Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Simcoe APA

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 3.
    Zaś nieopisany Robust Porter trafił na cichą. Brown Cow od tygodnia również na cichej. Powyższe piwa na drożdżach z warki #17. I o ile Simcoe APA pozostawiła po głównej twardą czapę drożdży, to dzisiaj po Robust Porterze, drożdże były rozluźnione i tworzyły znacznie wyższą czapę na dnie fermentora.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #18 Brown Cow warzone 8.12.13
      • 3kg pale ale
      • 0,5kg wiedeński
      • 0,5kg pszeniczny
      • 0,5kg laktoza
      • 0,4kg płatki owsiane
      • 0,2kg caramunich
      • 0,2kg czekoladowy ciemny
      • 0,13kg jęczmień palony

      Zacieranie w 21l wody
      • 54°C 15min.
      • 63-61°C 40 min.
      • 73-71°C 15min.

      Wysładzanie do prawie pełnego gara, 12 BLG przed chmieleniem. No i do zacieru dałem 50g lubelskiego w szyszce, w połowie staneło i musiałem zacier przenieść go gara, oczyścić filtrator i dokończyć filtrację.

      Chmielenie
      • 20g marynka, 20g simcoe 60'
      • 15g east kent goldings, 15g simcoe 10'
      • 20g east kent goldings 5'
      • 15g east kent goldings, 15g simcoe 15g 0'


      #19 Robust Porter warzony 15.12.13
      • 2kg pale ale
      • 2kg wędzony Steinbach
      • 0,5kg wiedeński Strzegom
      • 0,2kg Special B
      • 0,2kg Special Roast
      • 0,2kg pszenica prażona
      • 0,17kg jęczmień palony

      Zacieranie w 20l wody

      68°C - 60min. + 15 min. z ciemnymi słodami.

      Chmielenie
      • 15g topaz, 15g green bullet 60'
      • 10g topaz, 10g green bullet 30'
      • 25g topaz 10'
      • 25g green bullet 5'

      Wysładzanie do 25l około, blg przed chmieleniem 14.
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        Braun Cow

        Na cichą trafiło 50g Athanum. Butelkowanie w czwartek bądź piątek .
        Shajen, thanks for hop .
        Last edited by dyczkin; 2013-12-30, 20:10.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          Braun Cow

          Zabutelkowane wczoraj, z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 4. Wyszło ostatecznie 23 l piwa.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            Do Robust Portera trafiło na cichą 50g Mosaic .
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              Robust porter

              Zabutelkowany w poniedziałek z dodatkiem 100g cukru na 20 l piwa.
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                Mały jubileusz .

                #20 Saison warzony wczoraj.
                • 3kg pilzneńki
                • 0,5kg pszeniczny
                • 0,5kg cukru trzcinowego
                • 0,4kg wędzony cherry
                • 0,3kg caramunich
                • 0,12kg zakwaszający

                Zacieranie w 20l wody
                • 63-61 °C 40min
                • 73-71°C 40min. Miało być 20min ale jak to zwykle, dyczkin coś spieprzył
                • brakło czasu więc obyło się bez wygrzewu.

                  Z wysładzaniem coraz lepiej choć problemy są. Po około 2,3 minutach w wężyku pojawiało się powietrze i brzeczka przestawała lecieć . Mieszałem wtedy młóto i znowu szło. Czynność tą powtórzyłem 4 razy. Wyszedł prawie cały gar o blg 11.

                Chmielenie 60 min 50g Apollo.
                • 15g 60'
                • 15g 15'
                • 20g 5'
                • W między czasie dodałem cukier w 30 min. gotowania.


                Zadane uwodnionymi Danstar Belle Saison - Ale Yeast. Po gotowaniu prawie 24l.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  Saison

                  Wczoraj przelany na cichą. Blg w granicach 1, choć wieko dziwnie się wybrzuszyło.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    No i dalej się wybrzusza, upuszczam gazy codziennie. Będę musiał przedłużyć cichą.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • michal44
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 78

                      Ja też trzymam APA na cichej od 6 dni, nie zeszło nic od czasu przelania (było 2Blg) i też się wybrzusza. Liczę, że to uchodzi CO2 po woli a nie infekcja

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                        No i dalej się wybrzusza, upuszczam gazy codziennie. Będę musiał przedłużyć cichą.
                        Nie pamietam ile trwała cicha, lekko przedłużyłem i zabutelkowałem 23l piwa z 222g cukru, przegazowało się, jak wspominał Leona

                        #21 warzone 23.02.14
                        • 3kg Pale Ale
                        • 1kg wędzony Steinbach
                        • 0,5kg pszeniczny
                        • 0,4kg Cara Gold
                        • 0,3kg Biscuit
                        • 0,3kg Carapils

                        Zacieranie w 21l wody
                        • 63-61°C 40min.
                        • 72-71°C 20min.
                        • 78°C 8min.

