Pierwszy w życiu Pale Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Konrad_ Wyświetlenie odpowiedzi
    ta pianka na powierzchni oznacza, że piwo skisło ?

heh, jak otworzyłem przelać na cichą miał ze dwa bąble i ostry zapach po otworzeniu. jednak smak delikatnie kwaskowy i chmiel wyczuwalny...
    Boje sie ze nic z tego nie bedzie .. przenieść teraz do niższej temperatury. mam pomieszczenie, gdzie jest ok. 14 stopni, ale uważałem, że będzie za chłodno, ale teraz żałuje ze tam nie umieściłem pierwszej brzeczki..
    Broń Boże, nie skisło w żadnym wypadku
    Możesz spokojnie zanieść tam, gdzie 14 °C i otulić fermentator np.kocem. Ja przechowywałem swoje w około 17°C bez koca i było ok.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

dzięki za wsparcie ale fakt zapach lekko winn- piwny nie nastawia mnie poztywnie, poczekam 7 dni bez ruszania, i zobacze co z tego wyjdzie. Jeśli ktoś się z identycznym przypadkiem spotkał dajcie znać !

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

dzięki za wsparcie ale fakt zapach lekko winn- piwny nie nastawia mnie poztywnie, poczekam 7 dni bez ruszania, i zobacze co z tego wyjdzie. Jeśli ktoś się z identycznym przypadkiem spotkał dajcie znać !
        Za 7 dni to może być kożuszek
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Konrad_
          • 2011.11
          • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Za 7 dni to może być kożuszek
          to co radzisz ? takie objawy wskazuja na skażenie ?

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

d... ale fakt zapach lekko winn- piwny nie nastawia mnie poztywnie...
            To nie wąchaj. Rób wszystko po kolei, zgodnie z kalendarzem, dopiero po cichej spróbuj smaku. Jak będzie kwaśne, to znaczy, że jest zepsute. Piwo w czasie fermentacji głównej zepsute nie jest - a przynajmniej nie da się tego stwierdzić w warunkach domowych.

I przestań panikować.

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

Przy fermentacji burzliwej wydzielają się przeróżne zapachy, zależy jak trafisz z wąchaniem w którą fazę. Od pięknego chmielu po zabierający oddech CO2, nie wspomnę o siarkowodorach przy dolnej fermentacji to dopiero można w panikę wpaść a tak ma po prostu być. Napisz do jakiej temperatury brzeczki zostały zadane drożdże i nie martw się na zapas.
              Last edited by mark33; 2011-11-28, 11:04.

Comment

• Konrad_
                • 2011.11
                • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Napisz do jakiej temperatury brzeczki zostały zadane drożdże i nie martw się na zapas.
                Temperatura brzeczki miała ok. 27-28 stopni, gdy dodałem drożdże. Praca ich ruszyła po ok. 12h.
                Last edited by Konrad_; 2011-11-28, 12:06.

Comment

• Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

No to o jakieś 5 stopni za dużo - weź pod uwagę, że fermentacja jest procesem egzoenergetycznym, czyli do tej temperatury dodaj jakieś 2 stopnie. W tej temperaturze estry zdecydowanie zdominują zapach, i pewnie to jest ów winny aromat, który czujesz.

Comment

• mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                    No to o jakieś 5 stopni za dużo - weź pod uwagę, że fermentacja jest procesem egzoenergetycznym, czyli do tej temperatury dodaj jakieś 2 stopnie. W tej temperaturze estry zdecydowanie zdominują zapach, i pewnie to jest ów winny aromat, który czujesz.
                    Potwierdzam powyższe, ja co prawda staram się odejmować aż 4-5 stopni, czyli w szczycie fermentacji 22-23 to zadaję do 18. Kiedyś bodaj przy 2 warce zadałem do za ciepłego i właśnie winne aromaty wyszły.

Comment

• Gabe
                      • 2010.03
                      • 405

Może masz i rację - http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm - wg tego wykresu (górna fermentacja) po 36h od zadania drożdży temperatura może wzrosnąć nawet o 4,5st C.

Czas zweryfikować swoje zwyczaje :]

Comment

• Konrad_
                        • 2011.11
                        • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Potwierdzam powyższe, ja co prawda staram się odejmować aż 4-5 stopni, czyli w szczycie fermentacji 22-23 to zadaję do 18. Kiedyś bodaj przy 2 warce zadałem do za ciepłego i właśnie winne aromaty wyszły.
                        Tzn. zadałem droższe do takiej temp. brzeczki, a później w pomieszczeniu było ok. 22-24 C, ale i tak myśle ze mogło to wpłynać własnie na to wyższa temp. następna spróbuje umieścić w niższej temp. i wezme poprawke ze 2 stopni wiecej jest niz w pomieszczeniu. tym razem skorzystam z termometru ciekłokrystalicznego.

Comment

• Gabe
                          • 2010.03
                          • 405

Weź poprawkę na to, że garnek/fermentor z ~20 l ciepłej cieczy ma sporą bezwładność cieplną i nie będzie reagować na zmianę temperatury otoczenia w czasie rzeczywistym A jak jeszcze dojdą do tego pracujące drożdże, to w pomieszczeniu może być 22-24, a brzeczka może mieć więcej niż te wspomniane dwa stopnie.

Zmierz temperaturę brzeczki (najprostszym termometrem piwowarskim, byle zdezynfekowanym) w środku, ten naklejany sobie mierzy też temperaturę otoczenia.

Comment

• Konrad_
                            • 2011.11
                            • 115

a w jakich temperatrach pomieszczeń trzymacie swoje warki górnej fermentacji ?

Comment

• hexy
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.08
                              • 23

ja zazwyczaj 16-22, zdarzyło mi się trzymać też powyżej 25 ale piwo nie wyszło dobre.
                              Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                                Może masz i rację - http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm - wg tego wykresu (górna fermentacja) po 36h od zadania drożdży temperatura może wzrosnąć nawet o 4,5st C.

Czas zweryfikować swoje zwyczaje :]
                                No popatrz jakie ładne opracowanie, a ja to odczytałem normalnie z termometru

@Konrad_
                                Fermentuje w warunkach jakie mam jak jest 18*C to super, jak 20*C to też do, 25 *C jeszcze jakieś piwo w miarę smaczne idzie zrobić ale to zależy od drożdży i zasypu.
                                Ogólnie mam ten komfort, że zawsze temperatury gdzieś mam dobre. Jak nie w mieszkaniu to w piwnicy, zimą koło 9-10*C latem w szczycie do 20*C. Wszystko zależy jakie piwa się robi, co się preferuje.
                                Pszenica np. bardzo obrazowo zmienia charakter wraz z temperaturą fermentacji od 18*C banan świeży ledwo dojrzały, już przy 24*C daje smaki mocno dojrzałego banana z ciemnymi plamami bardzo miękkiego.
                                Są osoby które nie lubią estrowych bukietów i w ogóle piw górnych nie warzą, można jednak pokombinować dodać słodu pszenicznego i zrobić fajnego górniaka.

Comment

Przetwarzanie...
                                X