Ile browarów upadło od 1989r?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    Brewpole. Zakład ten wchodził w skład ZP w Warce.
    To teraz uzupełniam dane na wiki.

Comment

• skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

A więc z 12 browarów, jakie były w posiadaniu Grupy Żywiec ostało się jeno 5.

Comment

• Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2803

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        Browar w Braniewie 1854 Braniewo 1999 zaprzestanie produkcji w 2001 r., sprzedaż w 2003 firmie Dr Witt S.A.
        2004-2005 - fabryka soków Dr Witt, 2005 - zakup browaru przez A. Konończuka, 2006 - wznowienie produkcji piwa przez firmę Browar Braniewski Sp. z o.o., 2008 - wstrzymanie produkcji piwa, 2009-2010 - przebudowa części browaru na elektrociepłownię

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
          Do GŻ należał też Browar Saskich w Radomiu.
          GŻ przejęła go w 1999 roku. W 2002 roku wygaszony browar otrzymało w darowiźnie od GŻ miasto Radom. W latach 2002-2004 całe wyposażenie zakładu zostało sprzedane na złom. Ostały się tylko puste budynki, z którymi władze Radomia za bardzo nie wiedzą co zrobić.

Radom w GŻ?, Pierwsze słyszę, browar ten zamknięto w latach 1995-98, nie znam dokładnej daty i w ostatnim czasie swojej działalności należał do ZP w Warce i to chyba jeszcze w czasach gdy Warka nie była w składzie GŹ.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2803

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Radom w GŻ?, Pierwsze słyszę, browar ten zamknięto w latach 1995-98, nie znam dokładnej daty i w ostatnim czasie swojej działalności należał do ZP w Warce i to chyba jeszcze w czasach gdy Warka nie była w składzie GŹ.
            Masz rację, że browar w Radomiu należał do Warki (a właściwie do Brewpole). W 1999 razem z Warką przeszedł na własność GŻ. W czasie gdy dostał się w łapy GŻ był wygaszony, ale było w nim pełne wyposażenie do produkcji piwa, które można było z powrotem przywrócić do stanu używalności.
            Po 2002 roku rozpoczęła się wywózka całego sprzętu, która trwała etapami do 2004 roku.

Gazeta Wyborcza się na ten temat rozpisywała.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2010-02-23, 15:38.

Comment

• Cooper
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2002.11
              • 6058

Browar w Radomiu warzył do 1997 maksymalnie do 1998 roku (tutaj niestety nie mogę doprecyzować). Póżniej był już tylko nieruchomością po b. browarze w rękach GŻ. Dalej pewnie jego losy potoczyły się tak jak piszecie. Sad but true.
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

Panie i Panowie, szukam artykułu, który kiedyś czytałem (na 99% na stronach browar.biz) pdnośnie upadku polskich browarów w latach 90. XXw. i na początku wieku XXI.
                Jedyne co pamiętam to to, że artukuł był bardzo obszerny i dobrze obrazujący to co się stało. Tyle, że nie pamiętam tytułu, autora, a wyszukiwarka też mi nie pomaga...
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

Poszukaj w Wieściach z branży
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

Przejrzałem wszystko po tytułach, w kilka z nich zajrzałem, jednak nadal nic.

Comment

• dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

Pamiętam ten artykuł ale sam nie mogę go znaleźć
                      Ciężko się skupić przy Świętach
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Paco
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.12
                        • 265

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                        Panie i Panowie, szukam artykułu, który kiedyś czytałem (na 99% na stronach browar.biz) pdnośnie upadku polskich browarów w latach 90. XXw. i na początku wieku XXI.
                        Jedyne co pamiętam to to, że artukuł był bardzo obszerny i dobrze obrazujący to co się stało. Tyle, że nie pamiętam tytułu, autora, a wyszukiwarka też mi nie pomaga...
                        Czy to ten artykuł masz na myśli http://www.browar.biz/forum/showthre...=46659&page=23 ?
                        Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
                        zbieram ELBING
                        wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl

Comment

• wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

Nie, to nie to. Z tego co pamiętam, to nie była to dyskusja, ta mogła być ew. pod artykułem. Teraz już zaczynam wątpić, czy to w ogóle było na stronie browaru.

Comment

• wasyll
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 1823

Pytanie nieaktualne, znalazłem to czego szukałem.

Comment

• jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

ten ło?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• wasyll
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 1823

Ło ten!

Przypomniało mi się, że kiedyś wysłałem ten tekst przez komunikator i tam się do niego teraz dokopałem. Mimo wszystko dzięki

Comment

Przetwarzanie...
                                X