To jest to, które piliśmy na JJ? Nie pamiętam żadnego octu
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
-
To II warka . To które piłaś Marusiu, to były ostatnie egzemplarze I warki. Pozdrawiam i TwojeVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Jeśli to rzeczywiście smak octu, to z czasem będzie tylko gorzej niestety.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Warka II jest jakaś dziwna. Piwo w smaku jest kwaśne, takie mocno cytrynowe
Im później butelki były otwierane tym bardziej cytrynowe. Koledzy których częstowałem mówili, że dobre ale to było tydzień temu. Miałem przyjechać z piwem na szkółkę niedzielną ale bojąc się kompromitacji dopijam piwo sam
Czy cytrynowość może pochodzić od źle odfiltrowanego chmielu (zostało go trochę w butelkach)?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Nie, to na 95% zakażenie - weź jedną butelkę na szkółkę, wyjadacze ocenią.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Tak jak pisał Seta to zakażenie, kiedyś u kolego była podobna akcja z chmielem i dokładnie pasuje to do Twojego opisu, kwasowość octowa w zapachu, cytrynowa w smaku (coś jak w herbacie z cytryną). Jak się da to wypić szybko proces będzie postępował.Last edited by mark33; 2011-11-05, 13:30.
Comment
-
-
Fermentatory właśnie są odkażane, słody czekają a termometra brak
Dyczkin wraca do warzenie
Tylko ile mi to zajmie czasu Zakup termometra znaczy sięVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
#3 ALT
Dziś warka #3
Zestaw ALT 11,5º BLG z CP
Słód monachijski 3,7 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie:
Słody wsypane do 58 °C i przetrzymane 10 min
63-61°C 40 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracjaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciążVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziProblemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż
Comment
-
-
Dało rady
Zawróciłem trochę brzeczki a potem popłynął klarowny płyn
Wysładzam w 3 turach po 5 litrów.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Są problemy. Wysładzania nagle staje i nic nie leci
A w fermentatorze zostaje sporo jeszcze brzeczki.
Poczekam na 3 turę i zobaczymy co będzie. Najwyżej zrobię 4 turę jak wyjdzie za mało piwa.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
4 tury nie było gdyż po zmierzeniu BLG z 3 wysładzania wyszło 7
Czekam na zagotowanie się brzeczki i wrzucam chmiel.
Nie wiem co z tego wyjdzie. Musiałem gdzieś popełnić błądVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Zestaw był śrutowany w CP
Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 minVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
Comment