Ja leję po 10-15 minutach, nie czekam aż wyschnie. Ale to raczej nie od butelek, tylko gdzieś po drodze. Najwięcej infekcji łapie się z powietrza.
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
-
Jedynie WiezenBock nie wykazuje znamion kwasowości. Warzone były w tym samym czasie, butelkowane w różnym czasie. Ta kwasowość, jak dla mnie, ma charakter syntetyczny. Następnym razem poczekam z wyschnięciem butelek trochę dlużej.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
13# Kontraktowy witbier z zestawu CP warzony 12.09.13
Notatki zaginęły, pisze z głowy.- 2kg pilzneński
- 1,8kg pszenica niesłodowana
- 0,4kg płatki owsiane
Zacierałem, jak zwykle, w stosumku 4:1. Przerw nie pamiętam. No ale w sumie 15g kolendry i 20g curacao oczywiście dodałem. Wyszło tego w sumie 16l z hakiem( obecnie na cichej) 13 blg, postanowiłem, że nie będę rozcieńczał do 11,5 z instrukcji
. Zadane uwodnionymi Brewferm Blanche.
Na cichej od 21.09.2013.
14# 100% Rauch warzone 25.09.- 3kg wędzony Steinbach
- 1kg wędzony pszeniczny
- 1kg whisky
Zacieranie w 20l wody- 63-61°C 40min
- 73-71°C 20min
- 76°C 10min
W czasie podgrzewania dolewałem po 1,5l wody na każdą przerwę. Wysładzanie 12l wody.
Trzeba będzie zrezygnować z talerzyka, same problemy
Chmielenie 60min El Dorado- 30g 60`
- 20g 30`
- 25g 10`
- 25g 0
Wyszło tego 27l o blg 11, po chmieleniu 23,5l, blg 13. Drożdże zadane przez shajena, w formie posypki, Safale S-04.Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-09-29, 22:11.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#14 przelana dziś na cichą.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#13 zabutelkowana przez szwagra. To w końcu warka dla niegoVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#15 Belgian Pale Ale
#15 BPA Warzone 2.10.2013 dla siostry. Zestaw z CP.
- Pilzneński 1,5kg
- Monachijski 1,1kg
- Wiedeński 1kg
- Biscuit 0,2kg
- Aroma 0,1kg
- Special B 0,1kg
Zacieranie w 16l wody- 64-61°C 20min.
- 73-71°C 40min.
- 78°C 10min.
Jak zwykle problemy z wysładzaniem. Młóto zbiło się, trzeba było nacinać, przy okazji filtrator podniósł się i wybicie małe było. W sumie wyszło tego 24l do gotowania, ale małym blg 7,5.
Chmielenie 100min. Lubelski 40g.- 40' 20g
- 90' 20g
Po chmieleniu blg ostatecznie wynosi 10. Zadane uwodnionymi Safale S-04.
10.10 przelane na cichą. W sumie 18l.Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-10-13, 10:47.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#14 zabutelkowana 23.10 z dodatkiem 150g cukru trzcinowego. Wyszło tego 22l z hakiem.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#15 zabutelkowana przez siostrę z dodatkiem 4g cukru na butelkę.
Wczoraj także spróbowałem buteleczki Rauch'a. Z otchłani wędzoności wybija się zapach zgniłych jaj, siarkowodoru, coś w ten deseńOstatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-10-31, 10:16.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#16 Chmielowy ciemniak
#16 Chmielowy ciemniak warzony 11.11.13- 5kg monachijski I
- 0,3kg Special B
- 0,2kg Biscuit
- 0,2kg Caramunich
Zacieranie w 22l wody- 64-61°C 40min.
- 73-71°C 30min.
- 76°C 5min.
Jako, że zrobiłem własnoręcznienowy filtrator z opłotu, filtracja poszła bez problemu. Wyszło tego 28l o blg12.
Chmielenie 60min.- 30g Polaris 60'
- 20g Polaris 30'
- 17g Styrian Goldings, 20g Polaris 10'
- 30g Polaris 0'
Do fermentora trafiło ostatecznie prawie 25l o blg12Jak to jest możliwe
Zadane uwodnionymi Safale0-4. Prawdopodobnie na cichą trafi 50g East Kent Goldings.Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-11-14, 21:08.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Aha, do wysładzania użyłem 16l wody.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
#16 Chmielowy ciemniak
Dziś przelałem na cichą.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Dzisiaj Simcoe APA or Simcoe IPA. Właśnie grzeje wodę.
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Simcoe APA
To wyniki sobotniego mieszania w garze
#17 Simcoe APA warzona 30.11.2013- 2kg pilzneński Strzegom
- 2kg wiedeński Strzegom
- 0,5kg pszeniczny Strzegom
- 0,5kg płatki ryżowe
Zacieranie w 21l wody- 63-61°C 45min.
- 73-71°C 15min.
- 76°C 5min.
Wysładzania, prawie ciągłe, 14l wody. Nie wiem czemu, ale ciągle przy wysładzaniu, w wężyku pojawia się powietrze. Wyszedł prawie cały gar brzeczki, blg około 11. Wspomogłem sie techniką Anteksa, trzeba popracowac tylko nad zamocowaniem druciaka.
Chmielenie 60min. Simcoe 100g.- 35g 60'
- 20g 30'
- 15g 10'
- 15g 5'
- 15g 0'
Do fermentora trafiło 25l, blg w granicach 13, pamierek ciągle przemieszcza się w ballingometrze. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast .Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Mała errata do składu Simcoe APA. Nie wiedeński tylko monachijski.
W między czasie zabutelkowałem Chmielowy ciemniak z dodatkiem 150g cukru.
100% Rauch już prawie na wykończeniu. Kocham te dymne klimaty. To będzie chyba najszybciej powtórzone piwo.
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.
Więcej o browarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...-
Channel: Czechy
2024-11-02, 00:06 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment