Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #61
    Postaram się, choc piwo przebywa w domu rodziców a w mojej lodówce brakuje miejsca
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • walec
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 193

      #62
      Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #63
        A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.

        Nie warzę teraz więcej niż dwie warki na jednych drożdżach a i tak zawsze coś się "zapachowego" przyplącze .
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
          Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.
          2 butelki przetrzymuję dla Walca, sam oceni.
          Gęstwy nie mam ale chętnie zakupię drożdże i powarzę sobie
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

            #65
            Dzięki Fido, osłodziłeś mój ból niewarzenia!
            Dyczkin, mam jakby co wszystko oprócz drożdży na zbyciu...

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #66
              #4 a`la IPA

              Dziś, dzięki uprzejmości kolegi Walca, uwarzyłem coś na kształt IPA

              Warka #4 a`la IPA

              Pilsneński 3,5 kg
              Pale ale 2,75 kg
              Carapils 0,45 kg

              Wyszła nieznana ilość płynu o 11 BLG ( przed chmieleniem)

              Mam 3 rodzaje chmielu: citra amarillo i hersbruckek i w związku z tym pytanie czy dodać ten ostatni i w jakiej kolejności
              Proszę o radę
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #67
                #4 a`la IPA

                Słody wsypano do 21l wody o temp. 70°C.
                Zacieranie odbyło się na lenia 67-65°C.
                Wysładzanie odbyło się w 3 turach: 2x5l i 1x3l.
                Chmielenie 60 min.
                Citra ok. 30 gr w 60'
                Amarillo połowa z 50 gr w 50'
                druga połowa w 40'
                Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
                Jeśli pomyliłem aromat z goryczką to przepraszam i więcej tak nie będę

                W porównaniu do poprzedniego razu jest i znaczna poprawa bo piwa wyszło w sam raz
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #68
                  #4 a`la IPA

                  Kolejna wpadka dyczkina
                  Zrobiłem starter z litra wysłodzin i S-04 zapomniawszy o wcześniejszym schłodzeniu.
                  Drożdże nie ruszyły i zmuszony byłem wsypać T-58, jedyne które miałem.
                  Ciekaw o wyjdzie z tego połączanie. Powiem tylko, że drożdże ruszyły.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chmielenie 60 min.
                    Citra ok. 30 gr w 60'
                    Amarillo połowa z 50 gr w 50'
                    druga połowa w 40'
                    Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
                    A skąd taki sposób chmielenia. Czemu pierwszą dawkę chmielu dałeś dopiero w 20' od zagotowania?

                    Co do drożdży to sie nie martw, będzie dobrze.
                    To bardzo sprawne drożdże.

                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #70
                      #4 a`la IPA

                      Chmieliłem oczywiście od początku gotowania
                      Chmiel podany w 0, 10, 20 i 40 min.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #71
                        W sobotę mierzyłem BLG i wyniosło 7.
                        Dziś wyniosło 6.
                        W czwartek przeleję na cichą, za dużo już pewnie nie zejdzie
                        Czy to dobry krok
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • walec
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.02
                          • 193

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                          W sobotę mierzyłem BLG i wyniosło 7.
                          Dziś wyniosło 6.
                          W czwartek przeleję na cichą, za dużo już pewnie nie zejdzie
                          Czy to dobry krok
                          A ile było na początku? 11BLG?
                          To mało zeżarły póki co.

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #73
                            11 było przed chmieleniem
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • kjaros
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2007.03
                              • 378

                              #74
                              Zatarłeś na słodko. Może zejdzie jeszcze do 5 blg.
                              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #75
                                #4

                                Piwo było jeszcze przez tydzień na cichej. BLG nie spadło poniżej 6.
                                Zabutelkowane 17.09 z dodatkiem 150 gr cukru rozpuszczonego w 0,5 wody.
                                Wyszło tego 17,5 litra.
                                Problemów z wydajnością ciąg dalszy
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X