                        Chmielenie 60min.
                        • 30g Bravo 60'
                        • 20g Bravo 30'
                        • 25g Amarillo 10'
                        • 25g Amarillo 0'


                        Zabutelkowano 25.03.14, z 25 miarkami cukru, na 20l piwa.


                        #22 warzone 07.04.14
                        • 3,5kg Pale Ale
                        • 0,7kg Wędzony Steinbach
                        • 0,4kg Pszeniczny
                        • 0,215 Cara Gold
                        • 0,2kg Special B

                        Zacieranie w 20l wody
                        • 67-64°C 80min.
                        • 76°C 5min.

                        Wysładzanie do prawie całego gara, przed chmieleniem blg 10.

                        Chmielenie
                        • 25g Chinook 60'
                        • 30g Chonook 30'
                        • 25g Saaz Late 10'
                        • 25g Saaz Late 0'

                        Zabutelkowano 6.05 z 140g cukru na 23l piwa. Zaszło do około 3,5 blg.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #23 6 zbóż z zestawu CP, kontraktowo dla siostry, na wesele , warzone 12.07.14.
                          • 56°C 15min.
                          • 65-63°C 30 min.
                          • 73-72°C 30min.
                          • 76°C 5min.


                          Do zacierania użyto 18l wody + 10l do wysładzania. Do chmielenia użyto jakiegoś [I]amerykana[I] plus to co w zestawie. Blg po chmieleniu 15. Zadane drożdże to Danstar Belle Saison - Ale Yeast.
                          Piwo zabutelkowano 2.08.14 z dodatkiem 144g cukru.

                          #24 powtórka z #8, warzone 27.07.14

                          Do zacierania użyto 20l wody + 12l do wysładzania. Użyto 10g gipsu piwowarskiego do zacierania i 5ml kwasu fosforowego oraz 40g Wai-iti w szyszkach do wysładzania. Wydajność lepsza niż za pierwszym razem. Coś wyszło jednak nie tak, kilka butelek przywiozę na Hszest sensoryczny .
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #25 American Wheat warzony 18.08.14.
                            • 2,5 kg pszeniczny
                            • 2,2 kg pale ale
                            • 0,3 kg crystal 150

                            18l do zacierania +12l do wysładzania, dodatkowo dadano 10ml chlorku wapnia.
                            • 65-63°C 40 min.
                            • 73-71°C 20min.
                            • 76°C - 5min.

                            30g wai-ti do wysładzania
                            • 15g Green Bullet 60'
                            • 25g Green Bullet 10'
                            • 25g Green Bullet 0'

                            Wyszło za wodniste, tyle pamietam .
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              #26 warzone 1.09.14
                              • 4,5kg pale ale
                              • 0,33kg carapils
                              • 0,2kg caramunich I
                              • 0,2kg crystal150

                              19l do zacierania + 14l do wysładzania, dadano 10g gipsu piwowarskiego
                              • 64-63°C 40min.
                              • 74-72°C 15min,
                              • 77°C 5min.

                              Pół godziny w kocu i filtracja bez problemu, wyszło 28l, blg w granicach 14.
                              • 35g green bullet, 10g simcoe 60'
                              • 10g citra, 10g simcoe 30'
                              • 20g citra, 10g simcoe 10'
                              • citra 20g, simcoe 20g 0'

                              50g jakiegoś amerykańca poleciało na cichą, niestety technika "na anteksa" zawiodła i 1 granat w moje historii warzenia stał się faktem, gruba warstwa chmielu zalega na dnie butelek, piwa bardzo przegazowane, każde piwo po otwarciu chce wyjść na spacer . Powoli spijam nieszczęsną warkę.
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #27 Żytnia IPA warzona 28.11.14
                                • 3kg pale ale Strzegom
                                • 1kg żytni Steinbach
                                • 0,47kg wiedeński Strzegom
                                • 0,35kg carapils
                                • 0,17 caragold

                                15l do zacierania + 14l do wysładzania
                                • 67-62°C 80min.
                                • 76°C 10min.

                                Wyszło 25l o blg 14.
                                • 35g Pilgrim 60'
                                • 15g Pilgrim 30'
                                • 50g Bramling Cross 0'piwo

                                Pierwszy raz robię fermentację bez przelewania, w jednym pojemniku, z braku czasu przed Świętami, piwo zabutelkuje jutro, mam nadzieję, że nic się jemu nie stało.
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X