Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #76
    Z 9kg słodów wymyśliłem sobie takie 2 receptury, które zamierzam, w najbliższym czasie, zrealizować.

    I:
    1,5 kg pale ale
    1 kg abbey malt
    1 kg wędzony
    0,5 kg wiedeński
    0,3 pszeniczny
    0,2 czekoladowy

    II:
    3,5 kg pale
    0,7 kg pszniczny
    0,5 kg wiedeński
    0,5 kg laktoza
    0,4 kg płatków owsianych
    0,2 kg carafaI
    0,2 kg carafaII
    0,2 kg czekoladowy

    II to stout mleczny zaś I, to sam nie wiem co z tego wyjdzie. Pewne jakieś piwo.

    Gdyby ktoś miał uwagi, walić prosto z mostu
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #77
      Ciemny anglik

      Wczoraj uwarzyłem warkę #5

      #5 Ciemny anglik
      • Pale ale Strzegom 1,7kg
      • Wędzony Weyermann 0,825kg
      • Abbey malt Weyermann 0,75 kg
      • Wiedeński 0,5 kg
      • Pszeniczny 0,4 kg
      • Czekoladowy 0,2kg


      Zacieranie w 16l wody:
      • 52°C 10 min.
      • 63°C 40 min.
      • 72°C 15 min.
      • 78°C 15 min.

      Wysładzanie(wcześniej dodany słód czekoladowy) 9 litrami wody, filtracja bez problemu.

      Chmielenie 60 min.
      • East Kent Goldings 25g 60'
      • East Kent Goldings 10g 45'
      • Styrian Golding - Savinjski 25g 30'
      • Styrian Golding - Savinjski 25g 5'
      • East Kent Goldings 15g 0'


      Wyszło tego pół fermentatora o BLG 12. Dziś zadane Safale 0-4 w formie posypki. Temperatura brzeczki 17°C.

      P.S. Jak wysoko może wzrosnąć BLG w czasie chmielenia
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #78
        Blg wcale nie może wzrosnąć w czasie chmielenia, bo jest to gęstość brzeczki, na co chmiel nie ma żadnego wpływu. Gdybyś zapytał, czy może wzrosnąć w czasie gotowania, byłoby to logiczne - część wody odparowuje i Blg wzrasta. O ile - nikt ci nie powie, bo trzeba wiedzieć ile było przed gotowaniem brzeczki, o jakim stężeniu i ile wody odparowało.

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #79
          Chmielenie jest równoznaczne z gotowaniem Wyraziłem się więc chyba mało precyzyjnie.
          Nie wiem tylko czy dobrze pamiętam ale w instrukcji z CP pisano, że brzeczka przed gotowaniem chmielu winna być o 2 BLG niższa niż zakładane BLG piwa.
          Więc gdy zmierzyłem BLG po wysładzaniu i zobaczyłem wartość 6 to byłem nieźle wkurzony, że znowu z wydajnością kiepsko. Ale wysłodziłem 3 raz trzema litrami wody i spodziewałem się słabego piwa. A tu niespodzianka: BLG przed zadaniem drożdży wynosi 12.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #80
            Przed gotowaniem miałeś 6 BLG, a po 12 BLG? Coś duża różnica. Zamieszałeś przy pierwszym pomiarze czy wziąłeś próbkę z góry nie mieszając?
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #81
              Raczej nie mieszałem, brałem chochlą z góry, na takim małym zanurzeniu
              Pewnikiem było BLG poniżej 6 bo ta wartość wystąpiła po drugiej partii wysładzania.
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #82
                Dziś pozwiedzałem sobie dom, a wraz ze mną fermentator
                W piwnicy panowała temp. 14°C z hakiem. O dziwo, fermentacja ruszyła, piana niska na całości fermentatora. Koniec końców, fermentator stanął w temp 18,5°C.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #83
                  BLG spadło do 3,5. Jutro przeleję na cichą.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #84
                    Ciemny anglik przelany na cichą 19. Blg 3.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #85
                      Ciemny anglik rozlany do butelek przy Blg 2.
                      Wyszło tego 15l
                      Najważniejsze, że wędzonka wyczuwalna jest
                      Mam nadzieję, ze piwo nagazuje się i do Hausta przyjadę z nim.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #86
                        Sen wariata

                        15.04.2013 uwarzyłem warkę #6.

                        #6 Sen wariata
                        • Pale Ale Strzegom 5 kg
                        • Wiedeński Strzegom 1kg
                        • Carapils 1kg


                        Zacieranie w 23 l wody
                        • 54°C 15 min.
                        • 64°C 40 min.
                        • 72°C 20 min.
                        • 78°C ok. 15 min.

                        Wysładzanie 7 l wody

                        Chmielenie 120 min.
                        • Zeus 20g, Tomahawk 20g, Pacific Jade20g 60'
                        • Zeus 20g, Tomahawk 20g 90'
                        • Zeus10g, Tomahawk 10g, Willamette30g 110'
                        • Pacific Jade 10g, Willamette 10g 115'
                        • Pacific Jade 20g, Willamette 10g 120'

                        Po chmieleniu i filtracji wyszło tego 16l Blg 18. Zadane uwodnionymi safale-04.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #87
                          Sen wariata przelany na cichą, blg w okolicach 2,5.
                          Planuję chmielić na zimno, 50g Pacific Jade wystarczy?
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #88
                            Sen wariata

                            Zabutelkowano ze 100g cukru. Piwo było chmielone na zimno jw.
                            Dalej mam problemy z wydajnością. Następnym razem zmielę drobniej i będę zacierał w stosunku 4:1
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              #89
                              Wczoraj uwarzyłem warkę #7. Szczegóły podam wieczorem.
                              Teraz odnoście odzyskania piwa z chmielin. Chyba popełniłem błąd albowiem najpierw spasteryzowałem brzeczkę a potem zlałem do słoika w celu opadnięcia chmielu. Czy należało zrobić to odwrotnie
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #90
                                A może niekonwencjonalny sposób?
                                Jeśli słoik zakręciłeś to bym się nie stresował tylko zlał znad chmielin i tyle. Gdzieś czytałem, że browar to nie apteka. Pewnie pisał ten, który nie wysyła piw na konkursy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X