Postaram się, choc piwo przebywa w domu rodziców a w mojej lodówce brakuje miejsca
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.
Nie warzę teraz więcej niż dwie warki na jednych drożdżach a i tak zawsze coś się "zapachowego" przyplącze ."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedziCudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.
Gęstwy nie mam ale chętnie zakupię drożdże i powarzę sobieVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
#4 a`la IPA
Dziś, dzięki uprzejmości kolegi Walca, uwarzyłem coś na kształt IPA
Warka #4 a`la IPA
Pilsneński 3,5 kg
Pale ale 2,75 kg
Carapils 0,45 kg
Wyszła nieznana ilość płynu o 11 BLG ( przed chmieleniem)
Mam 3 rodzaje chmielu: citra amarillo i hersbruckek i w związku z tym pytanie czy dodać ten ostatni i w jakiej kolejności
Proszę o radęVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
#4 a`la IPA
Słody wsypano do 21l wody o temp. 70°C.
Zacieranie odbyło się na lenia 67-65°C.
Wysładzanie odbyło się w 3 turach: 2x5l i 1x3l.
Chmielenie 60 min.
Citra ok. 30 gr w 60'
Amarillo połowa z 50 gr w 50'
druga połowa w 40'
Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
Jeśli pomyliłem aromat z goryczką to przepraszam i więcej tak nie będę
W porównaniu do poprzedniego razu jest i znaczna poprawa bo piwa wyszło w sam razVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
#4 a`la IPA
Kolejna wpadka dyczkina
Zrobiłem starter z litra wysłodzin i S-04 zapomniawszy o wcześniejszym schłodzeniu.
Drożdże nie ruszyły i zmuszony byłem wsypać T-58, jedyne które miałem.
Ciekaw o wyjdzie z tego połączanie. Powiem tylko, że drożdże ruszyły.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziChmielenie 60 min.
Citra ok. 30 gr w 60'
Amarillo połowa z 50 gr w 50'
druga połowa w 40'
Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
Co do drożdży to sie nie martw, będzie dobrze.
To bardzo sprawne drożdże.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#4 a`la IPA
Chmieliłem oczywiście od początku gotowania
Chmiel podany w 0, 10, 20 i 40 min.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
W sobotę mierzyłem BLG i wyniosło 7.
Dziś wyniosło 6.
W czwartek przeleję na cichą, za dużo już pewnie nie zejdzie
Czy to dobry krokVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziW sobotę mierzyłem BLG i wyniosło 7.
Dziś wyniosło 6.
W czwartek przeleję na cichą, za dużo już pewnie nie zejdzie
Czy to dobry krok
To mało zeżarły póki co.
Comment
-
-
11 było przed chmieleniemVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Piwo było jeszcze przez tydzień na cichej. BLG nie spadło poniżej 6.
Zabutelkowane 17.09 z dodatkiem 150 gr cukru rozpuszczonego w 0,5 wody.
Wyszło tego 17,5 litra.
Problemów z wydajnością ciąg dalszyVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
Comment