Postanowiłem utworzyć jeden wątek, aby przedstawiać swoje warki (na razie tylko dwie )
#1
zestaw :
Słód pale ale 3,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g - tyle było w zestawie, użyłem ok. 25 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
drożdze: Danstar Nottingham
Zacieranie:
63' - 35 minut
73 - 30 min
podgrzanie do 78 i wysładzanie.
gotowanie:
w 10 minucie Marynka
10 minut przed Lubelski
Pierwsze piwko uwarzone to Pale Ale z CP i moje nerwowe wypytywanie na temat poszczególnych etapów znajduje się w tym wątku Pale Ale.
Po 4 dniach (nie mogłem wytrzymać) spróbowałem i moge powiedzieć tyle, że nie ma żadnych winnych zapachów. Czuć fajną goryczką (zadałem o pare gram mniej chmielu goryczkowego). Więc mam nadzieje, że na święta będzie bardzo przyjemne piwko. Jedyne różnica jeżeli chodzi o recepture to dodałem dość sporo glukozy jak na Pale Ale, ok. 4,5 g/1l. Mam nadzieje, że granatów nie będzie, chociaż jest takie ryzyko. Odfermentowanie było z ok. 13-14 do 2,5, więc mam nadzieje, że się martwię na zapas.
#1
zestaw :
Słód pale ale 3,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g - tyle było w zestawie, użyłem ok. 25 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
drożdze: Danstar Nottingham
Zacieranie:
63' - 35 minut
73 - 30 min
podgrzanie do 78 i wysładzanie.
gotowanie:
w 10 minucie Marynka
10 minut przed Lubelski
Pierwsze piwko uwarzone to Pale Ale z CP i moje nerwowe wypytywanie na temat poszczególnych etapów znajduje się w tym wątku Pale Ale.
Po 4 dniach (nie mogłem wytrzymać) spróbowałem i moge powiedzieć tyle, że nie ma żadnych winnych zapachów. Czuć fajną goryczką (zadałem o pare gram mniej chmielu goryczkowego). Więc mam nadzieje, że na święta będzie bardzo przyjemne piwko. Jedyne różnica jeżeli chodzi o recepture to dodałem dość sporo glukozy jak na Pale Ale, ok. 4,5 g/1l. Mam nadzieje, że granatów nie będzie, chociaż jest takie ryzyko. Odfermentowanie było z ok. 13-14 do 2,5, więc mam nadzieje, że się martwię na zapas.
Comment