IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, 12.05.2012 - przymiarki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    Straszny tłok zrobi sie przy wejściu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Straszny tłok zrobi sie przy wejściu
      To tylko kwestia odpowiedniego wybrania miejsca, gdzie będzie stała kolejka do piwa. A da wytchnąć wszystkim innym, przede wszystkim piwowarom.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Dojrzała we mnie następująca koncepcja:
        WWP, jak zwykle druga sobota maja - rozkład jazdy:

        09.00-14.00 - cykl wykładów specjalistycznych (2 lub 3) - na pewno jeden o enzymach - czekam na zapotrzebowanie na inne tematy. Przewidywany koszt od osoby 30 zł za całość (reszta pokryta zostanie z kasy od sponsorów).

        14.00-16.00 piwowarzy z piwem rozgoszczą się w podziemiach, odbiorą okolicznościowe koszulki oraz ewentualne inne upominki, o ile na takie wystarczy po opłaceniu części szkoleniowej i KPD i będą robić, co im się podoba, czyli, mam nadzieję, prowadzić rozmowy na wysokim piwowarskim szczeblu

        16.00-18.00 - wstęp wolny dla publiczności, częstowanie piwem przy podobnym założeniu, jak ostatnio (czyli lejemy tylko do szkła festiwalowego).

        W międzyczasie będzie się odbywał Konkurs Piw Domowych - ogłoszenie wyników ze sceny Festiwalowej już po godzinie 18.00 oraz wręczenie dyplomów zwycięzcom obecnym na imprezie.

        Warzenie piwa też będzie się odbywało, ale zapewne w plenerze, a nie w lochach.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          09.00-14.00 - cykl wykładów specjalistycznych (2 lub 3) - na pewno jeden o enzymach - czekam na zapotrzebowanie na inne tematy. Przewidywany koszt od osoby 30 zł za całość (reszta pokryta zostanie z kasy od sponsorów).
          Czy wykłady przeznaczone będą tylko dla piwowarów? Ja również chciałbym wziąć w nich udział.
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Wykłady będą dla wszystkich, którzy te 30 zł zapłacą, oczywiście liczba miejsc będzie ograniczona wielkością sali, ale sale w Zamku duże są No, chyba, że któryś z wykładów będzie się łączył z jakimiś zajęciami praktycznymi, to ograniczymy ilość miejsc do 30.

            Jakieś propozycje oprócz "Tajemnice enzymów"? Ja proponuję drożdże, wraz z oglądaniem pod mikroskopem, ile jest drożdży w drożdżu itp. I jeszcze jeden temacik by się przydał.

            Liczę na duże zainteresowanie piwowarów, cena 30 zł to jak za bilet do kina, zatem oporów przed pozyskaniem wiedzy brakiem kasy nie wspomożecie
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              - enzymy
              - drożdże
              - chmiel/słód/woda?

              Piszę się na wykłady.
              1. jacer
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                Może by liznąć temat zakażeń w piwie? Czyli co może wpaść do piwa, czym się charakteryzuje, jakie daje efekty itp.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  Ja się pisze na wykłady
                  W końcu tylko 2 warki na koncie a warsztat trzeba szkolić
                  Postaram się coś także do tego czasu uwarzyć, na pusto przyjechać to wstyd.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    Też chętnie bym posłuchał o zakażeniach. Mogę zabrać egzemplarze przykładowe

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      O zakażeniach to proponuję osobny panel pozaszkoleniowy z jakimś specjalistą Tylko żeby się nie otruł bidulek, boję się Browarzycielowi proponować
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        - enzymy
                        - drożdże
                        - chmiel/słód/woda?

                        Piszę się na wykłady.
                        1. jacer
                        2. Mareks

                        Comment

                        • VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

                          Zakażenia (także zakażenia drożdzy i powodowane przez drożdże) i powody piw aptecznych - to mnie interesuje najbardziej.
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            09.00-14.00 - cykl wykładów specjalistycznych (2 lub 3) - na pewno jeden o enzymach - czekam na zapotrzebowanie na inne tematy. Przewidywany koszt od osoby 30 zł za całość (reszta pokryta zostanie z kasy od sponsorów).

                            14.00-16.00 piwowarzy z piwem rozgoszczą się w podziemiach, odbiorą okolicznościowe koszulki oraz ewentualne inne upominki, o ile na takie wystarczy po opłaceniu części szkoleniowej i KPD i będą robić, co im się podoba, czyli, mam nadzieję, prowadzić rozmowy na wysokim piwowarskim szczeblu

                            16.00-18.00 - wstęp wolny dla publiczności, częstowanie piwem przy podobnym założeniu, jak ostatnio (czyli lejemy tylko do szkła festiwalowego).
                            Nie chwaląc się, jam to zaproponował w #123:
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wogosz
                            Ja mam taką propozycję na warsztaty. Ponieważ największe zainteresowanie piwem jest w godzinach późno popołudniowych, a wtedy zwykle piwowarzy domowi już go nie mają, to może zróbmy warsztaty przy drzwiach zamkniętych od godz. 12 do 16 czy 17. Piwowarzy zapisują się na to wejście na forum (płacą lub nie - zależy od organizatorów), ochrona weryfikuje wejście piwowarów wg wcześniejszych zgłoszeń, aby nie było przypadkowych amatorów piwa za darmochę. Na warsztatach będą wzajemne degustacje, wykłady, rozmowy itp.
                            Po ich zakończeniu, rozpoczyna się sprzedaż biletów lub szkła dla publiczności, która jest zainteresowana degustacją, lub/i informacjami na temat piwa. Warunek jest taki, że jak sprzeda się bilety lub szkło, to musi być dla nich piwo, żeby nie było awantur że ja zapłaciłem, a nie starczyło dla mnie piwa, bo piwowarzy rozpili je w trakcie warsztatów.
                            Cieszę się, że nastąpiła zmiana w podejściu organizatorów do tradycji poczęstunku piwem domowym odwiedzających FDP.
                            Jak do maja nie nastąpi koniec świata lub koniec euro, to myślę, że tradycyjnie przybędziemy z rollbarem.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Zmiana nastąpiła, bo nagle się okazało, że tak strasznie chcecie częstować swoim piwem, a to impreza dla Was, nie dla mnie, więc się dostosowałam. Tylko nie chcę słuchać potem jęczenia

                              Się Wogosz tak nie chwal, bo ja już w poście nr 15 tego tematu zaczęłam dywagacje nt. wykładów, program ostateczny jest pracą zbiorową wszystkich, którzy w tym temacie dołożyli swoje 3 grosze. Zresztą to jeszcze nie koniec, tylko zręb, bo chcę jeszcze kilka elementów uwzględnić, np. dzienniczki dla degustatorów (pomysł Amapa).
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                Piszę się na wykłady.
                                1. jacer
                                2. Mareks
                                3. przemo70
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X