Wygląda to tak, jakbyś w wiaderku wyhodował potężnego szmaciaka gałęzistego.
Niezależny browar domowy "Pod Baranem"
Collapse
X
-
#83 Dziesiateczka - podejście drugie
#83 Dziesiateczka - podejście drugie
Niestety wyszła dwunastka
Zasyp:
4000 g - pilzneński
1000 g - monachijski
Chmiel:
50 g - lubelski
30 g - hersabrucker
Drożdże - gęstwa brewferm lager
Zacieranie w 17l wody:
50*C - zasyp
64*C - 10'
72*C - 40'
78*C - 10' - wysłądzanie
końcowo wyszło ok 26 l 12 blganioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #86 Bitter
Cześć.
Wczorajsza warka ma oczysicie nr #85.
Dziś bitter:
Zasyp:
4340 g - pilzneński
500 g - monachijski
80 g - crystal 400ebc
80 g - amber 50 ebc czy jakoś tak ...
Zacieranie na bryta - 66*C 120' wysałdzanie ciagłe ...........
Chmiel 60':
fugles 0' - 10g
marynka 0'- 30g
marynka 30' - 10g
fugles 50' - 20g
wyszło ok 30 l 10 blganioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Jak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziJak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
Ale idąc w tę stronę, mało które piwo zasługuje na nazwę IPA. Wszak nie są robione na eksport do Indii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziJak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
Nowa IIPA spod znaku Pinty pewnie 100 IBU osiągnieVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Cześć
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziKażdy ma inne odczucie goryczki.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #82 - Tripel
Warka #82 - Tripel
Zabutelkowana z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło 45x05, 1x2, 1x1,5l. Odfermentowanie do 0,5 blg.
warka Warka #84 Belgijski strongmen przelana na cicha. Gestośc 2 blganioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziWarka #82 - Tripel
Zabutelkowana z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło 45x05, 1x2, 1x1,5l. Odfermentowanie do 0,5 blg.
Comment
-
-
Cześć
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziBędzie z niego morderca.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Comment
-
-
Cześć.
No wiadomo że belgi się pochłaniania w małych ilościach ;-) Jozefik jest wyjątkiem #84 nie będzie już taka mocna bo zapomniałem sypnąć cukru na fermentacji burzliwej. A co tam - wypije sięanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Warka #87 Belgijka
Warka #87 Belgijka
Lekkie piwo na rozruszanie gęstwy Golden Strong Ale
Słody:
3500 g - pilzneński
1000 g - monachijski
500 g - amber (40EBC)
Chmiele:
40 g - liberty
30 g - lubelski
Zacieranie:
60*C - zasyp słodów, podgrzanie do 65
65*C - 20'
72*C - 40'
78*C - 15' przerwy na ułożenie złoża i filtracja i wysłądzanie. Zagapiłem się i wysłodziłem 30l 10 blg więc trzeba było odparować.
Chmielenie 95':
35'- liberty
85 - lubelski
Z odparowaniem brzeczki nie miałem problemu bo wczoraj przerobiłem instalację gazowa w domu i podłączyłem taboret gazowy.
Wyszło ok 25l 13 blg, zadane gęstwo Belgian Strong Ale.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Chyba przyszła pora na porządną dezynfekcje browaru. Czego używasz do odkażania?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment