Pierwszy w życiu Pale Ale
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820 -
Mniej książków więcej piwaComment
-
I przestań panikować.Comment
-
Przy fermentacji burzliwej wydzielają się przeróżne zapachy, zależy jak trafisz z wąchaniem w którą fazę. Od pięknego chmielu po zabierający oddech CO2, nie wspomnę o siarkowodorach przy dolnej fermentacji to dopiero można w panikę wpaśća tak ma po prostu być. Napisz do jakiej temperatury brzeczki zostały zadane drożdże i nie martw się na zapas.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-11-28, 11:04.Comment
-
-
No to o jakieś 5 stopni za dużo - weź pod uwagę, że fermentacja jest procesem egzoenergetycznym, czyli do tej temperatury dodaj jakieś 2 stopnie. W tej temperaturze estry zdecydowanie zdominują zapach, i pewnie to jest ów winny aromat, który czujesz.Comment
-
Potwierdzam powyższe, ja co prawda staram się odejmować aż 4-5 stopni, czyli w szczycie fermentacji 22-23 to zadaję do 18. Kiedyś bodaj przy 2 warce zadałem do za ciepłego i właśnie winne aromaty wyszły.Comment
-
Może masz i rację - http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm - wg tego wykresu (górna fermentacja) po 36h od zadania drożdży temperatura może wzrosnąć nawet o 4,5st C.
Czas zweryfikować swoje zwyczaje :]Comment
-
Tzn. zadałem droższe do takiej temp. brzeczki, a później w pomieszczeniu było ok. 22-24 C, ale i tak myśle ze mogło to wpłynać własnie na to wyższa temp. następna spróbuje umieścić w niższej temp. i wezme poprawke ze 2 stopni wiecej jest niz w pomieszczeniu. tym razem skorzystam z termometru ciekłokrystalicznego.Comment
-
Weź poprawkę na to, że garnek/fermentor z ~20 l ciepłej cieczy ma sporą bezwładność cieplną i nie będzie reagować na zmianę temperatury otoczenia w czasie rzeczywistymA jak jeszcze dojdą do tego pracujące drożdże, to w pomieszczeniu może być 22-24, a brzeczka może mieć więcej niż te wspomniane dwa stopnie.
Zmierz temperaturę brzeczki (najprostszym termometrem piwowarskim, byle zdezynfekowanym) w środku, ten naklejany sobie mierzy też temperaturę otoczenia.Comment
-
ja zazwyczaj 16-22, zdarzyło mi się trzymać też powyżej 25 ale piwo nie wyszło dobre.Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressureComment
-
Może masz i rację - http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm - wg tego wykresu (górna fermentacja) po 36h od zadania drożdży temperatura może wzrosnąć nawet o 4,5st C.
Czas zweryfikować swoje zwyczaje :]
@Konrad_
Fermentuje w warunkach jakie mam jak jest 18*C to super, jak 20*C to też do, 25 *C jeszcze jakieś piwo w miarę smaczne idzie zrobić ale to zależy od drożdży i zasypu.
Ogólnie mam ten komfort, że zawsze temperatury gdzieś mam dobre. Jak nie w mieszkaniu to w piwnicy, zimą koło 9-10*C latem w szczycie do 20*C. Wszystko zależy jakie piwa się robi, co się preferuje.
Pszenica np. bardzo obrazowo zmienia charakter wraz z temperaturą fermentacji od 18*C banan świeży ledwo dojrzały, już przy 24*C daje smaki mocno dojrzałego banana z ciemnymi plamamibardzo miękkiego.
Są osoby które nie lubią estrowych bukietów i w ogóle piw górnych nie warzą, można jednak pokombinować dodać słodu pszenicznego i zrobić fajnego górniaka.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kran do piwa - Nukatap - stalowy
- Anglojęzyczna
IPA (India Pale Ale) Style guide
- Brewkity nachmielone
Brewferm Flemish Brown...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-10-25, 14:30 -
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Brewferm Brew Bag - torba zacierna - 50 l
- Akcesoria
Filtrator spiralny 200 cm
- Akcesoria
Kapsle kasztanowe 100 szt.
- Akcesoria
Korek aglomerowany 44x25,5 - 20 szt.
- Akcesoria...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-23, 14:15 -
-
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 21:31 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment