Jak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
Jak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
70 gr. jak byk stoi
Nowa IIPA spod znaku Pinty pewnie 100 IBU osiągnie
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Cześć.
No wiadomo że belgi się pochłaniania w małych ilościach ;-) Jozefik jest wyjątkiem #84 nie będzie już taka mocna bo zapomniałem sypnąć cukru na fermentacji burzliwej. A co tam - wypije się
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Lekkie piwo na rozruszanie gęstwy Golden Strong Ale
Słody:
3500 g - pilzneński
1000 g - monachijski
500 g - amber (40EBC)
Chmiele:
40 g - liberty
30 g - lubelski
Zacieranie:
60*C - zasyp słodów, podgrzanie do 65
65*C - 20'
72*C - 40'
78*C - 15' przerwy na ułożenie złoża i filtracja i wysłądzanie. Zagapiłem się i wysłodziłem 30l 10 blg więc trzeba było odparować.
Chmielenie 95':
35'- liberty
85 - lubelski
Z odparowaniem brzeczki nie miałem problemu bo wczoraj przerobiłem instalację gazowa w domu i podłączyłem taboret gazowy.
Wyszło ok 25l 13 blg, zadane gęstwo Belgian Strong Ale.
Attached Files
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment