Siedlecki Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    Siedlecki Browar Domowy

    Postanowiłem utworzyć jeden wątek, aby przedstawiać swoje warki (na razie tylko dwie )

    #1
    zestaw :

    Słód pale ale 3,8 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g - tyle było w zestawie, użyłem ok. 25 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    drożdze: Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    63' - 35 minut
    73 - 30 min
    podgrzanie do 78 i wysładzanie.

    gotowanie:
    w 10 minucie Marynka
    10 minut przed Lubelski
    Pierwsze piwko uwarzone to Pale Ale z CP i moje nerwowe wypytywanie na temat poszczególnych etapów znajduje się w tym wątku Pale Ale.
    Po 4 dniach (nie mogłem wytrzymać) spróbowałem i moge powiedzieć tyle, że nie ma żadnych winnych zapachów. Czuć fajną goryczką (zadałem o pare gram mniej chmielu goryczkowego). Więc mam nadzieje, że na święta będzie bardzo przyjemne piwko. Jedyne różnica jeżeli chodzi o recepture to dodałem dość sporo glukozy jak na Pale Ale, ok. 4,5 g/1l. Mam nadzieje, że granatów nie będzie, chociaż jest takie ryzyko. Odfermentowanie było z ok. 13-14 do 2,5, więc mam nadzieje, że się martwię na zapas.
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #2
    #2
    Kolejne piwo to zestaw z CP Koelsh:

    Słód pilzneński 3,2 kg
    Słód pszeniczny 0,8 kg
    drożdże: Safbrew S-33

    Zacieranie:
    63' - 50 minut - niestety tu zdarzyły sie skoki temperatur do 66
    72' - 10 minut

    podgrzanie do 78 i wysładzanie.

    gotowanie
    w 1 minucie 30 gram chmielu lubelskiego
    w 48 minucie 10 gram chmielu lubelskiego oraz 3 g mchu irlandzkiego.

    Po gotowaniu zostało ok. 4 litrów odparowane. Mam 50l garnek, stąd przyczyna takiego odparowania. Uzupełniłem wodą źódlaną z baniaka nieprzegotowaną z marketu. Mam nadzieje, że w tym miejscu nie skaziłem brzeczki. Wydajność bardzo dobra. Wyszło 22l z 12BLG. Po wysładzaniu najadłem się stresu, ponieważ sprawdziłem BLG i wyszło ok.5BLG.. ale stwierdziłem, że i tak gotuje, i wtedy dopiero sprawdzę. Okazało się, że po wysładzaniu słód nie został dobrze wymieszany. I całe szczęście

    Warzenie rozpocząłem przed wczoraj ok. 19, studzenie zakończyłem ok. 1:15 w nocy i wtedy zadałem drożdże. Teraz tylko czekać, aż drożdze się obudzą.

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #3
      Dziś nastąpiła jedna z większych degustacji pierwszej Warki Pale Ale. Szczerze mówiąc nie ma co narzekać Z tych wczęśniejszych problemów z zapachami winnymi piwko wyszło naprawdę niezłe. Wiadomo, nie każdemu podchodzi takie piwko, bo jest dość goryczkowe. Jedyne odchylenie od normy w tego typu piwach, to spore nagazowanie, ale było to celowe, więc jest ok Posmak dalikatnie winny pojawia sie dopiero po 3 piwku, wiec naprawde jest to bardzo znikome, spodziewałem się ze to nie ustąpi. W zapachu wogóle nie jest to wyczuwalne. Wydaję mi się, że wpływ miały wyższe temperatury.

      #2 Kolsh zlana na cichą z 12,5 zeszło do 4 BLG po 10 dniach (niestety temp. ok 20-22), teraz zostawiam w ok 11 stopniach na 2 tyg i będą butelkowane. Etykieta na kolońskie też już gotowa oby to nie przyniosło pecha :]
      Attached Files

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Ładna etka.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • Konrad_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 115

          #5
          a dziękować Na piwko też nie mogę narzekać, ponieważ nawet tym co nie lubią gorzkich piw zasmakowało


          kolejna warka czeka na zabutelkowanie i oklejenie takimi oto etykietami:
          Attached Files

          Comment

          • Konrad_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 115

            #6
            Niestety okres światęczny nie służy by uwarzyć trzecią warkę. Warzę w zupełnie innym miejscu niż mieszkam i w tym jest problem.
            Drugą warkę Koelsh będę 5 stycznia butelkował, czy prawie po miesiącu od warzenia. Mam nadzieje, że to tylko pozytywnie wpłynie na piwko.

            Postanowiłem również stworzyć logo swojego domowego browaru Bawiłem się kiedyś grafiką, więc chyba już tylko zacięcie mi zostało Założenie było takie, że ma się kojarzyć z moim nazwiskiem oraz ma być takie, by można je kiedyś użyć np. jako grawer na kuflu (mam zamiar w niedługim czasie własnie taki zamówić, sztuk: 1
            Attached Files
            Last edited by Konrad_; 2012-01-03, 11:01.

            Comment

            • Konrad_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.11
              • 115

              #7
              ok, po kilku opiniach co do głowy barana zdecydowałem sie na zmiane, druga opcja poniżej, będe wdzięczny za opinie
              Attached Files

              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #8
                #2
                Warka #2 typu Kolsh zabutelkowania po prawie miesiącu (ok.21 l). Po tygodniu burzliwej oraz po 3 tyg. lagerowania w ok. 11 stopniach. Zapowiada się całkiem nieźle. Smak już ma całkiem fajny oraz już ma delikatną piankę. Zupełnie inaczej niz pale ale na tym etapie.

                BLG zeszło z 12,5 BLG do 3,5 BLG

                Kolejna warka - Irish Red Ale.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23897

                  #9
                  W pierwszej wersji, było więcej artyzmu, ale za drobne linie jak do wykorzystania na malutkiej powierzchni. Druga jest wyraźniejsza, rogi są ok, ale kreska rysująca łeb jest do oszlifowania. Pogrubiona linia sylwetki zdaje się już za bardzo zlewać (przy kopytkach ). Może lepiej skupić się na samym łbie? dobrze będzie wpasowywał się do wewnętrznego okręgu. Łeb barani jest na tyle rozpoznawalny, że sylwetka nie musi być w ogóle użyta w logo (pierwsze skojarzenie z logo pewnego banku ).
                  Last edited by ART; 2012-01-09, 12:15.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    W pierwszej wersji, było więcej artyzmu, ale za drobne linie jak do wykorzystania na malutkiej powierzchni.
                    Mi się pierwsza wersja bardziej podoba z wyjątkiem tego, co Art napisał. Może pogrubić te linie i powiększyć lekko łeb i będzie ok?

                    Tamten drugi baran to jak siekierą od płotu odrąbany trochę, a nie wolno się znęcać nad zwierzętami
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.08
                      • 6717

                      #11
                      Ja bym sobie darował rok przy 2011 - samo 2011 powinno wystarczyć - i tak kojarzy się z rokiem powstania.
                      Last edited by iron; 2012-01-09, 14:23.
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

                      Comment

                      • Konrad_
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.11
                        • 115

                        #12
                        dzięki za rady. teraz mam mętlik którą głowe zostawić, spróbuje to drugą zrobić bardziej delikatną. Zobaczymy co z tego będzie...
                        Last edited by Konrad_; 2012-01-11, 08:50.

                        Comment

                        • Konrad_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.11
                          • 115

                          #13
                          A tak wygląda 2tygodniowe piwko kolońskie. Jeszcze zbyt wcześnie by mówić o walorach smakowych, ale jak postoi ok. miesiąca myślę, że będzie dużo lepsze.
                          Attached Files

                          Comment

                          • Konrad_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.11
                            • 115

                            #14
                            #3 zestaw CP Irish Red Ale – 19.02.2012 r.

                            Słód pilzneński 1,7 kg
                            Słód monachijski 2,20 kg
                            Słód karmelowy jasny 0,15 kg
                            Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
                            Chmiel Marynka, granulat, 20 g
                            Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
                            Zacieranie:
                            63' - 15 minut
                            72' - 45 minut

                            podgrzanie do 78 i wysładzanie.

                            gotowanie
                            w 1 minucie 20 gram chmielu marynka
                            w 50 minucie 15 gram chmielu lubelskiego oraz 3 g mchu irlandzkiego.
                            Przed zadaniem drożdży wyszło 24 litry z 12BLG

                            Comment

                            • Konrad_
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.11
                              • 115

                              #15
                              #4 zestaw CP Milk Stout – 25.02.2012 r.


                              Słód pilzneński 1,8 kg
                              Słód monachijski 2 kg
                              Słód karmelowy jasny 0,3 kg
                              Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
                              Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
                              (spakowane oddzielnie)
                              Laktoza 500 g
                              Chmiel Marynka, granulat, 40 g
                              Zacieranie:
                              63' - 20 minut
                              72' - 40 minut
                              Po 60 minutach dodanie słodów barwiących.

                              podgrzanie do 78 i wysładzanie.

                              gotowanie
                              w 1 minucie 35 gram chmielu marynka
                              w 45 minucie 0,5 kg laktozy
                              Drożdże Safale S-04 z pojemnika, w którym wcześniej znajdował się browar #3 Irish Red Ale – przelany na cichą.
                              Przed zadaniem drożdży wyszło 22 litry z ok. 12BLG (przed dodaniem laktozy).
                              Last edited by Konrad_; 2012-02-25, 21:32.

                              Comment

                              Przetwarzanie...