              ryż 2kg

              Gotowanie
              65-67/90min
              76-wysładzanie

              Chmielenie/dodatki
              Cascade 6,2ak 100g/60min
              Cascade 6,2ak 100g/30min
              Citra 12,7ak 100g/5min

              Drożdże
              WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa 1L/
              Ze względu na masakryczną filtrację, wyszło 64L/12Blg, fermentacja w 12stC
              Do chmielenia na zimno pójdzie 200g Citry
              Warka 138 Pilsner Bohemski w kegach i butelkach.
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #82
                Wczorajsza warka trochę się przeciągnęła
                warka #141
                Marcowe

                Skład
                pilzneński 16kg
                monachijski 3kg
                caramunich 1kg
                caraamber 0,5kg
                carared 0,25kg

                Gotowanie
                52/15min
                64/30min
                72/30min
                78-wysładzanie

                Chmielenie/dodatki
                Spalt Select 6,1ak 100g/60min
                Tettnanger 4,1ak 100g/10min
                Lubelski 5,1ak 50g/5min

                Drożdże
                WLP820 Octoberfest/Marzen Lager
                Wyszło 90L/13Blg, fermentacja w 12stC

                Warka 139 Pils Niemiecki na cichej, a 140 "Tyskie" nadal na burzliwej
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #83
                  Idąc aktualnie obowiązującym trendem, uwarzyliśmy wczoraj piwo "dla mas": ciemne, goryczkowe, mające ładny zapach oraz walące dobrze w dekiel
                  warka #142
                  Dark IPA

                  Skład
                  pilzneński 23kg
                  carared 1,5kg
                  carafa typII 0,6kg
                  żyto palone 1kg
                  caraaroma 0,5kg

                  Gotowanie
                  66/60min
                  78-wysładzanie

                  Chmielenie/dodatki
                  Simcoe 13,1ak 100g/60min
                  Citra 11,9ak 150g/20min

                  Drożdże
                  Safale US-05
                  Były obawy co do filtracji, bo przy dużych zasypach różnie to bywa, ale tym razem poszło idealnie szybko.
                  Wyszło 90L/16Blg, fermentacja w 19stC

                  Warka 139 Pils Niemiecki w kegach, zszedł do 2Blg, a 140 "Tyskie" przelane na cichą z dodatkiem 100g Citry
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #84
                    warka #143
                    Koelsch

                    Skład
                    pilzneński 16kg
                    pszeniczny 2kg
                    monachijski 0,5kg
                    caramunich typII 0,1kg

                    Zacieranie
                    44/zasyp
                    65-66/30min
                    72/20min
                    77/wysładzanie

                    Chmielenie/dodatki
                    Spalter Select 6,1ak 120g/60min
                    Tettnanger 4,1ak 80g/10min

                    Drożdże
                    Wyeast 2565 Koelsch
                    Wyszło 80L/12Blg, fermentacja w 19stC

                    Warka #140 American Lager zeszła do 2Blg i została zabutelkowana, warka #141 Marcowe, przelana na cichą.
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #85
                      warka #144
                      Pils

                      Skład
                      pilzneński 21kg

                      Zacieranie
                      52/10min
                      62/30min
                      72/30min
                      78/filtracja

                      Chmielenie/dodatki
                      Lubelski 5,3ak 200g/60min
                      Lubelski 5,3ak 100g/15min
                      Aramis /szyszka/ 8,9ak 35g/5min

                      Drożdże
                      WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa/
                      Wyszło 102L/12,5Blg, Marcowe w kegach, a BIPA przelana na cichą z 110g Citry
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #86
                        warka #145
                        Alt

                        Skład
                        monachijski 18kg
                        caramunich typ1 1,5kg
                        carafa special typ2 0,16kg

                        Zacieranie
                        55/10min
                        62/30min
                        72/30min
                        78/filtracja

                        Chmielenie/dodatki
                        Spalter Select 6,1ak 150g/60min

                        Drożdże
                        Wyeast 2565 Koelsch /gęstwa/

                        Wyszło 90L/12blg

                        Dark IPA do kegów, Koelsch i Pils na cichą
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #87
                          warka #146
                          Alt

                          Skład
                          monachijski 14kg
                          pilzneński 4kg
                          caramunich typ1 0,05kg
                          caraaroma 0,50kg

                          Zacieranie
                          45/zasyp
                          62/20min
                          71/30min
                          78/filtracja

                          Chmielenie/dodatki
                          Herkules 14ak 60g/50min
                          Tettnanger 4,1ak 80g/30min
                          Herkules 14ak 30g/30min
                          Lubelski 5,3ak 50g/5min

                          Drożdże
                          Wyeast 2565 Koelsch /gęstwa/

                          Wyszło 87L/12,5blg
                          Koelsch i Pils w kegach, Alt I na cichej
                          Czas kończyć sezon, znakiem tego jest zbity dziś ballingometr
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                            ... Czas kończyć sezon, znakiem tego jest zbity dziś ballingometr
                            Początek kwietnia, zima za pasem a Wy mówicie basta?
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #89
                              He he, mówią, że ciepełko idzie, czas kończyć, a poza tym powoli brakuje beczek do zalania, podaż przewyższa popyt
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #90
                                warka #147
                                Koelsch

                                Skład
                                pilzneński 16kg
                                pszeniczny 2kg
                                monachijski 0,5kg

                                Zacieranie
                                44/zasyp
                                65-66/30min
                                72/20min
                                77/wysładzanie

                                Chmielenie/dodatki
                                Tettnanger 4,1ak 150g/60min
                                Lubelski 5,3ak 100g/5min

                                Drożdże
                                Wyeast 2565 Koelsch

                                No i uwarzone, wyszło 90L/12Blg, warka #145 Alt I już w kegach i butelkach.
                                Za 3 tyg. zakończymy sezon 2012/13 i to co nawarzyliśmy tradycyjnie trzeba będzie wypić
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Glingorth
                                  RUNY - browar domowy
                                  Glingorth
                                  Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.

                                  # Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
                                  Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
                                  Warzenie dnia 28.01.2015

                                  Pale ale - 3,5 kg
                                  Płatki jęczmienne – 0,5 kg
                                  ...
                                  2016-02-11, 19:34
                                • KulisBrew
                                  KuliśBrew
                                  KulisBrew
                                  Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
                                  Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
                                  kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
                                  2020-08-28, 14:09
                                • konrad93
                                  Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
                                  konrad93
                                  Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

                                  Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
                                  2019-01-08, 12:48
                                • wogosz
                                  Browar Szałpiw - Père et Fils
                                  wogosz
                                  Witam wszystkich w wątku "Twoje warzenie". Razem z synem (Ecc81) warzymy w domu piwo od trochę ponad pięciu lat. Do zaistnienia w tym wątku zdopingowało nas kilka wydarzeń:
                                  - uwarzona dzisiaj setna warka,
                                  - założenie w tym dziale wątku przez sławnych Blues Brothers...
                                  2011-02-19, 22:11
                                • anteks
                                  Wolsztyński Browar Domowy M&P#Grodziskie
                                  anteks
                                  Wolsztyński Browar Domowy M & P Grodziskie warzone 19.10.07
                                  Piwo biorące udział w II GKPD
                                  Piana bardzo obfita , utrzymująca się do końca degustacji
                                  Kolor jasno słomkowy , klarowne
                                  Wysycenie jak przystało na Grodzisza bardzo duże
                                  Zapach wędzony ...
                                  2008-09-03, 19:45
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...